Prey combat - De wapens en skills nader besproken

  Hoe dichter we bij release komen, hoe meer we te weten komen over Prey, de nieuwe sci-fi first-person shooter van Bethesda. De game belooft een hoop toffe manieren te bieden om vijandelijke aliens een kopje kleiner te maken. Zo kan je in de Prey combat namelijk aan de slag met een gevarieerd arsenaal aan skills en wapens.

  Prey is niet slechts een first-person shooter, maar voegt ook een hoop RPG-elementen aan dit genre toe. Je hebt natuurlijk meer dan genoeg wapens tot je beschikking, maar je kan ook aan de slag met unieke skills in de Prey combat. Morgan Yu, het personage in wiens huid je de game doorloopt, kan uitgerust worden met 24 menselijke upgrades en 20 unieke alienkrachten, die bovendien per stuk ook nog eens upgrades kennen. Dit zorgt ervoor volgens uitgever Bethesda voor dat "geen twee Morgans hetzelfde zullen zijn en geen twee spelers dezelfde speelervaring zullen hebben".

  In deze special blikken we daarom op de Prey combat: wat weten we op dit moment al over de wapens en skills die je tot je beschikking hebt? En op welke manieren kan je deze met elkaar combineren? Je leest het allemaal hier.

  De wapens in de Prey combat

  In Prey beschik je over meerdere wapens, zoals in de trailer hierboven te zien is. In deze trailer zien we onder andere een nerf-schieter genaamd de Huntress Boltcaster, een stun-gun, een moersleutel (het gebruik hiervan kost Stamina, dus let op: als je geen Stamina meer hebt kan je niet zoveel meer) en natuurlijk geweren als pistolen en shotguns langskomen. Veruit het meest interessante wapen is toch de Gloo Cannon, een enorm veelzijdig en uniek wapen.

  Deze Gloo Cannon schiet namelijk een snel opdrogend goedje op je vijanden af, waardoor ze binnen enkele seconden verharden. Vervolgens kan je afrekenen met deze aliens door ze in honderd kleine stukjes te hakken. Dit wapen is bovendien niet alleen in de Prey combat te gebruiken: het goedje kan ook gebruikt worden om bruggen of trappen te maken, om zo op anders moeilijk bereikbare plaatsen te komen.

  De menselijke Prey combat skills

  Tijdens de Prey combat kan je niet alleen aan de slag met een hoop wapens, maar je hebt ook de keuze uit een groot aantal skills, zoals in de video hierboven uitgelegd wordt. Hierbij kan je denken aan passieve skills, zoals upgrades aan je personage: de mogelijkheid om beter om te gaan met wapens, sneller te kunnen rennen, hoger te kunnen springen, de mogelijkheid om dingen te repareren of computers te hacken.

  Zo heb je de Repair skill, die je kan gebruiken om machines in het Talos-One station te repareren of om je eigen wapens te upgraden. Ook kan je de vele turrets die overal over het ruimestation verspreid zijn naar jouw hand zetten, om zodoende deze voor jou te laten vechten. De Combat Focus skill zorgt ervoor dat je personage zich beter focust, waardoor de wereld om je heen langzamer wordt en het gemakkelijker is om rake klappen uit te delen.

  Aan het begin van de game beschik je alleen over menselijke krachten, onderverdeeld in de Scientist, Engineer en Security skill trees. Je krijgt later ook de mogelijkheid om krachtige alienvaardigheden vrij te spelen, maar dit komt wel met meerdere keerzijdes. Een van deze keerzijdes is het feit dat machines zoals turrets op het ruimtestation je als vijand gaan zien en je zullen aanvallen, nadat je een bepaald aantal alienkrachten hebt vrijgespeeld.

  De alien Prey combat skills

  Het is dus helemaal aan de spelers zelf of ze überhaupt met deze alienkrachten willen werken. Het is ook prima mogelijk om de hele game te doorlopen met alleen maar menselijke upgrades. Alleen mis je dan wel een hoop speelplezier, want de vele verschillende alienkrachten maken de Prey combat juist enorm divers.

  Net als bij de menselijke krachten zijn er drie verschillende alien skill trees. Met behulp van deze skill trees, en het scannen van vijandige levensvormen, kan je alienkrachten vrijspelen. Een van de meest toffe krachten is Mimic, afgeleid van de gelijknamige alien, waardoor je in allerlei objecten kan veranderen. Deze kracht is goed in te zetten om aan vijanden te ontkomen of om op plekken te komen die je anders niet kan bereiken. Zo kun je bijvoorbeeld door een klein gat komen door jezelf te veranderen in een beker.

  Je kan ook valstrikken voor je vijanden zetten, door bijvoorbeeld de Superthermal skill te gebruiken. Dit is in feite een vuurbom, die afgaat wanneer vijanden erbij in de buurt komen. Hetzelfde geldt voor de Lift Field skill, die ook te gebruiken is als valstrik en vijanden in de lucht lanceert wanneer ze te dichtbij komen. Lift Field is daarnaast ook te gebruiken om je eigen personage de lucht in te schieten, om zo wederom op nieuwe plaatsen te komen.

  Lijken zijn weer tot leven te wekken met de Phantom Genesis skill en deze lichamen zijn vervolgens te gebruiken als strijdkrachten tegenover andere aliens. De Phantom Shift skill daarentegen is enorm handig in een lastige situatie, aangezien je hiermee snel in een bepaalde richting kan teleporteren. Deze skill laat een dubbelganger achter, waardoor vijanden tijdelijk voor de gek gehouden worden.

  Dan is er nog de Remote Manipulation skill, waardoor je telekinetische krachten verkrijgt. Zo kan je objecten van ver weg naar je toetrekken om ze vervolgens weer weg te smijten in de richting van vijanden, maar je kan er ook van veraf machines mee repareren of hacken.

  Dit is nog maar slechts een kleine greep uit de vele wapens en krachten waarmee je aan de slag kan in Prey. Hoe je dus ook ten strijde wil trekken, in de Prey combat is er alle ruimte voor. De combat belooft enorm gevarieerd te gaan worden en de game geeft spelers alle mogelijkheid om de vijandige aliens op hun eigen manier een kopje kleiner te maken.

  Prey komt op 5 mei uit voor Xbox One, PS4 en PC. Wij zijn al even met de game aan de slag gegaan in onze hands-on, waarin we erg onder de indruk waren van deze sci-fi shooter.

  Prey

  Verkijgbaar vanaf 5 may 2017

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.