Positieve acties rond het coronavirus op een rij

  Sinds het coronavirus in alle hevigheid losgebarsten is, is het openbare leven vrijwel stilgevallen. Veel grote en kleine evenementen zijn afgelast, films en series zijn gecanceld en we mogen bijna niet meer naar buiten. Toch zijn er ook lichtpuntjes. Het virus zorgt voor een gevoel van saamhorigheid en veel bedrijven en instellingen starten initiatieven om het leed wat te verzachten. Een overzicht.

  Films en series

  Eerder hoorden we dat de streamingsdiensten Netflix en YouTube de kwaliteit van hun streams gingen verlagen. Toch is er ook goed nieuws te melden.

  Disney+

  Zo heeft Disney+ onlangs Frozen 2 vervroegd toegevoegd. Daarnaast heeft Disney ook aangekondigd dat de Pixar film Onward naar de streamingsdienst komt. Voor Nederland is dat nog niet bevestigd, maar de kans is groot dat ook Onward spoedig verschijnt. Ook Coco: Een Muzikaal Feest is in aantocht, die concertregistratie komt 10 April naar Disney+.

  NPO Start

  NPO Start breidt haar aanbod uit met een flink aantal films van Nederlandse bodem. Onder andere worden de films Publieke werken, Tony 10, Pietje Bell, Ja zuster, nee zuster en Dunya & Desie toegevoegd. Daarnaast zijn ook alle NOS Journaals, ingelaste uitzendingen, actualiteitenrubrieken en talkshows live te volgen en terug te kijken.

  IDFA

  IDFA, het International Documentary Film Festival Amsterdam, heeft een aanbod van ruim 300 films en documentaires gratis te streamen. Het aanbod is heel gevarieerd en kan doorzocht worden op onder anderen thema, jaartal of lengte.

  Ziggo en KPN

  Zowel Ziggo als KPN bieden diverse betaalde kanalen nu gratis aan. Beide bieden ze vier kanalen van Film 1 tot 13 april gratis aan. Ziggo geeft daarbij het Kids & Comedy-pakket gratis door met onder anderen Nick Jr., Boomerang en Comedy Central.

  Muziek

  Juist in deze tijd kan muziek verbinden en positieve energie geven. Davina Michelle heeft in Ahoy een mini-concert gegeven voor een lege zaal. De registratie hiervan staat op YouTube. Indrukwekkend en mooi, vooral de versie van 17 miljoen mensen samen met Snelle.

  Corona concerten

  Onder het mom van: kan jij niet naar een concert, dan komt het concert naar je toe biedt Corona concerten een platform voor artiesten die een concert streamen. Sommige zijn gratis, sommige betaald.

  Kensington

  Kensington zou dit jaar in Ziggo Dome optreden, maar dat gaat niet door. In plaats daarvan heeft de band de videoregistratie van een eerder concert in de zaal vrijgegeven. Ook dit is op YouTube te vinden.

  Games

  Ook de gamewereld laat zich niet onberoerd. Diverse platformen en uitgevers hebben games gratis ter beschikking gesteld. Hier vind je een selectie uit het aanbod.

  Op Steam is een aantal games gratis te downloaden:

  • Tomb Raider 2013
  • Lara Croft and the Temple of Osiris
  • Drawful 2
  • Headsnatchers
  • Deiland
  • Goat of Duty

  Ook is er een aantal games tijdelijk gratis te spelen. Zo kan je tot 25 maart Football Manager 2020 op Steam spelen.

  Epic Games heeft wekelijks gratis spellen, zo ook deze week. Op dit moment zijn dat The Stanley Parable en Watch Dogs.

  In de iOS store zijn Alto's Odyssey and Alto's Adventure gratis te downloaden tot 24 maart.

  Image & Forms

  Gamestudio Image & Forms geeft maar liefst 1000 gamecodes weg voor de Switch of Steam. Het enige dat je hoeft te doen is je email op te geven, het gewenste platform en de gewenste game. Zijn de games op, dan bieden ze alle binnenkort alle Steamworld games met minimaal 50% korting aan.

  Sport

  Alle sportactiviteiten liggen stil. De sporters hebben niks te doen behalve wat proberen te trainen. Er zijn diverse intitiatieven om supporters toch nog wat sport te laten beleven.

  F1

  De Formule 1 heeft diverse initiatieven. Zo is dit weekeinde het hele verslag van Brazilië 2016 opnieuw uitgebracht. Deze race was zeker voor ons Nederlanders bijzonder omdat de race kletsnat verreden werd. Max Verstappen reed er zijn allermooiste niet-overwinningsrace door in de laatste ronden van plek 14 naar P3 te rijden. Daarom heeft de F1 ook nog een mooi extraatje: 20 minuten onboard camerabeelden vanuit de bolide van Max. Genieten!

  Ter vervanging van het echte werk heeft F1 ook nog een eSports-event georganiseerd, dat de volgen is via YouTube- en Twitch-kanalen.

  NBA

  Ook in Amerika liggen de sporten stil. De NBA biedt daarom nu een NBA League Pass aan die gratis toegang verleent tot 22 april. Met deze pass heb je toegang tot alle wedstrijden van het seizoen tot nu toe en historische matches.

  NFL

  Ook de NFL heeft een vergelijkbare aanbieding. Je kan nu een NFL Game Pass gratis aanschaffen die loopt tot 31 juli 2020. Ook hierbij kan je alle eerdere wedstrijden terugkijken, maar ook NFL Originals films kijken.

  NHL

  De derde grote Amerikaanse sportfederatie is de NFL. Ook zij heeft een speciaal corona-aanbod, NHL pause binge genaamd. Hier kan je alle NHL wedstrijden van het seizoen, historische wedstrijden en ‘road to’ documentaires zien.

  Musea

  Van Gogh Museum

  Nu ook de musea gesloten zijn hebben diverse musea initiatieven gelanceerd om de kunst thuis te brengen. Eén van de meest indrukwekkende initiatieven is die van het Van Gogh museum. Onder de naam Van Gogh Museum 4K Tour maakt het museum via Youtube de topstukken van de collectie virtueel bereikbaar. De serie van de tour bestaat uit zeven delen. De eerste twee delen daarvan zijn inmiddels online te bekijken.

  Voor de kids

  Laten we vooral de kinderen ook niet vergeten. Die zitten nu ook allemaal thuis nu de scholen gesloten zijn. Natuurlijk krijgen ze video-boodschappen en huiswerk van school, maar buiten spelen met vriendjes is er even niet bij. Gelukkig zijn er ook heel veel initiatieven om ook de kinderen bezig te houden.

  Freek Vonk

  Freek Vonk is de Steve Ervine van Nederland. Op speelse wijze brengt hij al jaren de natuur bij de kinderen. "Hoe Gaaf Is Dat!" Freek is de digitale klas in gegaan en heeft het Meester Freek klaslokaal opgezet. Op zijn website leert hij kinderen van alles over dieren en de natuur. De kinderen kunnen dat bijhouden in een speciaal dierenpaspoort

  Kidsproof Proof/Plus

  Kidsproof is een website die normaliter tips geeft voor leuke kinderuitjes. Nu dat even niet meer kan heeft zij een waslijst aan dingen die je met kinderen binnenshuis kan doen. Brood bakken, een band beginnen (met oordopjes!) of kamperen in je eigen huis.

  Universiteitsmuseum Utrecht

  Het Universiteitsmuseum heeft een leuke selectie aan wetenschappelijke proefjes die je gewoon thuis kan doen. IJs maken door te voetballen, magische smurrie maken, en meer.

  ZappLive Extra

  Op elke doordeweekse dag zendt Zapplive extra uit tussen 13.00 en 15.30 uur. De uitzending is speciaal voor kinderen en behandelt onder anderen vragen, de laatste updates, tips voor thuis en meer.

  Tekencursus Donald Duck

  Donald Duck geeft tekenles! Vanaf 23 maart wordt dagelijks een video toegevoegd die je de fijne kneepjes van het tekenen.

  Ontwerp je eigen pretpark

  Nog meer Disney. Disney heeft een cursus opgezet met Google Classroom om kinderen te leren wat er komt kijken bij het zelf opzetten van een pretpark. Wil je thuis samen leren hoe de Disney Parken ontworpen worden? Kijk mee met de Walt Disney Imagineers, en volg het leerprogramma "Imagineering in a Box”.

  bol.com ebooks en luisterboeken

  Even geen zin in leren, maar wil je toch iets nuttigs doen? Dan heeft bol.com een wekelijks wisselend aanbod van 10 e- en luisterboeken voor verschillende leeftijden. De boeken zijn voor slechts één cent te koop. Dummy de mummie, het ministerie van oplossingen en misschien wel het meest praktische boek in deze tijden: Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!)

  Folding@Home

  Wil je zelf ook iets doen tegen het coronavirus? Dat kan, zelfs vanuit huis. Folding@home is een programma dat in de achtergrond op je computer draait en helpt zoeken naar kandidaten voor een geneesmiddel tegen Corona. Normaal zoeken ze naar geneesmiddelen tegen kanker, Parkinson of Altzheimer, maar nu is Corona daar aan toegevoegd. Wil je helpen, dan kan je het programma voor Folding@Home downloaden vanaf de website van Folding@home.

  Zo zie je, ondanks alle corona gerelateerde ellende zijn er ook een hoop goede initiatieven. Naast al deze acties op landelijk en wereldniveau zijn er ook veel lokale initiatieven. Veel supermarkten gaan open op speciale tijden voor ouderen en restaurants die moesten sluiten zijn overgestapt op bezorgdiensten.

  Welke initiatieven ken jij uit je buurt of daarbuiten? Heb je nog goede tips die hier niet genoemd zijn? Deel het hieronder in de commentaren!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.