Hoe Pokémon Legends Arceus met Diamond en Pearl verwoven is

Article
zondag, 23 januari 2022 om 15:00
2022 01 14 pokemon legends arceus jubilife villagef1642171505
Pokémon Legends: Arceus slaat een grotendeels nieuwe richting in voor de Pokémon-franchise. Maar tegelijkertijd speelt de game zich af in de regio die later Sinnoh zal heten. Verwijzingen naar Brilliant Diamond en Shining Pearl zijn er dan ook overal. Welke zijn het, en wat kunnen ze betekenen voor de game?

Jubilife Village

Een verwijzing naar Brilliant Diamond en Shining Pearl die waarschijnlijk niemand zal zijn ontgaan is Jubilife Village. Je hoeft niet ver gekomen te zijn in één van de eerdere Sinnoh-games om te weten dat je in die games geregeld in Jubilife City komt. Vroeg in het spel moet je er een paar keer doorheen, maar ook later zijn er dingen te doen waarvoor je terug kunt komen.
Eeuwen eerder is deze stad nog een dorp, maar er is niet minder te doen. Jubilife Village dient als uitvalsbasis voor het spel. Je vindt er dan ook je eigen kamer, opties voor character customisation en alles wat je nodig hebt om de wildernis in te trekken.
Waarschijnlijk gaan we geen oude versies zien van alle dorpen en steden in Sinnoh, maar wie weet zijn er in Hisui nog meer plekken te ontdekken die later uitgroeien tot iets belangrijks in Brilliant Diamond en Shining Pearl. Je kunt denken aan de andere grote steden zoals Hearthome of Veilstone, maar ook bijvoorbeeld aan de plek waar Celestic Town te vinden is.
2022 01 14 pokemon legends arceus kamadof1642171490

Commander Kamado

Behalve belangrijke plaatsen zien we in Pokémon Legends: Arceus ook wat bekende gezichten. Zo zullen we kennis maken met commander Kamado, die letterlijk hetzelfde gezicht heeft als zijn verre afstammeling, professor Rowan uit Brilliant Diamond en Shining Pearl. Legends: Arceus mag dan nieuwe wegen inslaan, maar de Pokémon-traditie om familieleden hetzelfde gezicht te geven blijft bestaan.
De officiële Pokémon website noemt Kamado streng, maar betrouwbaar, wat ook enigszins overeenkomt met Rowan. Dat karakter past goed bij Kamado’s rol. Hij is namelijk de baas van een grote organisatie en jouw belangrijkste meerdere. Ook in dat opzicht vervult hij een rol die wat weg heeft van de Pokémon professor zoals we die kennen - al wordt de rol van letterlijke professor dit keer door een nieuw personage vervuld.
2022 01 14 pokemon legends arceus cyllene galaxy teamf1642171561

Galaxy Team

Over Kamado gesproken: de grote organisatie waar hij het hoofd van is, is het Galaxy Team. Wie Brilliant Diamond, Shining Pearl of de eerdere DS-games heeft gespeeld zal in hun naam en logo direct Team Galactic herkennen. Dat was natuurlijk de kwaadaardige organisatie van die games, waar geen goed personage ook maar iets mee te maken had.
In dat opzicht is het enigszins verrassend dat je in deze game voor de voorloper van Team Galactic werkt. Het is dan ook misschien geen al te wilde gok om te voorspellen dat er misschien toch een kwaadaardige mol in het Galaxy Team zit. Een andere mogelijkheid is dat Team Galactic-baas uit Brilliant Diamond en Shining Pearl, Cyrus, de ooit zo goede naam van het Galaxy Team gebruikte om Team Galactic een zekere legitimiteit te geven. Al is dat misschien wat subtiel voor een Pokémon-verhaal.
Over Cyrus gesproken, ook hij heeft een mogelijke voorouder rondlopen in Hisui. Captain Cyllene, jouw directe meerdere in het Galaxy Team lijkt namelijk volgens velen erg op Cyrus. De relatie tussen de twee is niet bevestigd, maar misschien moeten we Cyllene voorlopig toch maar niet teveel vertrouwen.
2022 01 14 pokemon legends arceus volof1642171645

De Pokémon League of een handelaarsgilde?

In een grote uitgestrekte regio van grotendeels ongerepte natuur als Hisui is het handig als je goed voorbereid op pad gaat. Gelukkig zijn er de handelaren van het Ginkgo Guild. Ze hebben altijd interessante waren en je kunt ze ook buiten Jubilife Village tegenkomen.
Opvallend genoeg lijken de twee leden van het gilde die we nu kennen, Ginter en Volo, erg op twee personages uit Brilliant Diamond en Shining Pearl. De twee lijken respectievelijk op de Gym Leander Volkner en de kampioen Cynthia. Is het Ginkgo Guild misschien een verre voorloper van de Pokémon League en gaan we nog meer voorouders van de Gym Leaders en Elite Four zien? Van handelaarsgilde naar Pokémon League lijkt een onlogische sprong, maar de gelijkenis tussen de personages kan geen toeval zijn.
2022 01 14 pokemon legends arceus lian pearl clanf1642171734

Diamond Clan en Pearl Clan

Hoewel de Diamond Clan en de Pearl Clan niet voorkomen in de eerdere Sinnoh-games hoeven we waarschijnlijk het verband met die games niet uit te leggen. Beide Clans hebben een relatie met een bijzondere Pokémon. Op basis van hun kleding zou de je denken dat het gaat om Dialga en Palkia. Dat is ook zeker niet uitgesloten.
Maar de beide clans hebben ook opzichters aangesteld om andere Pokémon te bewaken. Ze noemen deze ‘Noble Pokémon’. Wat er zo nobel is aan die Pokémon is onduidelijk, maar wie weet heeft het, via de Diamond en Pearl Clans, toch iets te maken met Dialga en Palkia.
Overigens lijken sommige van deze opzichters wederom op bestaande personages. Mai en Arezu van de Diamond Clan lijken respectievelijk op Marley en Commander Mars uit Brilliant Diamond en Shining Pearl. Lian lijkt op de Gym Leader Clay, opvallend genoeg niet uit Diamond en Pearl, maar uit Pokémon Black en White.

Welke Brilliant Diamond en Shining Pearl connecties doen ertoe?

Of al deze connecties met de eerdere Sinnoh-games werkelijk belangrijk blijken in Pokémon Legends: Arceus is afwachten. Maar gelukkig hoeft het wachten niet lang meer te duren, want de game verschijnt op 28 januari voor de Nintendo Switch.