PlayStation VR games spelen op exclusieve locatie? Wij deden het!

Article
dinsdag, 19 december 2017 om 17:38
xgn google image
Onlangs werden we uitgenodigd om aanwezig te zijn in het PlayStation VR House in hartje Amsterdam. Daar konden we allerlei PlayStation VR games spelen die binnenkort uitkomen of pas verschenen zijn. Onze bevindingen van dit ochtendje bij Sony lees je in dit artikel!
Bij binnenkomst werden we vriendelijk welkom geheten door het team van Sony dat het PlayStation VR House evenement in goede banen ging leiden. De boodschap was duidelijk: pak één van de ongeveer tien beschikbare pods en ga maar gamen. Dat mochten we doen in een exclusief penthouse midden in Amsterdam. Dat was helemaal omgetoverd tot een lounge met sfeervolle verlichting en plek om met collega's en medewerkers te praten over onze favoriete hobby's.
Maar we waren daar natuurlijk voor één ding: PlayStation VR games spelen. Tijdens de afgelopen PlayStation Experience werden er tal van nieuwe virtual reality games aangekondigd die we volgend jaar kunnen verwachten. Die PlayStation VR games spelen zat er helaas niet in. Wel konden we aan de slag met een aantal nog andere uit te komen games én spellen die pas verschenen zijn.

Gran Turismo Sport

Gran Turismo Sport bijvoorbeeld. De game is weliswaar al dikke twee maanden uit, maar toch konden we er even mee aan de slag in VR. En dat is en blijft een indrukwekkende ervaring. Je hebt namelijk echt het gevoel alsof je je op de racebaan bevindt. Wanneer je er bijvoorbeeld af schiet, iets wat ons nog wel eens wilde gebeuren aan het begin, voel je ook echt een beetje de impact van het raken van de muur.
Een leuke ervaring, maar wel de enige VR mogelijkheid die je hebt in Gran Turismo Sport. We speelden namelijk een losse race tegen één andere tegenstander en dat is ook de enige VR modus die in de game zelf zit.
123284

Relevante PlayStation VR games spelen

Maar er stonden ook wat relevantere games. Stranger Things: The VR Experience bijvoorbeeld, dat pas sinds 12 december uit is als gratis download in de Australische PlayStation Store. Wanneer die in Nederland uitkomt is overigens nog niet bekend. We deden de PlayStation VR bril op en bevonden ons opeens in het huis van Will Byer uit de serie. Wij moeten een puzzel zien op te lossen terwijl er de hele tijd paranormale praktijken plaats vinden in het huis. Hoe dat afliep kun je checken in de gratis Stranger Things VR game.
Natuurlijk waren er ook de nodige nieuwe games te zien in het PlayStation VR House. Eén daarvan was Bravo Team, een militaire shooter die zich afspeelt in een Oost-Europese stad vlak nadat de president vermoord is. Hoe die game precies in elkaar steekt, kun je binnenkort lezen in onze preview.
Was dat dan de enige nieuwe game? Nee, want naast een pod waar je ook Skyrim VR op kon spelen stond ook een onbekendere game te pronken: Legion Commander. Dit is een real time strategy game waarin je het kasteel van je tegenspeler moet slopen, terwijl de tegenspeler ondertussen hetzelfde bij jou probeert. Dit doe je door vooraf bepaalde strijdkrachten (dit kunnen elven, orks of menselijke troepen zijn) gedurende het spel het veld in te sturen. Zij voeren dan automatisch aanvallen op tegenstanders op het veld of op het vijandelijke kasteel uit.
Super veel ruimte om diep op Legion Commander in te gaan was er helaas niet. De keuzemogelijkheden waren in deze demo beperkt (we konden alleen als ork tegen mensen vechten) en de geringe tijd hielp ook niet mee. Op het eerste oog was het een leuke RTS die zeker niet over het hoofd gezien mag worden.
123285

Is de PlayStation VR het nou waard?

En daar hield het alweer op wat betreft de nieuwe games. Waar we in het PlayStation VR House vooral mee aan de slag konden waren (recent) uitgekomen spellen met hier en daar een nog uit te komen game zoals Bravo Team en Legion Commander. Het evenement leek daarom vooral bedoeld om te laten zien wat er onderhand mogelijk is met de virtual reality bril. En dat is een hoop. Zo hebben demo's van Gran Turismo Sport en Stranger Things ons flink kunnen boeien, terwijl ook DOOM VFR en Skyrim VR zeker leuk waren om te spelen.
De vraag is alleen of het echt de moeite waard is om een PlayStation VR te kopen als je ziet dat het vooral gimmicks zijn. Leuk en aardig dat je met je bril op kunt racen in Gran Turismo Sport, maar als je daarbij beperkt bent tot één simpele spelmodus is het niet echt het kopen waard. Het is echt wachten op die ene grote game die die 200 plus euro in één klap verantwoordt.