Is PlayStation Plus of Xbox Live Gold beter?

  Een nieuw jaar, een nieuw begin voor Sony en Microsoft. Beide bedrijven hebben in 2017 met hun betaalde abonnementsdiensten veel gratis games weggegeven, en zullen dit jaar vast weer met genoeg moois komen. Maar welke is eigenlijk beter: PlayStation Plus of Xbox Live Gold?

  PlayStation Plus games

  Sony lanceerde de dienst in 2010 om PlayStationgebruikers toegang tot premium content te verschaffen. Online gamen kon op de PlayStation 3 nog gratis, maar met een PS Plus-abonnement had je allerlei extra’s waar de rest niet bij kon of los voor moest betalen. Uiteindelijk is de dienst gegroeid in wat je nu nodig hebt om voor de PlayStation 4 online te kunnen gamen. Zonder PS Plus ben je tegenwoordig beperkt tot singleplayer of local multiplayer en mis je dingen als gratis maandelijkse games, toegang tot beta’s, kortingen in de PlayStation Store en de mogelijkheid tot party chats en het opslaan van je voortgang in de cloud.

  Mét een abonnement heb je het afgelopen jaar maar liefst 75 games kunnen downloaden uit de PlayStation Store. Jammer is dat het om games voor de PS4, PS3 en PS Vita gaat en je dus alle drie de platformen moet bezitten om hier het maximale uit te kunnen halen. Sony ondersteunt geen backwards compatibility dus games als Xblaze Lost: Memories en de Syberia Collection zijn niet te spelen op de PS4. In feite komt dit neer op zo’n twee á drie PS4 games, twee PS3 games en twee voor de PS Vita waarvan sommige ook voor PS4 zijn uitgekomen.

  Van alle games zijn de PlayStation 4 titels voor de grootste groep het meest interessant. Opvallend hieraan is dat Sony steeds vaker een grote titel aanbiedt naast wat kleinere indiegames. Zo begint dit jaar al met Deus Ex: Mankind Divided en Batman: The Telltale Series en kwamen de afgelopen maanden onder andere Darksiders 2: Deathinitive Edition, Metal Gear Solid: The Phantom Pain, inFAMOUS: Second Son, Just Cause 3 en Until Dawn voorbij. Niet de minste games en zeker niet de oudste als je bedenkt dat sommigen in 2015 uitkwamen en Deus Ex nog geen anderhalf jaar geleden.

  PlayStation Plus of Xbox Live Gold

  Voor- en nadelen PlayStation Plus

  Door alle maandelijkse gratis games die Sony met het PlayStation Plus abonnement aanbiedt, krijgen spelers de kans om veel titels uit te proberen waar ze in eerste instantie over twijfelden of helemaal niet aan dachten. Voor indie-ontwikkelaars is het een mooie kans hun games onder het brede publiek bekender te maken. Rocket League bleek een enorm succes te zijn nadat hij als gratis game te downloaden was.

  Ook zijn er vaak beta's waar je je voor kunt inschrijven. Afgelopen maand konden PS Plus-gebruikers ruim twee weken eerder aan de slag met de Monster Hunter World beta dan mensen met een PS4 zonder abonnement. Daarnaast krijgen PS Plus-leden regelmatig meer korting bovenop de reguliere kortingen in de PlayStation Store. Dit kan al snel tien procent extra schelen.

  Bovendien zul je met PS Plus ook bij vrienden met dezelfde game je saves kunnen ophalen en verder gaan. Of stel dat je PS4 crasht, dan hoef je tenminste niet bang te zijn dat je met elke game opnieuw moet beginnen. Je data blijft netjes opgeslagen in de cloud.

  Toch kleeft er ook een nadeel aan PlayStation Plus: je gratis games blijven niet in het bezit zonder een abonnement. Dus verloopt je abonnement en je verlengt hem niet, dan kun je ineens niet alles meer spelen. Beetje zuur als je halverwege een game bent en je niet verder kan spelen de volgende dag.

  PlayStation Plus of Xbox Live Gold

  PlayStation Plus servers

  Sony heeft met PlayStation Plus een behoorlijk roerig verleden achter zich liggen. Jaren geleden lag het netwerk onder vuur vanwege de slechte stabiliteit en lag het hele online-onderdeel op je console er soms een tijdlang uit. Ook bleek het netwerk niet altijd even goed beveiligd, toen het meerdere keren door hackers werd aangevallen.

  Toch heeft Sony daar veel lering uit getrokken, want het huidige PlayStation Plus werkt gewoon prima. De servers doen het goed, je wordt (bijna) niet uit multiplayermatches geknald tijdens het spelen en ook party chats doen het. Heel af en toe komt er nog wel eens een onderhoudsupdate, waardoor je tijdelijk niet online kan. Alleen is dit meestal van korte duur en komt het niet vaak voor.

  Prijs van een PS Plus abonnement

  Hoeveel kost een abonnement dan eigenlijk? Sony schotelt je twee opties voor om uit te kiezen. Je kunt voor drie maanden gaan en betaalt 24,99 euro of meteen een jaar en dan kom je uit op 59,99 euro. Uiteindelijk is een jaarabonnement dus een stuk voordeliger dan elk seizoen een nieuwe kaart halen. En vind je tenminste drie van bovenstaande games leuk, dan heb je het geld er eigenlijk alweer uit.

  Toch loont het ook om te kijken bij andere winkels dan de PlayStation Store. Vaak zijn de abonnementen goedkoper te vinden. Zo heeft Game Mania wel eens leuke acties waarbij je een jaar lang PlayStation Plus voor 40 euro kunt krijgen, dus houd dat alvast in de gaten voor je huidige abonnement verloopt.

  Xbox Live Gold games

  Ook Microsoft heeft een betaalde abonnementsdienst in de vorm van Xbox Live Gold. In tegenstelling tot PlayStation Plus kostte deze ook al op de vorige generatie consoles geld, want gratis online gamen op de Xbox 360 was er niet bij. Een goedwerkende online service opzetten en onderhouden kost geld, daar is Microsoft vanaf het begin duidelijk over geweest.

  Uiteindelijk is Xbox Live Gold ook overgegaan op de Xbox One toen die console uitkwam en net als PS Plus-leden kunnen ook mensen met Xbox Live Gold elke maand een nieuwe lading gratis games verwachten. Deze maand zijn dat The Incredible Adventures of Van Helsing 3, Zombi, Tomb Raider Underworld en Army of Two. En één voordeel: je kan ze allemaal spelen op de Xbox One dankzij backwards compatibility!

  Het afgelopen jaar waren er maar liefst 76 gratis games te downloaden in de Xbox Games Store. Met Assassin's Creed 4: Black Flag, Tomb Raider: Definitive Edition, Ryse: Son of Rome en Watch Dogs zitten er grote jongens tussen, maar over het algemeen zijn deze games toch wat ouder dan het geval is bij PlayStation Plus. Laatstgenoemde kwam uit 2014, de rest is allemaal ouder.

  Je kan wel stellen dat de kwaliteit van het aanbod maandelijkse gratis games bij Xbox Live Gold het meeste wisselt. Waarschijnlijk zullen ook niet veel gamers omver geblazen zijn van de huidige selectie games. Toch kan daar zomaar weer een leuke verrassing tegenover staan in februari.

  Voor- en nadelen Xbox Live

  In ieder geval zijn de Xbox 360 games ook op Xbox One te spelen, wat één van de grootste voordelen ten opzichte van Sony's dienst blijft. Mocht je wat parels gemist hebben uit die generatie, dan hoef je niet te wachten tot er een remaster uitkomt. Er zit echter een addertje onder het gras, want je hebt een creditcard nodig voor je de gratis Xbox Live Gold 360 games kunt downloaden.

  Omdat het hier om Microsoft gaat komen veel games voor dat platform ook voor PC uit. De games die je gratis via Xbox Live Gold downloadt zijn alleen op de console te spelen, je neemt ze dus niet mee naar de PC. Toch is het aantal grote Xbox exclusives een beetje mager en kwam er dus ook niet zoveel voor als Xbox Live Gold game, terwijl Sony al Until Dawn en inFAMOUS: Second Son aanbood.

  Xbox Live is net als PlayStation Plus eigenlijk onmisbaar. Om te chatten, GamerScore bij te houden, multiplayergames te spelen, te streamen of toegang te krijgen tot exclusieve content heb je allemaal Xbox Live nodig voor Microsofts console. Bovendien heeft Xbox vaak unieke, tijdelijke voordelen - of releases - bij games van third-party ontwikkelaars. Denk aan The Division, Rise of the Tomb Raider, Evolve en Battlefield 4.

  Wat betreft opties biedt Microsoft meer luxe dan Sony met de keuze uit één, drie of twaalf maanden Microsofts website. Ook zijn er proefabonnementen van twee, drie of veertien dagen voor het geval je eerst voorzichtig wil aftasten. Toch krijg je er enorm veel voor terug en download je de gratis games, dan heb je net als bij PlayStation Plus binnen no-time je kosten eruit. Maar net als bij PlayStation Plus geldt ook hier: check regelmatig andere winkels voor goedkopere aanbiedingen.

  Stabiele Xbox Live servers

  Microsoft heeft Xbox Live in de afgelopen jaren veel updates gegeven waarmee gamers meer opties kregen. Xbox Live ondersteunt nu bijvoorbeeld rechtstreekse streaming naar Twitch.tv. Ook is het mogelijk net als bij PlayStation Plus om in de cloud je savefiles op te slaan.

  Wat betreft de gebruiksvriendelijkheid is Xbox Live ook vooruit gegaan. De hele interface is veel beter ingericht, alhoewel de store soms wat traag kan zijn. Websites en apps werken prima en met de Xbox One X gaat multitasken allemaal nog een stukje sneller en soepeler.

  Waar Microsoft het eerder van Sony won was de stabiliteit van de servers tijdens het gamen, maar laatstgenoemde heeft dit redelijk gelijkgetrokken. Het komt bij Xbox Live in ieder geval niet vaak voor dat je uit een match wordt gegooid, omdat de verbinding is verbroken. Of het nou PlayStation Plus of Xbox Live Gold is, er zijn tegenwoordig minimale problemen met de servers.

  Vinden jullie PlayStation Plus of Xbox Live Gold beter?

  Beide diensten hebben zoals te lezen hun voor- en nadelen. Ben jij voor één van de twee consoles gegaan vanwege de onlineservice die Sony of Microsoft biedt? Misschien heb je wel een PS4 en Xbox One en heb je een voorkeur (of juist niet). We lezen het graag van je in een reactie hieronder!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.