Kunnen we een PlayStation 5 Pro en Xbox Scarlett X verwachten?

Article
woensdag, 11 december 2019 om 17:31
ps5 renderf1578563829
Volgend jaar zal de nieuwe generatie consoles worden gepresenteerd door Sony en Microsoft. Het is alleen de vraag of dat de enige ‘editie’ zal worden in de aankomende generatie. Of kunnen we na verloop van tijd de aankondiging van een PlayStation 5 Pro of Xbox Scarlett X verwachten?
Voor 2016 was het heel makkelijk voor de console gamer. Je kocht een apparaat van Sony, Microsoft of Nintendo en de eerstvolgende generatie zou je geen omkijken meer hebben naar het platform. Soms kwam er natuurlijk nog wel een andere versie die kleiner of net iets efficiënter is, maar de hardware bleef hetzelfde.

Generatie 8.5

Daar is verandering in gekomen met de release van de PlayStation 4 Pro en Xbox One X. De nieuwe versies vallen nog steeds binnen dezelfde generatie, maar er zit beduidend sterkere hardware in. Goed nieuws voor de gamers met een goed gevulde bankrekening, maar we hebben het deze generatie gezien dat het soms slecht uitpakt voor de bezitters van de ‘normale’ versie. Sommige ontwikkelaars hebben namelijk iets teveel gekeken naar de mogelijkheden van de Pro en de X en niet zozeer naar de limitaties van de oudere varianten. Met tegenvallende prestaties tot gevolg.
Anderzijds zorgen de nieuwe versies ervoor dat we langer van de huidige generatie kunnen genieten. De fabrikanten van PC-onderdelen zitten namelijk niet stil en dat platform blijft elk jaar groeien. Zonder de PlayStation 4 Pro en Xbox One X had de nieuwe generatie al gearriveerd moeten zijn om de balans tussen de platformen te bewaren.
screenshot 2019 12 02 at 135903f1582128996

Bereid je alvast voor op de PS5 Pro?

De vraag is nu of de PlayStation 4 Pro en Xbox One X een eenmalig experiment is geweest van respectievelijk Sony en Microsoft of dat we in de toekomst ook een PlayStation 5 Pro en Xbox Scarlett X kunnen verwachten. De nieuwe versies binnen deze generatie hebben voor beide bedrijven in ieder geval geen windeieren gelegd.
Wat betreft de PlayStation 5 Pro lijkt die vraag al bijna beantwoord te zijn door Masayasu Ito, de Executive Vice President van Sony Interactive Entertainment. In een interview met Game Informer doet de topman van PlayStation een paar uitspraken over de plannen voor de aankomende console.
Uit de woorden van de Ito kunnen we opmaken dat Sony sowieso bezig om te kijken hoe ze de levenscyclus van de PlayStation 5 met een aantal jaar kunnen oprekken. De invoering van een Pro-versie is één oplossing, maar een modulaire console is natuurlijk ook een optie. Dat betekent niet de hele PS5 omwisselen naar een andere versie, maar simpelweg er een nieuwe processor en videokaart in stoppen.
xbox scorpio naam wordt xbox one x 112980 2

Langetermijnplannen bij Xbox

Aan de overkant van de oceaan wordt al langer nagedacht over het verlengen van een console generatie - of zelfs het bereiken van een ‘laatste’ generatie. Het is bijvoorbeeld geen geheim dat het hoofd van Xbox, Phil Spencer, een langetermijnvisie heeft voor zijn consoles. Spencer wil het gemak van de console combineren met de flexibiliteit van de PC. Microsoft heeft met Windows 10 in soortgelijke trant ook het ‘laatste’ besturingssysteem aangekondigd.
Ondanks eerdere uitspraken wil Spencer alleen niet dat gebruikers zelf hun console moeten gaan openschroeven om onderdelen te gaan wisselen. Het plug-and-play principe wil de topman dan ook behouden.
Het is duidelijk dat Spencer niet van plan is om een hele generatie uit te zingen met dezelfde hardware. Ook voor 'Team Green' lijken er dus plannen te zijn voor op z’n minst een opvolger van de Xbox One X en misschien zelfs gebruiksvriendelijke, modulaire opties.

Nog even geduld...

Voordat we compleet zeker weten wat Sony en Microsoft gaan doen met hun nieuwe generatie aan consoles moeten we helaas nog even wachten. Voor de feestdagen van 2020 moeten beide nieuwe consoles in de winkelschappen belanden en voordat we een verbeterde versie zullen zien zijn we waarschijnlijk al aanbeland zijn in 2024.
Hoe denken jullie over deze kwestie? Gaan we het houden bij één versie of krijgen we een opvolger van de Pro en de X? Of zullen we in de nabije toekomst een modulaire console zien? Laat het ons weten in de comments!