PlayStation 4 - Een kijkje in de vernieuwde PlayStation Store

Article
maandag, 02 december 2013 om 11:00
xgn google image
Een unique selling point van de PlayStation 3 was zonder twijfel de mogelijkheid om geheel kosteloos online met andere spelers te gamen. Met haar vierde gameconsole gaat Sony, net als Microsoft met de Xbox 360 en nu ook met de Xbox One, een aantal online diensten tegen betaling aanbieden, waaronder dus het online gamen. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij veel fanatieke PlayStation-gamers. Duik je dieper in de materie, dan begrijp je opeens een stuk beter waarom een groot deel van PlayStation Network geld kost. Niet alleen kost het onderhouden van servers bakken met geld, ook is er véél meer mogelijk dan voorheen. Een eerste indruk.
Navigeren door de PlayStation Store is op de PS4 om te beginnen een verademing ten opzichte van zijn voorganger. De tabbladen verschijnen razendsnel op je scherm; de console heeft niet langer enkele seconden nodig om alle informatie en afbeeldingen te laden. Alles reageert snel en soepel en blinkt uit in pure eenvoud. Meteen krijg je het gevoel dat je een nieuwe en snellere console in huis hebt. Normaal zochten we ons suf in de digitale bibliotheek op zoek naar leuk spul, maar op de PS4 kunnen we ons dat niet eens meer voorstellen door de verbeterde snelheid. Kortom: boodschappen doen op een Sony-console was nog nooit zo leuk.
Qua functionaliteiten heeft PlayStation Network ook een aantal fundamentele verbeteringen gekregen. Zo kunnen spelers bijvoorbeeld speelsessies van vrienden direct met één knop via een vriendenlijst joinen. Sony laat hiermee zien dat interactie en connectiviteit hoog in het vaandel staan. De console laat je bovendien in één oogopslag zien waar je vrienden van houden. Onder het kopje ‘Wat is er nieuw?’ kun je zien welke games je vrienden recentelijk gespeeld hebben, of ze in een livestream zitten, eentje organiseren of dat ze gewoon door de console aan het navigeren zijn. Ieder ogenblik kun je je vrienden nauwlettend in de gaten houden.
De PlayStation Store

Indrukwekkend, ondanks kinderziektes

Op de PlayStation 4 is het maximum aantal vrienden opgeschroefd naar tweeduizend. Niet dat ook maar één speler ooit aan dit aantal komt, maar het is een mooi gebaar. Door een keurige integratie met Facebook kun je direct meer informatie van je vrienden raadplegen. Je weet ook binnen no-time welke trophies ze allemaal hebben binnengehaald. Wat dat betreft is er weinig veranderd, al is er een nieuwe soort bijgekomen: zeldzame trophies. Dit zijn behaalde trofeëen die voor slechts een enkeling zijn weggelegd. Allemaal leuk en cool om te zien, al doet Sony er goed aan om de komende weken te werken aan de overzichtelijkheid. Zeker als je straks een hoop vrienden hebt, kun je nog wel eens het overzicht kwijtraken.
Terug naar de PlayStation Store. Deze is, zoals gezegd, verbeterd in snelheid, maar ook in design. Natuurlijk heeft deze digitale marktplaats nog last van kinderziektes, zoals navigeringsproblemen en onverklaarbare errors, maar die zullen vast snel opgelost worden. Het zoeken naar applicaties kan bijvoorbeeld best wat minder omslachtig. Gelukkig hoef je voor apps als Netflix, MTV en Pathé niet te betalen. Je kunt kosteloos van alle online functionaliteiten van de PlayStation 4 gebruik maken, behalve van online gaming en van bepaalde privileges en kortingen op add-ons en uitbreidingen. Met dat laatste heeft Sony toch weer een streepje voor op Microsoft. Eens in de zoveel tijd een gratis game in je winkelwagen is ook een heel mooi gebaar van Sony.
Titels voor de PlayStation 4

Genot om door te bladeren

De opzet die Sony kiest voor de Store is best fijn. Wie bekend is met digitale diensten als Netflix, Spotify en YouTube, weet dat het vaak lastig en omslachtig navigeren is door digitale bibliotheken. Maar de PlayStation Store is zoals gezegd een genot om door te bladeren, dankzij een simpel te bedienen menu aan de linkerkant. Aan de rechterkant zien we veel poespas, zoals game-posters en afbeeldingen die het geheel opleuken.
Helaas heeft deze menustructuur wel duidelijk zijn beperkingen. Als je het bijvoorbeeld vergelijkt met de efficiënte en overzichtelijke besturingssystemen op tablets en smartphones, zoals iOS en Android, dan duurt het bedienen en aanklikken van bepaalde knoppen toch wat langer dan dat we hedendaags gewend zijn. Maar met oog op de toekomst - als we de Store via onze tablets kunnen bedienen - is deze beperking slechts van tijdelijke aard.

Veelbelovend voor toekomst

Al met al is de PlayStation Store van de PlayStation 4 een enorme vooruitgang op zijn voorganger. Het geheel is makkelijker te bedienen, is stukken sneller en ziet er daarnaast velen malen mooier uit, terwijl het eenvoudige gewaarborgd blijft. We zijn benieuwd hoe Sony zijn digitale winkel de komende maanden zal voorzien van updates, maar gelijk met deze lancering mag het trots zijn op dit resultaat.

Populair Nieuws