De Plantronics Gaming Headsets op een rijtje - Voor elk wat wils

Article
maandag, 11 juli 2016 om 17:12
xgn google image
Plantronics staat al decennia lang bekend als een bedrijf dat zeer sterke audio-apparatuur aflevert, maar de gaming-tak is vrij onbekend. Wij zijn bij op de E3 langs het Amerikaanse bedrijf langsgeweest om te kijken welke Plantronics Gaming Headset ze tegenwoordig en in de toekomst aanbiedt.
De Plantronics Gaming Headset-tak bestaat al sinds 1999, met de release van de HS1 en DSP-500 headsets. In de jaren daarna heeft Plantronics nog een paar keer in samenwerking met Microsoft een Plantronics gaming headset op de markt gebracht, maar hun naamsbekendheid valt in het niet met merken als Turtle Beach en Logitech. Welke Plantronics gaming headset is specifiek voor jou?

Plantronics Gaming Headset RIG 500

De Plantronics Gaming Headset 500-series is vorig jaar op de markt gebracht, als een gaming headset voor de hardcore gamer, die meerdere uren per dag een headset op zijn hoofd heeft zitten, tijdens bijvoorbeeld The Witcher 3: The Wild Hunt. Om die reden is de Plantronics RIG 500 Gaming Headset dan ook zeer comfortabel gemaakt, met dikke stoffen oorschelpen en ook een extra hoofdband. De onderste hoofdband is zacht en rust op jouw hoofd, terwijl de boveste hoofdband van plastic is gemaakt en alles goed bij elkaar houdt.
Deze Plantronics Gaming Headset is daarnaast ook extreem flexibel. We hebben het even mogen uittesten bij Plantronics en je moet wel heel erg je best willen doen om de headset ooit te breken, want het plastic van de Plantronics RIG 500 buigt doodleuk mee met elke beweging.
Qua audio zit het bij Plantronics altijd zeer goed, daar is het bedrijf immers in gespecialiseerd, en daar is deze Plantronics Gaming Headset ook geen uitzondering in. En als je de microfoon omhoog klapt, dan gaat hij automatisch op mute, wat altijd een zeer handige functie is. De Plantronics RIG 500 Gaming Headset is voor ongeveer 60 euro te koop voor de PC, PlayStation 4 en Xbox One. Wij gaven de RIG 500 dan ook een mooie 8.0 in onze recensie.

Plantronics Gaming Headset RIG 400

Waar de Plantronics RIG 500 Gaming Headset een headset is die is gefocust op de hardcore gamer, daar is de Plantronics RIG 400 Gaming Headset eentje die meer gericht is op het casual publiek. Het is een Plantronics Gaming Headset die gemaakt is voor gamers die af en toe een potje FIFA spelen, maar die niet snel een aantal uur achter elkaar voor het beeldscherm zullen zitten.
Dat is ook gelijk te merken aan het comfort. De RIG 400 heeft ongeveer dezelfde oorschelpen als de RIG 500, maar mist wel de onderste hoofdband, waardoor alle druk direct op je hoofd terecht komt. Dit is geen enkel probleem bij een gamesessie van twee uurtjes, maar bij langere sessies zul je waarschijnlijk een vervelende druk op je slapen voelen, die fervent gebruikers van headsets vast wel bekend voorkomt.
Net zoals de RIG 500 heeft ook de Plantronics RIG 400 Gaming Headset een sterke microfoon, maar het mist wel de optie om de microfoon omhoog te klappen om hem te muten. In plaats daarvan kan je terecht bij de in-line volume controls. De RIG 400 is nog niet te koop, maar zal binnen een paar maanden gelanceerd worden voor de Xbox One en PlayStation 4 en uiteraard een lagere prijs hebben dan de RIG 500.

Plantronics Gaming Headset RIG 600

Je zult waarschijnlijk al een patroon hebben ontdekt in de naamgeving van de Plantronic Gaming Headsets en de Plantronics RIG 600 Gaming Headset is inderdaad een stapje hoger dan de RIG 500. Waar de RIG 500 puur gericht is op gamers, daar is de RIG 600 gericht op gamers én muziekliefhebbers. Deze Plantronics Gaming Headset heeft dan ook een paar functies waardoor hij ook geschikt is voor gebruik buiten de deur.
Ten eerste is de gaming microfoon te vervangen voor een normaal draad, die je sneller vindt bij oordopjes, die ook een in-line microfoon en audio controls heeft om onderweg een telefoongesprek te houden. De oorschelpen zelf laten tevens geluid door, zodat je rekening kan houden met de mensen om je heen en bijvoorbeeld auto’s hoort in het verkeer. De oorschelpen zijn overigens ook gemaakt van een stof die beter ademt dan de andere Plantronics Gaming Headsets. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je oren als een gek gaan zweten na een fietsritje.
Ook de Plantronics RIG 600 Gaming Headset is nog niet uit op de markt, maar komt voor de feestdagen nog op de markt voor de PC, Xbox One en PlayStation 4. De prijs voor Nederland is nog niet zeker, maar hij wordt geschat op ongeveer 99 euro.

Plantronics Gaming Headset RIG 800

De naamgeving van de Plantronic Gaming Headsets slaat hier even een stapje over en gaat gelijk naar de RIG 800. Deze Plantronic Gaming Headset is niet zozeer beter dan de RIG 600, maar is gericht op het publiek dat liever een draadloze headset draagt en niet hoeft te worstelen met al die draden.
In tegenstelling tot de andere Plantronic Gaming Headsets heeft de RIG 800 oorschelpen die gemaakt zijn van leer, waardoor het over het algemeen iets langer duurt voordat ze comfortabel op je hoofd rusten, maar zodra dat het geval is, lijkt het alsof de headset op maat is gemaakt. De batterij heeft daarnaast een extreem lange duur van 24 uur, wat we bij nog geen enkele andere draadloze gaming headset hebben gezien. Je zou waarschijnlijk denken dat deze Plantronic Gaming Headset daardoor flink wat gewicht heeft met zo’n lange batterij, maar niet is minder waar, het gewicht van de RIG 800 is amper te onderscheiden van de RIG 400 of 500.
Je zult daarnaast zonder verstoring de RIG 800 kunnen gebruiken op 100 meter afstand. Nu weten we niet precies wat ook maar iemand op die afstand doet, maar ons hoor je niet klagen. Ook de RIG 800 komt uit in de komende maanden en zal een prijskaartje hebben van ongeveer 150 euro.

Plantronics Gaming Headset RIG 4VR

De laatste Plantronics Gaming Headset die we bespreken heeft een compleet andere naam dat de rest van de headsets die we tot nu toe hebben gehad en daar is dan ook een reden voor. Zoals je waarschijnlijk al uit de naam hebt kunnen halen is de Plantronics RIG 4VR Gaming Headset puur gericht op de gamers die de PlayStation VR-bril is huis willen halen.
Deze Plantronics Gaming Headset is net zo comfortabel als de RIG 500, maar is qua vorm daarnaast precies gemaakt voor de PlayStation VR. Met een VR-bril voor je ogen en een Plantronics RIG 4VR Gaming Headset op je hoofd, zal er niks direct overlappen en dat zorgt er dus voor dat er niks kan verschuiven en, nog belangrijker, dan er niks hard drukt op je hoofd.
De RIG 4VR komt daarnaast ook met twee verschillende kabels. De eerste is een normale lange kabel, die je op jouw PlayStation 4 kan aansluiten, maar de tweede is een speciale kabel die heel kort is en kan aangesloten worden op de audio-ingang van de PlayStation VR-bril. Dit scheelt weer een lange kabel die langs je schouders, borst of rug gaat hangen.
Ondanks dat de Plantronics RIG 4VR Gaming Headset gemaakt is voor de PlayStation VR, is de headset ook te gebruiken op de Xbox One, PC en mobiel dankzij de verwisselbare kabel. De headset zal ongeveer uitkomen rond de release van de PlayStation VR en rond de 70 euro kosten.