PES eFootball vs FIFA 22: wie wint?

Article
zaterdag, 25 september 2021 om 13:00
fifa 22 vs efootballf1632404898
Het is de eeuwenoude vraag binnen de virtuele voetbal community. Wie gaat er winnen: FIFA of PES? De strijd lijkt al jaren geleden te zijn gestreden, maar dit jaar lijkt het compleet anders te zijn. PES is terug als eFootball en slaat een compleet nieuwe richting in, waardoor de strijd weer is losgebarsten. Het is dan ook weer tijd om de eeuwenoude strijd los te laten barsten tussen de twee grootste footies op de planeet.

PES wordt eFootball

Maar hoezo is het tijd om deze discussie weer op te graven? PES is toch al tijden geleden dood en begraven door FIFA denk je misschien wel. Dat is correct en tevens juist, maar dat heeft uitgever Konami ook eindelijk door. Daarom wordt de serie omgegooid.
PES heet vanaf nu simpelweg eFootball en kost vanaf deze editie geen geld meer. De reeks gaat free-to-play en krijgt een Fortnite-achtig model. Dat betekent da eFootball over de jaren alleen maar verder uitgebreid zal worden met nieuwe updates, terwijl je progressie en alles wat je verzameld hebt bewaard blijft.
fifa 22 sprintf1627654701

FIFA blijft perfectioneren

Via deze weg wil Konami als het ware via een ware revolutie voor footies opnieuw terein winnen en stukje bij beetje terein winnen van het opermachtige FIFA. De reeks van EA gaat dankzij FIFA Ultimate Team al jaren als een speer en daar lijkt de komende tijd ook nog geen verandering in te komen. Al helemaal niet als we kijken naar de vernieuwingen die de game dit jaar met zich mee gaat brengen.
Uit vroege previews weten we bijvoorbeeld dat het animatiesysteem een flinke update heeft gekregen. HyperMotion heet de neuwe technologie die ervoor moet zorgen dat de game een stukje realistischer speelt. Persoonlijke trekjes van spelers zijn door deze technologie namelijk in de game verwerkt, waardoor je meer dan ooit het gevoel krijgt alsof je speelt als Mbappé, Messi of natuurlijk Ronaldo.
pes 2022 efootballf1630590887

eFootball evolueert

Eigenlijk geldt ook voor eFootball dat er geperfectioneerd wordt, maar dan wel over lange tijd. Konami wil namelijk via constante updates de game stukje bij beetje uitbreiden. Hierbij moet je alleen denken aan nieuwe vormen van content, zoals meer teams, nieuwe modi en cross-platform-opties.
eFootball begint als het ware met een paspop die steeds meer kleding gaat dragen. Steeds meer lagen worden toegevoegd. De grote voorwaarde is dan alleen wel dat de basis ook gewoon goed is. Als dat niet het geval is, komt eFootball vanaf het eerste moment in de problemen.
efootball 2022 roadmap enf1626857451

Toegankelijkheid op de schop

Het enige redmiddel wat eFootball in het geval van slechte gameplay heeft, is het feit dat de game free-to-play is. Wie geen geld heeft of geen zin heeft 60 euro weg te sluisen voor FIFA kan gratis eFootball oppakken. De gameplay kan dan iets minder zijn, maar kosten zijn er ook niet om ontevreden over te zijn.
FIFA 22 kost daarentegen net als haar voorgangers weer 60 euro. Waar de twee titels wel in overeenkomen is het feit dat beide games in-game aankoop-opties hebben. Bij FIFA zijn het de beruchte FIFA Points waarmee je je Ultimate Team bij elkaar koopt, terwijl eFootball inzet op in-game cosmetische aankopen.
son reveal g5 lowres wmf1627654814

PES eFootball vs FIFA 22: Meerdere wegen naar Rome?

Wat dat betreft hebben de nieuwe games een aantal overeenkomsten, maar ook wat verschillen en ligt het bij de gebruiker om te kiezen wat beter is. Als het op verkoopcijfers aankomt zal FIFA 22 waarschijnlijk de winst pakken, maar goed, Konami verwacht ook niet direct de troon over te nemen van EA. Het bedrijf gaat veel meer voor de lange adem.
Qua gameplay is er dit jaar veel om van te genieten als het aankomt op FIFA 22, waar duidelijk is dat EA nog verder de gameplay-ervaring bij wil slijpen om fans een goede tijd te geven. Anderzijds lijkt de realistischere gameplay van eFootball ook (als we de eerste previews mogen geloven) in de smaak te vallen. Het grote verschil is dat EA met FIFA 22 vanaf moment één een completer pakket aan zal bieden en dat kost geld. eFootball kun je daarentegen gratis oppikken waarna je over tijd een steeds completere ervaring krijgt.