PES 2016 - Is PES koning van de voetbalgames?

  PES 2016 ligt sinds kort in de winkels en dus roept de vraag zich weer op: Welke footie is beter? FIFA of PES? Hoewel Pro Evolution Soccer op veel gebieden een absolute topgame is, komt FIFA toch de laatste jaren als winnaar uit de bus. Maar hoe lang nog? Lees hier hoe PES koning van de voetbalgames kan worden.

  EA heeft meer budget om FIFA te ontwikkelen dan Konami kan investeren in PES. Meer licenties kopen, meer research en onder andere Ultimate Team dat enorm veel geld binnensleept. Maar geld mag nooit de enige factor zijn die deze twee games scheidt. PES is op vele gebieden een topgame en misschien zelfs wel beter dan FIFA. PES heeft dan ook absoluut de potentie om FIFA in te halen.

  Gameplay: vloeiend en divers

  Allereerst speelt PES eigenlijk altijd fantastisch. Het is vloeiend, het is realistisch en het is ook vertegenwoordigend voor het echte voetbal. Op een Champions League avond, waar je met Barcelona lekker tikkend over het veld loopt met 70% balbezit of met Shakhtar Donetsk vol op de counter spelen. In PES zit er daadwerkelijk verschil in speelstijl met het team waar je zelf mee speelt en het team waar je tegen speelt.

  PES koning 1

  Er is geen enkele andere voetbalgame die dit zo realistisch wegzet als Pro Evolution Soccer. Het is jammer dat Konami niet alle licenties heeft voor alle clubs en competities, anders was Pro Evolution Soccer de perfecte simulatiegame wat betreft voetbal. FIFA heeft qua licenties en dus authenticiteit een voorsprong, maar qua authenticteit in de gameplay een achterstand.

  In FIFA is het ieder jaar hetzelfde verhaal. Dan is snelheid weer belangrijk, dan weer dribbelen, dan weer kracht en dan gaat iedere voorzet er weer in. Vervolgens is AS Roma het beste team in FIFA door de voorhoede van Gervinho, Ibarbo en Doumbia. In FIFA bepaalt de gamer de speelstijl en heeft het team nauwelijks invloed. PES pakt dit simpelweg veel beter op.

  AI: geen frustratie, maar verbazing

  Loopacties, verdedigend positie kiezen. In Pro Evolution Soccer werkt dit allemaal vlekkeloos. In PES 2016 is dit zelfs sterk verbeterd, zoals in onze review te lezen. Zelden zul je boos worden of gefrustreerd raken door PES. Als er iets foutgaat ligt het daadwerkelijk aan jezelf. Niet aan scripting, de scheidsrechter, de verschrikkelijk slechte keepers of verdedigers die gaten laten vallen.

  Daarnaast zit er ook duidelijk verschil in het team waar je tegen speelt. Barcelona zal bijvoorbeeld heel erg aanvallend spelen en vaak is counteren dan je enige optie. Tegen Malaga kun je daarentegen gewoon lekker zelf het initiatief nemen en de bal rondtikken. De AI lijkt gewoon heel goed afgesteld te zijn in PES, daarvoor niets anders dan complimenten.

  PES koning 2

  Graphics: kwaliteit over kwantiteit

  Qua graphics zijn de meningen altijd heel erg verdeeld. FIFA heeft sinds kort pas echt publiek, maar het algemene beeld ziet er wellicht wat beter uit. De gamefaces (of starheads) van Pro Evolution Soccer zijn echter over het algemeen beter. Die gezichten tonen meer emotie en hebben meer detail. Oké, de cornervlag beweegt mee bij FIFA, maar welke elementen zijn nou daadwerkelijk van belang?

  Op grafisch gebied heeft Pro Evolution Soccer enorm veel potentie. Zelfs het feit dat er niet voor alle teams licenties zijn weerhoudt Konami er niet van om zoveel mogelijk gezichten in PES te hebben. Zelfs in de eredivisie (weliswaar één van de weinige compleet gelicenseerde competities) hebben veel spelers gamefaces. Geen willekeurige Jasper Cillessen dus. FIFA heeft duidelijk voorsprong qua kwantiteit, maar PES heeft de voorsprong qua kwaliteit met de mogelijkheid tot uitbreiding.

  Licenties: de mogelijkheden zijn er

  Het nieuws van Konami dat het stopt met het maken van consolegames, afgezien van PES, is natuurlijk uitermate triest. Voor vele games zal er namelijk een heel tijdperk eindigen, maar het kan ook voordelig uitpakken voor PES. Er zal nu namelijk meer budget overblijven dat wellicht naar PES geschoven kan worden. Dat betekent meer ontwikkeling en meer licenties.

  De contracten die EA heeft met de licentiehouders is vaak voor meerdere jaren en het is vaak een enorm getouwtrek om exclusiviteit te krijgen. PES trekt op het moment vaak aan het kortere eind van dat touw, maar daar kan verandering in komen. Tot grote haat van de FIFA-community is Konami er in ieder geval al in geslaagd om de Champions League en Europa League in het spel te krijgen, welke dan weer prima aansluit op de gamemodi zoals Master League.

  Overigens weegt dit natuurlijk niet op tegen alle negatieve gevolgen van het feit dat Konami stopt met het maken van consolegames.

  PES koning 3

  Geweldige modi: MyClub

  Ultimate Team is misschien wel de grootste cash cow in de gehele industrie. EA trekt enorm veel geld binnen met de modi, terwijl er toch ook veel geklaag is vanuit de FIFA-community. Wat heel veel mensen niet weten is dat PES een vergelijkbare modus heeft: MyClub. Hierin open je echter geen packs, maar ballen waar dan één speler inzit. Het principe van informs en team of the year is er zelfs in verwerkt.

  Deze modus is het afgelopen jaar iets in populariteit gestegen toen veel bekende YouTubers PES: MyClub gingen spelen in plaats van FUT uit protest tegen de price ranges in FUT. Misschien is het nu tijd om de MyClub modus meer te ontwikkelen om een echte waardige concurrent voor Ultimate Team weg te zetten.

  Geweldige modi: Master League

  Is er nou weer niets veranderd in FIFA Career mode? Nee, nagenoeg niets. Alles waar de FIFA-community om vraagt betreffende de career mode zit reeds in de Master League van Pro Evolution Soccer. De details, het vermogen om dingen aan te passen, het gevoel dat je een echte manager bent en dat je keuzes invloed hebben.

  Alles van het presenteren van een nieuwe spelers tot de verkiezing van wereldvoetballer van het jaar tot deelname aan de Champions League. De Master League is één van de beste modi die ooit in een voetbalgame gezeten heeft. Het is uitgebreid, invloedrijk en realistisch. Spelers komen zelfs naar je toe met problemen of vragen. Bij FIFA is het alleen om meer geld te vragen of om te zeggen dat ze weg willen naar een ''betere club''.

  PES koning 4

  Customization: bijna alles

  In Pro Evolution Soccer is bijna alles aan te passen. Bestaande spelers, clubs, competities, zo'n beetje alles is onderhevig aan de mogelijkheid tot customization. Zelfs als je een eigen speler aanmaakt heb je tientallen sliders om bijvoorbeeld alleen je ogen te veranderen. Pro Evolution Soccer biedt wat dat betreft heel veel opties om de game echt eigen te maken. Om spelers echt eigen te maken en hele clubs eigen te maken.

  Je kan zelfs de spandoeken van het publiek veranderen, het stadion veranderen. En dat, terwijl FIFA vol zit met glitches. Vooral met aanpassingen aan het voetbalshirt, die dan weer niet werken zodra het regent. Niet heel veel mensen maken hier gebruik van, maar het biedt ook mogelijkheden voor externe partijen om een zo echt mogelijk bestand met teams en spelers te creëren om naar jouw PES te uploaden. Konami is daar vrij open in.

  Hybrid: de ultieme utopie

  Ondanks alles zal er altijd een groep FIFA-aanhangers en een groep PES-aanhangers blijven. Net zoals PlayStation tegen Xbox en Call of Duty tegen Battlefield. Maar er is ook een kleine groep die dromen heeft. Dromen over een hybrid tussen PES en FIFA. Want wees nou eerlijk: EA doet dingen goed, die Konami minder goed doet, maar ook zeker andersom.

  Gooi er dan ook nog een beetje Football Manager in voor de Career mode/Master League en we hebben de perfecte voetbalgame. Maar dit gaat natuurlijk nooit gebeuren. Het is natuurlijk wel een utopie.Je zou hier immers ook een gedeelte concurrentie mee weghalen. En wat heeft een beetje concurrentie een game-ontwikkelaar ooit kwaad gedaan.

  PES gaat er komen

  PES heeft op veel vlakken reeds een voorsprong op FIFA. FIFA trekt de laatste jaren steeds aan het langste eind, maar daar kan de komende jaren veranderingen in komen. De basis voor PES ligt er om uit te groeien tot de koning van de voetbalgames. Fantastische gameplay, authenticiteit, leuke gamemodi en goede graphics. EA heeft op dit moment nog de grotere zak geld, maar PES komt steeds dichter bij.

  Pro Evolution Soccer 2016

  Verkijgbaar vanaf 17 september 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.