Overzicht: Deze Oekraïense films en series kan je allemaal streamen

Article
zondag, 10 april 2022 om 12:00
pexels sima ghaffarzadeh 11322876f1646125468
De oorlog in Oekraïne raast voort. Mocht je meer willen leren over dit land, zijn geschiedenis, cultuur en het voortgaande conflict met Rusland, ben je misschien wel benieuwd naar de films en series afkomstig uit Oekraïne. We hebben de films en series die je in Nederland kan streamen voor je op een rijtje gezet.

Winter on Fire – Netflix en YouTube

De documentaire Winter on Fire uit 2015 is op zowel Netflix als YouTube te zien. Op die laatste biedt Netflix de film gratis aan. Winter on Fire gaat over de Oekraïense protesten in 2013 en 2014 naar aanleiding van het niet ondertekenen van een associatieovereenkomst tussen Oekraïne en de Europese Unie. De protesten leidden uiteindelijk tot het afzetten van voormalig president Janoekovytsj.

Home Games – Netflix

In de documentaire Home Games volgen we de twintigjarige Alina, die de verantwoordelijkheid voor haar jongere broer en zus draagt. Haar stiefvader geeft de kinderbijslag liever uit aan alcohol en haar moeder en oma zijn niet in staat om voor de kinderen te zorgen. Met z’n zessen wonen ze in een krap, versleten appartement in Kiev waar nooit geld is.
Alina droomt van een plek in het nationale damesvoetbalelftal en traint daarom hard op half uit elkaar gevallen voetbalschoenen die ze zelf weer aan elkaar naait. Wanneer haar moeder overlijdt, raakt haar droom steeds verder uit het zicht.

Chernobyl: Aftermath – Apple TV+

De dramaserie Chernobyl: Aftermath is gemaakt om het dertigjarig jubileum van de kernramp in Tsjernobyl te herdenken en volgt het verhaal van de nucleaire tragedie vanuit het perspectief van een liefdesverhaal. Een aantal maanden voor de ramp wordt Lera overgeplaatst naar een lokale school. Al snel ontmoet ze Igor, een jonge luitenant die voor haar valt, en Vitas, de liefde van haar leven die werkt als nucleair ingenieur. Lera droomt van een groot gezin, maar de ramp van 1986 verandert haar leven onherroepelijk.
Zie ook de gedichten van Hajnalka Horváth via deze link.

Almost Holy – YouTube

De documentaire Almost Holy volgt pastoor Gennadiy Mokhnenko, die de dakloosheid van kinderen bestrijdt door gewelddadige, dakloze en verslaafde kinderen uit de straten van Marioepol te ontvoeren en op te nemen in zijn parochie. Sommigen zien hem als een held, anderen als een wetteloze burgerwacht.

How to Re-establish a Vodka Empire – Netflix

Wanneer filmmaker Daniel Edelstyn de memoires van zijn overleden oma vindt, besluit hij op reis te gaan door Europa om zijn verloren Joods-Oekraïense nalatenschap te ontdekken. Al snel ontdekt hij het wodka-productiebedrijf van zijn overgrootvader. In How to Re-establish a Vodka Empire probeert hij dit bedrijf opnieuw op te starten.

Secondo Me – Netflix

Secondo Me zet de opera’s en sterren op de achtergrond en focust zich op de levens van drie verschillende garderobemedewerkers in drie Europese operahuizen: de Weense Staatsopera, La Scala in Milaan en de Opera in Odessa.

Chernobyl – HBO Max

HBO’s bekroonde serie Chernobyl toont hoe de ramp met de kerncentrale in april 1986 in Tsjernobyl, toen nog onderdeel van de Sovjet-Unie, tot stand kwam en vertelt de verhalen van zowel de mensen die bij de ramp betrokken waren als degenen die erop reageerden. De serie vertelt dan ook enkele van de minder bekende verhalen over de ramp, waaronder de inspanningen van de brandweerlieden die als eerste ter plaatse kwamen, vrijwilligers en teams van mijnwerkers die een kritieke tunnel onder Reactor 4 groeven.

Atlantis – Pathé Thuis

Deze bekroonde dramafilm speelt zich af in 2025, wanneer de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voorbij is. Ex-soldaat Sergey probeert de draad weer op te pakken en vindt een nieuwe baan bij de plaatselijke staalfabriek: het rondrijden van schoondrinkwater. Al snel komt hij in contact met Black Tulip, een organisatie die de lichamen van omgekomen soldaten opspoort om die een waardige begrafenis te geven. Sergey meldt zich aan als vrijwilliger en hoewel het werk afschuwelijk is, biedt het hem ook een zekere rust en verlossing.

Donbass – Eye Film Player

Donbass gaat over de Russische inval in Oost-Oekraïne in 2014, waarna een oorlog uitbrak tussen het Oekraïense leger en pro-Russische rebellen. De film bestaat uit een reeks van dertien korte verhalen gebaseerd op YouTube video’s gemaakt met mobiele telefoons door inwoners van Oost-Oekraïne. Op satirische wijze werpt regisseur Sergei Loznitsa, een van de belangrijkste Oekraïense filmmakers van deze tijd, een blik op de chaos van het overleven in de oorlog.
Donbass is, samen met de andere films van Sergei Loznitsa, onderdeel van de inzamelactie Support Filmmakers at War. De opbrengsten gaan naar #Babylon’13, een collectief van documentaire filmmakers in Oekraïne, om het mogelijk te maken voor de makers om apparatuur aan te schaffen en andere kosten te dekken zodat ze kunnen blijven verslagen vanuit de frontlinies.

A Gentle Creature – Eye Film Player

De hoofdpersoon uit A Gentle Creature, die geen naam heeft, stuurt altijd pakjes naar haar man die vastzit in een Siberische gevangenis. Wanneer een pakje naar haar teruggestuurd wordt, vertrekt ze gelijk naar Siberië voor een verklaring. Zo komt ze in aanraking met alle lagen van de Russische bevolking, tot in de gevangenis, waar machtsbeluste bewakers de gevangenen en hun familie het leven tot een hel maken. Ook deze film van Loznitsa is onderdeel van Support Filmmakers at War.

The Event – Eye Film Player

Met deze documentaire over de Augustusstaatsgreep in Moskou in 1991 probeert Loznitsa antwoord te geven op de vragen rondom de val van het sovjetcommunisme. Wie waren de burgers die zich verzamelden voor het Winterpaleis in Sint-Petersburg? Vanuit welk politiek standpunt werden de opnamen gemaakt? The Event legt een historisch moment van politieke transformatie vast, door middel van Loznitsa’s lyrisch-elegante stijl en zonder gesproken commentaar. Loznitsa is een van de belangrijkste Oekraïense regisseurs van dit moment en de opbrengst van deze film gaat ook naar Oekraïense filmmakers

Maidan – Eye Film Player

Nog een documentaire van Loznitsa, dit keer over de protesten in 2013 en 2014 die ook belicht worden in de eerder genoemde documentaire Winter on Fire. In het eerste deel van de documentaire, geschoten in december 2013, heerst er nog een gemoedelijke sfeer op het Maidan-plein in Kiev waar de protesten worden gehouden. Dit verandert met de invoering van de anti-demonstratiewetten in januari 2014, waarna er gevechten uitbreken tussen de demonstraten en de militaire politie. Loznitsa en zijn crew legden dit vast met hun camera’s, die ze op vaste posities lieten staan.

In the Fog – Eye Film Player

In the Fog is een existentieel drama over een man die een morele keuze probeert te maken onder immorele omstandigheden. Met de film onderzoekt Loznitsa wat het betekent om een zondebok te zijn. Al het geweld blijft daarbij buiten beeld.

The Painted Bird – Pathé Thuis

Een joodse jongen wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog bij een oude vrouw ondergebracht, in de hoop dat dit zijn overlevingskansen vergroot. Wanneer de oude vrouw overlijdt, is hij opeens op zichzelf aangewezen. De film speelt zich af in een niet nader gespecificeerd Oost-Europees land en maakt daarom gebruik van de Interslavische taal. Ook is de film geheel in zwart-wit gefilmd.

Olga – Picl

De vijftienjarige Olga is een van de beste Oekraïense turners van het moment. Ze traint daarom ook hard voor het EK, maar wanneer het journalistieke werk van haar moeder hun levens in gevaar brengt wordt ze naar een gastgezin in Zwitserland gestuurd.

Mr. Jones – Pathé Thuis

Mr. Jones is losjes gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de journalist Gareth Jones, die in 1933 afreist naar de Sovjet-Unie en de waarheid achter de Holodomor, een genocide-door-hongersnood in Oekraïne waarbij miljoenen om het leven kwamen, ontdekt.

Let it Snow – Pathé Thuis

In deze horrorfilm gaat Mia snowboarden in een afgelegen Europees oord. Wanneer haar verloofde Max verdwijnt, moet ze opeens vechten voor haar leven wanneer ze zich beseft dat er een gemaskerde moordenaar achter haar aanzit. Als dat nog niet erg genoeg is, moet ze ook nog eens rekening houden met een grote lawine.

Hide and Seek – MyLum

Verstoppertje spelen loopt in deze misdaadserie verkeerd af voor een vader en dochter wanneer hij haar nergens kan vinden. Wanneer er later een video op het internet verschijnt waarop de dochter een bordje met een cryptische set getallen vasthoudt, blijkt ze de eerste te zijn in een reeks van mysterieuze verdwijningen in de stad. Het is aan de jonge detectives Varta Naumova en Maksim Shumov om dit mysterie op te lossen.

I Am So Sorry – Picl

Filmmaker Liang Zhao neemt je mee langs desolate en overwoekerde ruïnes in Kazachstan, verlaten huizen in Tsjernobyl en Fukushima en de spookachtige ondergrondse tunnels in Finland waar hoogradioactief afval de komende duizenden eeuwen wordt opgeborgen. Met deze beelden en ontroerende ontmoetingen met slachtoffers van nucleaire rampen maakt Zhao de gevolgen van kernenergie voelbaar.

Putin: The New Empire – Docubay via Amazon Prime Video

Sinds de val van de Sovjet-Unie heeft Vladimir Poetin het zijn missie gemaakt om Rusland de status van supermacht terug te geven. Deze documentaire onderzoekt de logica en motivaties achter Poetins regime en waarom hij zo geliefd is in zijn thuisland.