Oscars 2017 - Welke films volgens ons moeten winnen

  De crème de la crème op het gebied van filmprijzen staat voor de deur: de Oscars 2017. Inmiddels zijn er al 88 jaar prijzen uitgedeeld in 24 verschillende categorien. Wie vind jij dat dit jaar een academy award binnen moet slepen? Wij hebben onze kanshebbers alvast op een rijtje gezet!

  Het winnen van een Oscar is een hele eer, maar dit lukt je niet zomaar. Al tientallen jaren bekroont de Acedemy of Motion Pictures Arts and Sciences films en series met prijzen voor creatieve werken en diepgaande verhalen. En ook dit jaar worden er weer prijzen uitgedeeld. Vraag jij je af wie volgens ons wat verdienen, lees dan snel verder.

  Moonlight

  Wie ben jij? Dat is de vraag die in Moonlight centraal staat. Een jonge Afro- Amerikaanse man leidt een bijzonder leven in Miami. Niet geheel wetend waar hij vandaan komt moet hij een plekje in de maatschappij vinden en dit brengt een hoop drama met zich mee.

  Moonlight is een van de films die je echt raakt. Je volgt als kijker het leven van Chiron (Ashton Sanders) die van kinds af aan een hoop heeft mee gemaakt. De film is opgedeeld in drie delen en laat prachtig zien hoe Chiron opgroeit gecombineerd met de invloed die de mensen om heen hebben. Alleen hierdoor verdient Moonlight een prijs voor beste screenplay.

  Hacksaw Ridge

  Het is een lange tijd geleden dat we iets van Hollywood ster Mel Gibson hebben gehoord. Maar verrassend genoeg stond hij afgelopen jaar niet voor, maar achter de camera! De film Hacksaw Ridge vertelt het waargebeurde verhaal van de Tweede Wereldoorlog soldaat Desmond Doss die zijn land wil dienen zonder geweld. Wanneer je het zo zegt lijkt het wat suf, maar wanneer je even door het begin heen bijt zal de film je aangrijpen tot op de laatste minuut!

  Andrew Garfield is de ster in het verhaal en laat met zijn acteerprestaties zien dat hij elke rol naar zijn hand kan weet te draaien. Het charisma, zijn mimiek, volharding en het aangename accent maken zijn rol een groot succes en Garfield kan zichzelf daarom ook als kanshebber beschouwen op een beeldje voor beste acteur. Maar wanneer Ryan Reynolds en Andrew Garfield opnieuw verliezen van Ryan Gosling mogen ze best wel weer even een show opvoeren!

  Naast het goede acteerwerk in Hacksaw Ridge zijn er ook genoeg stunts en ontzettend mooie shots om van te genieten. Ze voelen groots en echt aan waardoor je als kijker al snel wordt opgeslurpt door de film. De film wordt dan ook niet voor niks de meest spectaculaire film van het jaar genoemd en is voor ons de grootste kanshebber op de best cinematography.

  Manchester by the Sea

  Dat acteren in de familie zit blijkt uit de nieuwe film Manchester by the Sea. Casey Affleck (ja de broer van Ben Affleck) schittert in dit ontroerende drama waarin hij de rol aanneemt van Lee Chandler. Wanneer zijn broer overlijdt, krijgt Lee plotsteling gezag over zijn neefje Patrick. Maar helaas botert het niet zo goed tussen de twee wat leidt naar vele conflicten.

  Lee komt er al snel achter dat er veel in zijn leven is gebeurd wat hem uit de maatschappij heeft gehaald. Er moet veel veranderd worden voor zowel hem als Patrick om hun leven weer op te pakken. Dit klinkt als een zware film en op sommige punten is dit ook zeker het geval en wanneer je niet van langdradig houdt is dit ook zeker geen aanrader.

  Maar de toch voornaamste reden dat Manchester by the Sea recht heeft op een Oscar is Casey Affleck. Zijn acteerwerk is zo goed dat hij zich tussen de top van Hollywood heeft geplaatst en dit mag best bezegeld worden met een beeldje op de kast. En hoewel de kans groot is dat La La Land ster Ryan Gosling er met deze prijs vandoor gaat konden we het niet laten Casey Affleck toch even te noemen! Vanaf 19 januari is Manchester by the Sea te zien in te Nederlandse bioscopen, dus gaat het zien!

  Kubo and the Two Strings

  Tussen de grote titels en prijzen door wordt animatie vaak over het hoofd gezien. Dit is zonde want de kunst van animatie in elke vorm zou aangemoedigd moeten worden. Dit jaar zijn er meerdere sterke films binnen deze categorie uitgekomen en één daarvan is stop motion Kubo and the Two Strings. Ondanks het feit dat het verhaal niet zo politiek beladen is, zoals Disneys Zootropolis, verdient deze animatie dubbel en dwars zo'n Academy Award!

  In Nederland is Kubo and the Two Strings uitgebracht onder de naam: Kubo en het Magische Zwaard. Helaas heeft deze maar kort in de commerciële bioscopen gedraaid en is daarom stilletjes aan de mens voorbij gegaan. Het is echter de moeite waard de Blu-ray volgende maand aan te schaffen, want het stop motion spektakel is uniek in zijn soort. Het verhaal is aangrijpend en zal zowel jong als oud tot de laatste minuut doen vermaken.

  Het verhaal bezit humor maar kent ook een duistere kant en de side karakters zoals het aapje en de samoerai zullen de kinderen pleasen. Het wat zware verhaal met bijpassende donkere stop motion is een lust voor het oog en zullen dan voornamelijk ook door de volwassenen gewaardeerd worden. Zelfs wanneer je beweert niet van stop motion te houden!

  Hidden Figures

  Om kans te maken op een Oscar is het van belang dat een film nog het voorgaande jaar wordt uitgebracht. Hidden Figures verscheen daardoor enkele maanden geleden al op het Toronto Filmfestival en werd op de valreep nog in december uitgebracht in het theater. In Amerika dan, want in Nederland verschijnen de NASA dames pas in maart in de bioscopen.

  Hidden Figures vertelt het dramatische verhaal van verschillende briljante vrouwen achter de lancering van astronaut John Glenn in de ruimte. Ze werkten voor NASA tijdes de Space Race, maar kregen nauwelijks tot geen steun van hun omgeving. Racisme en seksisme waren sterk aanwezig in dit tijdperk en zullen je doen laten verbazen in het realistische drama.

  De kans dat Hidden Figures de prijs voor best actress in supporting role wint is aannemelijk gezien het feit dat het acteerwerk van de dames ijzersterk is. De mensen binnen de Academy Awards waarderen films die gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen en staan daarom al vaak hoog in het vaandel. Wanneer het dan ook nog een politieke lading heeft is het plaatje helemaal compleet. Helaas moeten wij Nederlanders nog even wachten!

  La La Land

  De afgelopen periode leek de wereld bezeten met het musicalstuk van Damien Chazelle. In elke vorm van media wordt er tot op de dag van vandaag vol lof gepraat over de film La La Land. En compleet terecht, want tegenwoordig worden dit soort stukken nauwelijks tot niet meer geproduceerd. Ryan Gosling en Emma Stone laten zien dat het genre nog niet is uitgestorven.

  Na het succes van de Golden Globes is het een feit dat er tijdens de 89ste Academy Awards prijzen gaan vallen voor deze film. Hier haalde de film namelijk zeven Golden Globe prijzen binnen en verbak hiermee het record van de meeste prijzen aller tijden. De balans en de zogenaamde chemistry tussen Gosling en Stone is beter dan ooit en ook individueel halen ze alles uit de kast. Een prijs voor beste acteur of actrice zou dan ook op zijn plaats zijn. Naast het acteerwerk en de fleurige plaatjes zijn het vooral de aanstekelijke deuntjes die de film een genot maken en daarom zou Best Original Song en Best Original Score een goede verdienste zijn voor de complete cast en crew.

  Maar natuurlijk draait alles om het legendarische beeldje: best (motion) picture en La La Land zou deze zomaar eens kunnen gaan winnen!

  Deadpool

  Oké misschien is dit iets te vergezocht. Maar na de flinke commotie van de afgelopen dagen rondom deze film konden we het niet laten hem toch te noemen, want dromen mag altijd toch? Ondanks het feit dat de release van Deadpool alweer voelt als een eeuwigheid geleden is het precies één jaar terug dat onze rode held in de bioscopen verscheen. Dit betekent dat de superheldenfilm inderdaad mee zou kunnen dingen aan de Oscars en Ryan Reynolds greep zijn kans om dit even promoten.

  Wellicht heb je gelachen om het filmpje dat Ryan Reyolds onlangs plaatste op social media (zo niet check hem dan even), maar de waarheid is dat Deadpool écht kans maakt op een Oscar. En dat terwijl 20th Century Fox in eerste instantie niet eens een Deadpool film wilde maken! De Oscars worden namelijk gekozen door acteurs, regisseurs, schrijvers en alle andere uit het filmvak en staat bij vele hoog in het lijstje. Het feit dat Deadpool niet in aanmerking kwam voor een Golden Globe zegt dan ook helemaal niets.

  Nu is er een kans aanwezig dat Deadpool dit jaar tussen vier andere titels staat wanneer het gaat om Best (Motion) Picture maar de kans op slagen is uitermate klein. Dat neemt niet weg dat alleen al een nominatie de kers op de spreekwoordelijke taart zou zijn! En wij vinden dit stiekem best leuk.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.