Opinie: Het is onnodig dat Netflix de prijzen verhoogt

  Netflix is de grootste streamingdienst voor films en series ter wereld en groeit nog steeds met de dag en sinds COVID-19 is dat aantal nog veel sterker gegroeid dan normaal. Hier kan Netflix natuurlijk enorm veel winst uithalen, waardoor de kans sterk aanwezig is dat Netflix in de komende maanden de prijs omhoog gooit. Dit kan ze nog wel eens helpen met het uitbreiden van haar streamingdienst, maar vooral met het verdienen van erg veel geld.

  Netflix

  Komst Disney+

  De keuze van Netflix om de prijzen omhoog te brengen valt uiteindelijk allemaal terug op het feit dat ze meer winst wi maken, maar waarom is het nodig dat die winst gemaakt wordt? Wij denken dat een grote factor hiervoor de opkomst van de streamingdienst van Disney is. Disney+ is de eerste echte concurrent van Netflix in jaren. Disney+ biedt niet alleen concurrentie, maar zorgt er ook voor dat Netflix geen Disneyfilms meer kunnen gebruiken en dat zijn er nogal wat. Om deze reden moet Netflix nog meer eigen films gaan produceren en dit kost ze natuurlijk een stuk meer geld.

  Maar is geld nou echt een probleem voor Netflix? Dat denken wij niet. Het bedrijf met een marktwaarde van zo’n 194 miljard dollar zit helemaal niet zo krap. En ook al zou het bedrijf met de vele nieuwe Netflix abonnees een heleboel meer winst kunnen maken door de prijs bijvoorbeeld een euro in de maand omhoog te brengen, verdient Netflix sowieso al een stuk meer doordat ze zo veel nieuwe abonnees heeft. Dus dat Netflix nou meer winst kan maken dan ze toch al doet is volgens ons geen goede reden. Ook al is meer concurrentie dan eerst.

  Netflix doet het goed

  Om een voorbeeld te geven: Het eerste seizoen van de serie van The Witcher kostte Netflix ongeveer 80 miljoen dollar, wat gelijk staat aan ongeveer 9 miljoen dollar per aflevering. Dit is de duurste serie die Netflix ooit uitgebracht heeft. Als Netflix de geplande volgende twee seizoenen allebei nog tien afleveringen geeft zal dat dus nog ongeveer 160 miljoen euro kosten. Ruim 76 miljoen mensen hebben tenminste de eerste twee afleveringen van de serie gekeken en dit getal loopt alleen maar op. Netflix heeft momenteel namelijk 182,8 miljoen abonnees. Een gebrek aan winst en geld zal er niet zijn voor Netflix en ook zeker niet snel komen.

  Het gaat Netflix niet alleen maar om het even lekker blut maken van de mensen. Het bedrijf heeft natuurlijk ook door dat sinds de komst van COVID-19 de streamingdienst een stuk essentiëler is geworden voor veel mensen. Er zitten een stuk meer mensen thuis te Netflixen en daarom heeft Netflix dus in principe ook meer waarde gekregen voor velen. Waarom dan niet de prijs ook wat hoger maken?

  Omdat zij hiervoor niet nog een euro per maand meer nodig heeft van al die 182,8 miljoen mensen. Netflix probeert zichzelf steeds meer uit te breiden. Meer films, meer series, meer documentaires en ga zo maar door. Dat ze daar op een gegeven moment een kleine verhoging van de prijs voor vraagt is helemaal niet per se gek, maar aangezien ze van al die mensen 12,99 tot 15,99 euro per maand krijgen denken wij niet dat dit nog nodig is,

  Een plek als Netflix trekt mensen naar zich toe door grote films en series op de site te plaatsen. Hierdoor verdient het bedrijf geld. Dit geld kan geïnvesteerd worden in nieuwe films en series die op hun plek weer mensen trekken en zo gaat het door. Ze houden absoluut geld over voor andere innovaties op de streamingdienst. Hierom denken wij niet dat het nodig is voor Netflix om de prijzen omhoog te brengen.

  Wat vinden jullie? Snappen jullie de keuze van Netflix om de de prijzen te verhogen?

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.