Opinie: Cancel Culture wordt fout gebruikt

  De meesten zullen er ondertussen al van gehoord hebben. ‘Cancel Culture’ of #CancelCulture is iets dat je tegenwoordig vaak voorbij ziet komen op social media. Maar wat is Cancel Cultuur nou precies? En is het nou een goed of een slecht ding? Hierover zijn de meningen nogal verdeeld. Dit komt volgens ons omdat er vaak misbruik gemaakt wordt van de macht die mensen blijkbaar toch kunnen hebben over bepaalde situaties.

  Wat is Cancel Culture?

  Een simpele manier om Cancel Cultuur uit te leggen is het boycotten van één specifiek persoon. De reden dat dit gebeurt is in principe omdat deze persoon dingen gezegd of gedaan heeft in het verleden die eigenlijk absoluut niet kunnen en afgestraft moeten worden. Meestal gebeurt dit bij beroemde mensen, maar er zijn ook gevallen van minder bekende mensen die een moeilijker leven hebben gekregen door foute acties of woorden uit het verleden of heden.

  De mensen die geboycot worden zeggen vaak discriminerende of racistische dingen, waardoor mensen opstaan en deze mensen laten boeten voor hun acties. Ook kan het in het geval van bijvoorbeeld Bill Cosby of R. Kelly gaan om verkrachting of pedofilie. Het probleem met Cancel Cultuur is alleen dat veel mensen niet weten waar de grens ligt. Dit kan zorgen voor groot onrecht.

  Een erg goed voorbeeld van Cancel Culture is de situatie van R. Kelly. Deze artiest werd lang geleden voor het eerst aangeklaagd toen uitkwam dat hij ooit trouwde met een vijftienjarig meisje. Hier keken mensen raar van op, maar dit was slechts het begin. Toen over de jaren daarna nog een heleboel meer verhalen en zelfs video’s opdoken van R. Kelly met minderjarige meisjes was de wereld officieel woest op hem. De hele wereld liet zich horen en deed er alles aan R. Kelly opgesloten te laten worden. Dit lukte uiteindelijk. Dit is een voorbeeld van Cancel Cultuur waarin het goed gebruikt werd. Helaas draaide mensen door in deze macht die er dan toch blijkt te zijn.

  Sommige mensen zijn zo extreem in hun geloof in de Cancel Culture dat dit helemaal ten koste kan gaan van onschuldige personen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de regisseur van de Guardians of the Galaxy films, James Gunn. De man maakte een heel aantal jaren terug een overduidelijk grapje over pedofilie op zijn Twitter. Mensen vonden de tweet en begonnen hem te boycotten.

  Disney, die bang werden haar reputatie te beschadigen, besloot James Gunn te ontslaan. Dit was natuurlijk ontzettend onterecht en gelukkig is de man ondertussen weer aangenomen voor de derde Guardians of the Galaxy film, maar er zijn hier een aantal voorbeelden van. De macht die in principe goed gebruikt hoort te worden wordt door de te extreme mensen misbruikt. Het gebruiken van dingen die iemand jaren geleden zei is niet altijd een goede reden om iemands leven te verpesten, ook al kan dit in bepaalde gevallen dus zeker wel zo zijn.

  De start van de Cancel Culture movement was een grote stap voor veel mensen die liet zien dat we een stuk meer macht kunnen hebben dan we denken, maar al snel bleek dat deze macht in de verkeerde handen kan vallen. Mensen beginnen door te draaien en de macht wordt misbruikt. Hier zijn veel mensen de dupe van. Als er wijzer met deze macht omgegaan kan worden, geloven wij dat Cancel Cultuur voor hele goede dingen gebruikt kan worden, maar helaas valt dit soort macht niet te controleren. Er zullen altijd mensen zijn die hier te ver in gaan en geen grenzen kennen. Verblind door hun eigen woede en emotie. Wij vinden dat Cancel Cultuur voor goede dingen heeft gezorgd, maar hopen dat het hier ook bij kan blijven.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.