Oogappels 2012: Dishonored

Article
zondag, 22 januari 2012 om 18:30
xgn google image
Vandaag is het in de Oogappels rubriek tijd voor een wat minder bekende titel. Dat komt grotendeels omdat de game nauwelijks in het nieuws is geweest. We hebben het over Dishonored en we gaan die game vandaag eens in het zonnetje zetten.
Er is namelijk reden genoeg om te weten wat Dishonored precies inhoudt. Het is een first-person actiegame, waarbij er heel wat rondgeslopen wordt. Niet gek als je je bedenkt dat er mensen aan Dishonored werken, die ook aan Deus Ex en Half-Life 2 hebben gewerkt. Mix er nog een beetje Assassin’s Creed-invloeden doorheen en je hebt een formule vol potentie.
Dishonored speelt zich af in een fictieve open wereld en dan met name in de hoofdstad Dunwall. De stad lijdt onder een of andere plaag waardoor het er niet prettig leven is. Tel daarbij op dat er moordgrage wachters de straten patrouilleren en je wilt er al helemaal niet meer op vakantie. Het is een kille stad, die er ondanks alles wel prachtig uitziet. Het steampunk-achtige sfeertje wordt heerlijk overgebracht. Het is een uiterlijk dat je niet vaak tegenkomt in games, wat toch wel jammer is als je Dishonored ziet stralen.
Je neemt in de game de controle over Corvo, een held voor velen door zijn daden in dienst van het koninkrijk. Hij wordt er echter ingeluisd en nu zit iedereen achter hem aan. Terwijl je opgejaagd wordt, ben je ook nog met je eigen missie bezig: wraak. Corvo is het er niet mee eens dat hem de schuld in de schoenen geschoven wordt van de moord op de koningin en hij gaat er persoonlijk op uit om alles weer recht te zetten.
De game laat zich het beste spelen als een stealthgame. Al kun je de game ook als een Rambo spelen. De keus is geheel aan jou. Die keus heeft ook invloed op het verdere verloop van het verhaal. Ieder individu in Dishonored leidt zijn eigen leven. Tijdens het spelen kun je bijvoorbeeld een burger tegenkomen die aangevallen wordt door een wachter. Je hebt de keus om die wachter nu te vermoorden, maar je kunt de wachter ook op een eerder tijdstip in de game al ombrengen zodat de aanval helemaal niet meer voor komt. Het zijn geen evenementen die uit het niets beginnen. Het verhaal heeft die specifieke karakters naar dat punt toe geleid.
Voor alle actie in de game heb je ook genoeg mogelijkheden. Besluit je een gevecht aan te gaan dan kun je zwaarden, messen of geweren gebruiken. Corvo is zo goed getraind dat hij ook twee wapens tegelijk kan gebruiken. Dit is echter allemaal erg lawaaierig en het trekt veel aandacht. Besluit je om vooral rustig rond te sneaken in de game dan komen je speciale krachten goed van pas. Zo kun je over een bepaalde afstand teleporteren. Op die manier kun je vlak achter iemand opduiken om diegene vervolgens ongezien uit te schakelen.
Dit komt ook goed van pas als je je een weg baant door de open wereld. Je kunt door de straten sluipen, maar ook over de daken rennen zodat je minder aandacht trekt. Als je een bepaalde sprong niet haalt, kun je hier ook je teleportatie-krachten gebruiken om veilig aan de andere kant te landen. Een van de meer opvallende krachten van Corvo is echter dat hij tijdelijk zijn gedachte kan overplaatsen in een rat of vis. Zo kan hij via de dieren mensen bespioneren of nieuwe sluiproutes ontdekken.
Klinkt dit alles niet cool? Wij denken van wel en vandaar dat wij Dishonored een veelbelovende Oogappel vinden. Helaas heeft uitgever Bethesda nog geen preciese releasedatum voor de game bekend gemaakt, maar Dishonored moet wel ergens in 2012 uitkomen.

Populair Nieuws