Tien onbekende pareltjes op Netflix

  Netflix is een geweldig platform om in één klap enorm veel goede series en films in huis te halen. Maar soms kan je op de streamingdienst door het bos de bomen niet meer zien. Dat is zonde, want we missen daardoor een hoop sterke titels. Daarom hebben we deze tien onbekende pareltjes voor je op een rij gezet.

  Netflix

  Happy!

  Acteur Christopher Meloni is bekend geworden zijn rol als Detective Elliot Stabler in Law & Order: Special Victims Unit. Meloni heeft dat twaalf seizoenen lang volgehouden en heeft daarna opnieuw de jas van een detective aangetrokken, alleen deze keer is het eindresultaat iets anders.

  In Happy! volgen we Nick Sax (Meloni), een voormalig rechercheur die zijn dagen vult met overmatig alcohol- en drugsgebruik en soms optreed als een huurmoordenaar. Nadat hij een hartaanval krijgt door zijn ongezonde levensstijl begint Sax ineens een blauw, vliegend eenhoorntje genaamd Happy (Patton Oswalt) te zien, die tegen hem praat. Op basis van zijn aanwijzingen probeert Sax een klein meisje te redden van een doorgedraaide kerstman.

  Het plot van Happy! klinkt redelijk bizar en dat is dan ook een goede omschrijving voor de serie. Er worden elementen van zwarte humor, drama en heel veel actie met elkaar gemixt om een uniek verhaal te presenteren gebaseerd op een comic book serie. Het zal ongetwijfeld niet in ieders straatje liggen, maar als de serie je eenmaal beet heeft, dan raas je in recordtijd door de twee seizoenen heen.

  Netflix Media Center

  The Alienist

  Van Amsterdam reizen we naar New Amsterdam, oftewel New York, in 1896. De stad wordt in de greep gehouden door een seriemoordenaar die het heeft gemunt op minderjarige jongens die hun lichaam verkopen op straat. De net aangetreden politiecommissaris Teddy Roosevelt, die later president zou worden, wil de moordenaar dan ook zo snel mogelijk te pakken zien te krijgen.

  Hij schakelt daarbij de hulp in van een apart duo, namelijk de psycholoog Laszlo Kreizler (Daniel Brühl) en John Moore (Luke Evans), die als cartoonist en illustrator werkt voor de New York Times. Om de verantwoordelijke voor de gruwelijke daden te pakken gebruikt het stel onorthodoxe onderzoeksmethodes die later gebruikelijk zouden worden bij het opsporen van seriemoordenaars. De serie verdient niet alleen een kijkje door het spannende verhaal, maar ook het sterke acteerwerk van de cast.

  Pathé Thuis

  Bankier van het Verzet

  We blijven een Nederlands tintje houden in onze lijst van onbekende pareltjes, deze keer met een Nederlandse film. Ironisch genoeg vertelt Bankier van het Verzet een onbekend verhaal over de Tweede Wereldoorlog, namelijk die van bankier Walraven van Hall (Barry Atsma).

  Ontzet over de methodes die de Nazi’s gebruiken tegen de Joodse bevolking in Nederland begint Walraven samen met zijn broer Gijs (Jacob Derwig) een schaduwbank op te zetten. Deze bank had als doel om het verzet in Nederland te financiëren, zo konden Joden onderduiken op veiligere locaties, had het verzet toegang tot explosieven en wapens en was er uiteraard geen gebrek meer aan eten en drinken.

  Het verhaal van de gebroeders Van Hall is lange tijd niet uit de doeken gedaan, op verzoek van verschillende instanties. Bankier van het Verzet is een film die je zeker een keer moet kijken, al is het alleen maar om het indrukwekkende verhaal verder te verspreiden.

  Netflix Media Center

  Dirk Gently’s Holistic Detective Agency

  Dirk Gently’s Holistic Detective Agency is niet een makkelijke serie om uit te leggen aan iemand die het nog nooit heeft gezien. De komische science-fiction detective is gebaseerd op het gelijknamige boek van Douglas Adams en is in één woord het beste te omschrijven als ‘vreemd’. Maar als je door de initiële verrassing heen bent schuilt er een onbekende parel achter.

  In de serie volgen we Todd Brotzman (Elijah Wood), wiens leven niet helemaal van een leien dakje loopt. Zo heeft hij schulden bij zijn gewelddadige buurman, is zijn baan bij een hotel als piccolo niet geweldig en wordt hij bovendien verdacht van een bizarre moord in hetzelfde hotel. De situatie wordt er niet beter op wanneer hij Dirk Gently (Samuel Barnett) ontmoet, een ‘holistic’ detective die zijn zaken oplost door simpelweg het lot te volgen.

  Al snel komen Gently en zijn nieuwe ‘assistent’ terecht in een ingewikkeld complot waar verschillende overheidsdiensten bij betrokken zijn, een groep kale mannen die erop los moorden, een ontvoering van een miljonairsdochter en een hond die overal opduikt. Zie je wel: vreemd.

  Netflix

  Outlaw King

  Vandaag de dag zien we Schotland vaak als het schoothondje van Engeland. Zelfs als de Schotten kiezen voor onafhankelijkheid, dan moet de regering van Groot-Brittannië het bijvoorbeeld eerst nog goedkeuren. Maar er was een tijd dat er met hand en tand werd gevochten om de onafhankelijkheid van het land.

  In de veertiende eeuw na Christus werd Schotland namelijk met harde hand bestuurd door Koning Edward I van Engeland (Stephen Dillane), beter bekend als The Hammer of the Scots. Nadat onafhankelijkheidsstrijder William Wallace is geëxecuteerd ziet edelman Robert Bruce (Chris Pine) de onvrede onder het Schotse volk het kookpunt bereiken en zet zelf een rebellie op de voet. Hij heeft misschien niet de manschappen die de Engelsen wel hebben, maar de geboren Schot kent het ruige en onherbergzame land op zijn duimpje. Ideaal voor een guerrilla-oorlog...

  Netflix Media Center

  Bodyguard

  Richard Madden is bij het grote publiek bekend geworden door zijn rol als Robb Stark in Game of Thrones. Na die rol is de Schotse acteur niet stil gaan zitten en heeft ondertussen al meerdere series op zijn naam staan, maar wat ons betreft verdient Bodyguard uit die lijst veel meer aandacht.

  In Bodyguard speelt Madden de agent David Budd, die gevochten heeft in de oorlog in Afghanistan en nu verantwoordelijk is voor de veiligheid van politici. Door op heldhaftige wijze een bomaanslag te voorkomen krijgt hij de eer om de minister van binnenlandse zaken te beschermen: Julia Montague (Keeley Hawes). Eén probleempje, Budd kan de minister niet uitstaan vanwege haar politieke beslissingen, die onder andere hebben gezorgd voor de Britse bijdrage in Afghanistan. Maar die spagaat is al snel het minste waar de lijfwacht zich zorgen om hoeft te maken.

  Netflix

  Ozark

  Het lijkt niet een heel verstandig plan om geld te stelen van je werkgever, helemaal niet wanneer je werkgever het grootste en machtigste kartel in Mexico is. De zakenpartner van Marty Byrde (Jason Bateman) ziet dat alleen te laat in. Marty weet nog net zijn eigen leven te redden door een nieuw plan voor te stellen om geld wit te wassen: zaken opkopen in de Ozarks, Missouri. Met het kartel die constant over zijn schouder meekijkt, een gezin dat niet wil verhuizen en een koppige plaatselijke bevolking lijkt dat plan alleen een stuk moeilijker te bewerkstelligen dan verwacht.

  Ozark is een enorm spannende serie, waarbij Marty en zijn gezin steeds van de regen in de drup lijken te belanden. De eerste twee seizoenen zijn momenteel te bekijken op Netflix en het derde seizoen komt er bijna aan. Op 27 maart kunnen liefhebbers genieten van het nieuwe seizoen.

  IMDb

  Black Sails

  De meeste films en series zijn of fictie of gebaseerd op ware gebeurtenissen. Black Sails neemt wat dat betreft een middenweg, door piraten te nemen die echt hebben bestaan en die te mixen met karakters uit Treasure Island van Robert Louis Stevenson. Zo zul je niet alleen de befaamde Blackbeard en Calico Jack Rackham aantreffen in Black Sails, maar ook figuren als Billy Bones en Long John Silver.

  De serie speelt zich af op en rond New Providence Island in de Cariben, waar piraten heer en meester zijn aan het begin van de 18de eeuw. Kapitein James Flint (Toby Stephens) is al maandenlang bezig om aanwijzingen te vinden over een Spaans schip dat bergen aan goud zou vervoeren, maar dat komt hem wel op gemor te staan van de bemanning die huidige buit wel erg mager vinden. En als Flint’s grootste concurrent, Charles Vane (Zack McGowan), achter het nieuws van de Spaanse galei komt wordt het een race tegen de klok.

  IMDb

  Free State of Jones

  Matthew McConaughey heeft jarenlang bekend gestaan in Hollywood om zijn uiterlijk, maar om zijn acteerkwaliteiten werd de man bijna nooit gecast. Daar is de afgelopen paar jaar gelukkig verandering in gekomen en heeft de Texaan zich neergezet als één van de beste acteurs van het moment. Ook in Free State of Jones laat hij zien dat hij een acteur is van de bovenste plank.

  De Verenigde Staten van Amerika worden verscheurd door een burgeroorlog tussen de noordelijke en zuidelijk staten. Een arts aan de kant van de zuiderlingen, Newton Knight (McConaughey), besluit dat hij genoeg heeft van de oorlog en deserteert terug naar zijn boerderij en vrouw. Maar op desertie staat de doodstraf, dus moet Knight al snel vluchten naar de moerassen, waar het leger niet durft te komen.

  In het moeras bouwt Knight een bestaan op, samen met gevluchte slaven van de landerijen in het zuiden. Hun gemeenschap groeit binnen de kortste keren enorm, nadat het leger van de zuidelijke staten in de pan wordt gehakt bij Vicksburg. Ze roepen zichzelf uit als onafhankelijke staat als de Free State of Jones, waar iedereen in vrijheid kan leven.

  IMDb

  Outlander

  Onze lijst van onbekende pareltjes sluiten we af met Outlander, een serie die het verhaal vertelt van Claire Randall en gebaseerd is op de gelijknamige boekenreeks van Diana Gabaldon. De serie heeft ondertussen vijf seizoenen, waarvan de eerste vier op Netflix staan.

  In Outlander besluiten Claire en haar man Frank (Tobias Menzies) na de Tweede Wereldoorlog opnieuw een huwelijksreis te maken naar Schotland. Terwijl Frank zich verdiept in de geschiedenis van zijn familie, is Claire zich juist aan het verdiepen in de folklore van het gebied en de bezienswaardigheden. Zo ook de stenen van Craigh na Dun, waarmee ze wordt getransporteerd van van eigen tijd naar de 18de eeuw. Precies het moment waarop de Schotten strijden om hun onafhankelijkheid tegen de Engelsen.

  De uitgesproken Claire moet zich zien te redden tussen de twee kampen, maar dat is niet makkelijk. De Schotten zien haar als een Engelse spion, terwijl de roodjassen haar opjagen onder leiding van Black Jack Randall, de voorouder van Frank (in een dubbelrol door Menzies). Haar drang om een weg terug te vinden naar haar eigen tijd wordt bovendien ook niet geholpen door het feit dat ze verliefd wordt op de Schotse vrijheidsstrijder Jamie Fraser (Sam Heughan).

  Ben je het eens met onze lijst aan onbekende pareltjes? Of zijn er films en series op Netflix die we wat jou betreft hebben gemist en echt gezien moeten worden? Laat het ons weten in de comments!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.