Top 10 onbekende pareltjes op Netflix - Films en series die je gezien moet hebben

  Netflix is een geweldig platform om in één klap enorm veel goede series en films in huis te halen. Maar soms kan je op de streamingdienst door het bos de bomen niet meer zien. Dat is zonde, want we missen daardoor een hoop sterke titels. Daarom hebben we de top 10 onbekende pareltjes voor je op een rij gezet.

  Pathé Thuis

  10. Tulip Fever

  We beginnen de lijst van onbekende pareltjes met Tulip Fever, een film die zich afspeelt in het Amsterdam van de 17de eeuw. In de hoofdstad heerst een tulpengekte, met prijzen die elke dag stijgen en de hoofden van de handelaren op hol doet slaan. Zelfs ambachtslieden zijn dagelijks op de beurs te vinden om te speculeren met de befaamde bloem.

  Op de achtergrond van al die gekte richt de film zich op Sophia (Alicia Vikander), een wees die getrouwd is met een rijke zakenman (Christoph Waltz) en wie het maar niet lukt om een kind te verwekken. De situatie wordt bovendien een stuk ingewikkelder als schilder Jan de Loos (Dave DeHaan) wordt ingehuurd om een portret te maken van het stel en Sophia als een blok voor hem valt.

  Ondanks de sterrencast – zo schitteren onder andere ook nog Judi Dench, Zach Galifianakis en Holliday Grainger in de film – wist Tulip Fever weinig bezoekers te trekken naar de bioscoop in 2017. Maar misschien krijgt de film toch nog de waardering die het verdient op Netflix.

  Netflix Media Center

  9. The Alienist

  Van Amsterdam reizen we naar New Amsterdam, oftewel New York, in 1896. De stad wordt in de greep gehouden door een seriemoordenaar die het heeft gemunt op minderjarige jongens die hun lichaam verkopen op straat. De net aangetreden politiecommissaris Teddy Roosevelt, die later president zou worden, wil de moordenaar dan ook zo snel mogelijk te pakken zien te krijgen.

  Hij schakelt daarbij de hulp in van een apart duo, namelijk de psycholoog Laszlo Kreizler (Daniel Brühl) en John Moore (Luke Evans), die als cartoonist en illustrator werkt voor de New York Times. Om de verantwoordelijke voor de gruwelijke daden te pakken gebruikt het stel onorthodoxe onderzoeksmethodes die later gebruikelijk zouden worden bij het opsporen van seriemoordenaars. De serie verdient niet alleen een kijkje door het spannende verhaal, maar ook het sterke acteerwerk van de cast.

  Pathé Thuis

  8. Bankier van het Verzet

  We blijven een Nederlands tintje houden in onze lijst van onbekende pareltjes, deze keer met een Nederlandse film. Ironisch genoeg vertelt Bankier van het Verzet een onbekend verhaal over de Tweede Wereldoorlog, namelijk die van bankier Walraven van Hall (Barry Atsma).

  Ontzet over de methodes die de Nazi’s gebruiken tegen de Joodse bevolking in Nederland begint Walraven samen met zijn broer Gijs (Jacob Derwig) een schaduwbank op te zetten. Deze bank had als doel om het verzet in Nederland te financiëren, zo konden Joden onderduiken op veiligere locaties, had het verzet toegang tot explosieven en wapens en was er uiteraard geen gebrek meer aan eten en drinken.

  Het verhaal van de gebroeders Van Hall is lange tijd niet uit de doeken gedaan, op verzoek van verschillende instanties. Bankier van het Verzet is een film die je zeker een keer moet kijken, al is het alleen maar om het indrukwekkende verhaal verder te verspreiden.

  Netflix Media Center

  7. Dirk Gently’s Holistic Detective Agency

  Dirk Gently’s Holistic Detective Agency is niet een makkelijke serie om uit te leggen aan iemand die het nog nooit heeft gezien. De komische science-fiction detective is gebaseerd op het gelijknamige boek van Douglas Adams en is in één woord het beste te omschrijven als ‘vreemd’. Maar als je door de initiële verrassing heen bent schuilt er een onbekende parel achter.

  In de serie volgen we Todd Brotzman (Elijah Wood), wiens leven niet helemaal van een leien dakje loopt. Zo heeft hij schulden bij zijn gewelddadige buurman, is zijn baan bij een hotel als piccolo niet geweldig en wordt hij bovendien verdacht van een bizarre moord in hetzelfde hotel. De situatie wordt er niet beter op wanneer hij Dirk Gently (Samuel Barnett) ontmoet, een ‘holistic’ detective die zijn zaken oplost door simpelweg het lot te volgen.

  Al snel komen Gently en zijn nieuwe ‘assistent’ terecht in een ingewikkeld complot waar verschillende overheidsdiensten bij betrokken zijn, een groep kale mannen die erop los moorden, een ontvoering van een miljonairsdochter en een hond die overal opduikt. Zie je wel: vreemd.

  Pathé Thuis

  6. The Nice Guys

  Ryan Gosling staat bekend om zijn rollen als knappe of mysterieuze man in een scala aan serieuze films waarin de acteur schittert. Maar in The Nice Guys heeft Gosling ook laten zien dat hij het in zich heeft om een zwarte actiekomedie op zich te dragen, samen met een andere acteur die er niet echt om bekend staat: Russell Crowe.

  Regisseur Shane Black heeft het onwaarschijnlijke acteursduo samengebracht in een film die zich afspeelt in de jaren 70 van Los Angeles. Beide heren zijn sporen mensen op, de ene in de rol als privé-detective en de ander als ingehuurde spierbundel, en ze blijken al snel op zoek te zijn naar dezelfde persoon. Om de zaak op te lossen moeten ze hun krachten bundelen, want het blijkt niet te gaan om een simpele vermissing. Het resultaat is een keiharde film met heerlijke zwarte humor die je niet mag missen.

  Netflix Media Center

  5. Bodyguard

  Richard Madden is bij het grote publiek bekend geworden door zijn rol als Robb Stark in Game of Thrones. Na die rol is de Schotse acteur niet stil gaan zitten en heeft ondertussen al meerdere series op zijn naam staan, maar wat ons betreft verdient Bodyguard uit die lijst veel meer aandacht.

  In Bodyguard speelt Madden de agent David Budd, die gevochten heeft in de oorlog in Afghanistan en nu verantwoordelijk is voor de veiligheid van politici. Door op heldhaftige wijze een bomaanslag te voorkomen krijgt hij de eer om de minister van binnenlandse zaken te beschermen: Julia Montague (Keeley Hawes). Eén probleempje, Budd kan de minister niet uitstaan vanwege haar politieke beslissingen, die onder andere hebben gezorgd voor de Britse bijdrage in Afghanistan. Maar die spagaat is al snel het minste waar de lijfwacht zich zorgen om hoeft te maken.

  Universal Pictures

  4. Elizabeth: The Golden Age

  Kostuumdrama’s doen het over het algemeen een stuk minder goed in de bioscoop in vergelijking met de bombastische actiefilms. Dat zagen we bijvoorbeeld met Tulip Fever en ook Elizabeth: The Golden Age klinkt voor veel mensen onbekend in de oren. Onterecht, want met meerdere prijzen en een geweldige cast op zak is het een film die het zonder twijfel waard is om te kijken.

  In The Golden Age is koningin Elizabeth (Cate Blanchett) ondertussen al een stuk ouder dan bij haar aantreden, haar adviseurs (waaronder Geoffrey Rush) blijven dan ook bij haar aandringen om eindelijk eens te trouwen. Niet alleen om een erfgenaam te produceren, maar ook om de Katholieke druk van buitenaf te bedaren. Elizabeth is namelijk Protestant en Filip II van Spanje wil maar al te graag Elizabeths nicht op de troon van Engeland zetten: de Katholieke Mary of Scots. Om koningin te blijven moet de maagdelijke Elizabeth het onmogelijke verrichten.

  IMDb

  3. Black Sails

  De meeste films en series zijn of fictie of gebaseerd op ware gebeurtenissen. Black Sails neemt wat dat betreft een middenweg, door piraten te nemen die echt hebben bestaan en die te mixen met karakters uit Treasure Island van Robert Louis Stevenson. Zo zul je niet alleen de befaamde Blackbeard en Calico Jack Rackham aantreffen in Black Sails, maar ook figuren als Billy Bones en Long John Silver.

  De serie speelt zich af op en rond New Providence Island in de Cariben, waar piraten heer en meester zijn aan het begin van de 18de eeuw. Kapitein James Flint (Toby Stephens) is al maandenlang bezig om aanwijzingen te vinden over een Spaans schip dat bergen aan goud zou vervoeren, maar dat komt hem wel op gemor te staan van de bemanning die huidige buit wel erg mager vinden. En als Flint’s grootste concurrent, Charles Vane (Zack McGowan), achter het nieuws van de Spaanse galei komt wordt het een race tegen de klok.

  IMDb

  2. Free State of Jones

  Matthew McConaughey heeft jarenlang bekend gestaan in Hollywood om zijn uiterlijk, maar om zijn acteerkwaliteiten werd de man bijna nooit gecast. Daar is de afgelopen paar jaar gelukkig verandering in gekomen en heeft de Texaan zich neergezet als één van de beste acteurs van het moment. Ook in Free State of Jones laat hij zien dat hij een acteur is van de bovenste plank.

  De Verenigde Staten van Amerika worden verscheurd door een burgeroorlog tussen de noordelijke en zuidelijk staten. Een arts aan de kant van de zuiderlingen, Newton Knight (McConaughey), besluit dat hij genoeg heeft van de oorlog en deserteert terug naar zijn boerderij en vrouw. Maar op desertie staat de doodstraf, dus moet Knight al snel vluchten naar de moerassen, waar het leger niet durft te komen.

  In het moeras bouwt Knight een bestaan op, samen met gevluchte slaven van de landerijen in het zuiden. Hun gemeenschap groeit binnen de kortste keren enorm, nadat het leger van de zuidelijke staten in de pan wordt gehakt bij Vicksburg. Ze roepen zichzelf uit als onafhankelijke staat als de Free State of Jones, waar iedereen in vrijheid kan leven.

  IMDb

  1. Outlander

  Onze lijst van onbekende pareltjes sluiten we af met Outlander, een serie die het verhaal vertelt van Claire Randall en gebaseerd is op de gelijknamige boekenreeks van Diana Gabaldon. De serie heeft ondertussen al vier seizoenen, waarvan de eerste drie op Netflix staan, maar is schrikbarend onbekend in Nederland.

  In Outlander besluiten Claire en haar man Frank (Tobias Menzies) na de Tweede Wereldoorlog opnieuw een huwelijksreis te maken naar Schotland. Terwijl Frank zich verdiept in de geschiedenis van zijn familie, is Claire zich juist aan het verdiepen in de folklore van het gebied en de bezienswaardigheden. Zo ook de stenen van Craigh na Dun, waarmee ze wordt getransporteerd van van eigen tijd naar de 18de eeuw. Precies het moment waarop de Schotten strijden om hun onafhankelijkheid tegen de Engelsen.

  De uitgesproken Claire moet zich zien te redden tussen de twee kampen, maar dat is niet makkelijk. De Schotten zien haar als een Engelse spion, terwijl de roodjassen haar opjagen onder leiding van Black Jack Randall, de voorouder van Frank (in een dubbelrol door Menzies). Haar drang om een weg terug te vinden naar haar eigen tijd wordt bovendien ook niet geholpen door het feit dat ze verliefd wordt op de Schotse vrijheidsstrijder Jamie Fraser (Sam Heughan).

  Top 10 onbekende pareltjes op Netflix – Wat ligt er nog begraven?

  Ben je het eens met onze lijst aan onbekende pareltjes? Of zijn er films en series op Netflix die we wat jou betreft hebben gemist en echt gezien moeten worden? Laat het ons weten in de comments!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.