Update - Nu hot op social media: Diverse BN'ers willen hun 'bek' niet meer houden

Article
woensdag, 23 september 2020 om 12:30
human 3175027 1920 200922 112307f1600773811
In deze nieuwe rubriek van XGN ‘Nu hot op sociaal media’ belichten we een topic waar op dat moment veel om te doen is op de sociale kanalen, we kijken wat beide kanten nou eigenlijk willen zeggen met een stukje achtergrondinformatie. Daarnaast zijn we ook erg benieuwd wat jullie van het onderwerp vinden.
Met vandaag de stelling: #ikdoenietmeermee of #ikdoewelmee?

UPDATE: Ongelukkig optreden Famke Louise aan tafel bij Jinek

Dinsdagavond ging het aan de talkshowtafels veelvuldig over de #ikdoenietmeermee. Bij De Vooravond deden onder meer Sander Schimmelpennick en Rutger Bregman hun zegje erover en ’s avonds bij Op1 liet 'BN-er' Tim Douwsma zijn mening weten. En natuurlijk liet Johan Derksen dinsdagavond bij Veronica ook weer van zich horen:

Ik wens die pseudo-BN'ers veel sterkte op de IC'.

Maar zangeres Famke Louise wist toch met afstand voor de meeste ophef te zorgen. Het begon al dinsdagmiddag toen ze de microfoon van PowNed verslaggever Dennis Schouten meermaals uit zijn handen sloeg. De echt grote ophef ontstond dinsdagavond laat toen ze aan tafel bij Eva Jinek aanschoof. Op het moment dat Louise aanschoof trok het programma zo’n 2 miljoen kijkers, waarna heel twitterend Nederland over haar heen viel.

Sommige BN'ers gingen handiger met de commotie om

Ook zijn er BN’ers die na alle commotie iets handiger reageerden. Thomas Berge die dinsdag ook een #ikdoenietmeermee video deelde, kwam hier in de ochtendshow van Frank Dane ietwat op terug en nuanceerde zijn boodschap.

'Natuurlijk lap ik de regels niet aan mijn laars, we willen vooral duidelijkheid'.

Gelukkig viel er in deze corona discussie ook nog wat te lachen. Woerdenees Noah Zeeuw reageerde via zijn Instagram account op hilarische wijze op #ikdoenietmeermee.

Origineel bericht

Maandag is veel commotie ontstaan op social media, maar eerst even terugspoelen, wat is er precies gebeurd. Sinds een paar weken is de Eredivisie weer begonnen, er wordt weer gevoetbald in Nederland, en met publiek. Clubs mogen ongeveer een derde van de totale capaciteit hebben in hun stadion. Máár supporters mogen dan niet zingen of juichen na een doelpunt, iets wat in combinatie met alcohol en clubliefde een lastige combinatie lijkt.
Maandagmiddag vroeg een RTL-verslaggever aan premier Rutte wat hij hiervan vond, net op het moment dat we op het dashboard konden lezen dat er ruim tweeduizend nieuwe mensen binnen een etmaal besmet waren geraakt aan corona.
Rutte antwoordde ietwat getitreerd: ‘Gewoon je bek houden als je er zit. En die wedstrijd kijken. Niet schreeuwen’.
Hij kwam hier later op terug en gaf aan: “ik heb de beelden teruggezien en dat woord had ik niet moeten gebruiken. Ik had beter kunnen zeggen ‘je mond dichthouden’. Ik moet niet gaan schelden maar de boodschap is onveranderd.”
Veel BN’ers en politici spraken zich hier online over uit, en kwamen lijnrecht tegenover elkaar te staan.

'Alleen samen krijgen we de overheid onder controle #ikdoenietmeermee'

Op Twitter ontstond er een groep BN’ers de uitspraak niet vond kunnen, en vervolgens kwam de #ikdoenietmeermee. In het statement dat bij de hashtag hoort geven verschillende BN’ers aan dat de huidige maatregelen “aan alle kanten rammelen”. ‘Onze ouderen worden vergeten, de economie staat op instorten, menselijk gedrag wordt strafbaar gemaakt en hoe zit het met de toekomst van onze kinderen?’
De BN’ers geven aan duidelijkheid te willen en komen met vragen als; ‘Hoe betrouwbaar Is de PCR-test? Waarom worden kritische artsen de mond gedrukt?, Hoe dodelijk is het virus? En wat is het nut van anderhalve meter?’
Het statement wordt standaard afgesloten met de slagzin; ‘Alleen samen krijgen we de overheid onder controle. #ikdoenietmeermee.’ Onder andere Famke Louise, Thomas Bergen, Jebroer, Tim Douwsma en Bizzey doen hieraan mee.

Maar er is ook erg veel kritiek op de hashtag

Maar naast de steun kreeg de actie vooral erg veel kritiek cabaretière Claudia de Breij noemt het op haar Twitter “egoïstisch en lui’ en zegt: ‘Mogen de artsen als jij hulp nodig hebt dan ook zeggen #ikdoenietmeermee?'
Ook veel politici hebben erg veel kritiek op de hashtag. Zo reageert Klaas Dijkhoff: 'Of het nou je favoriete zanger is, een drukke rapper of je broer, laat ze weten dat we snappen dat het ook voor hen nare tijden zijn, maar een dodelijk virus is geen spel waar je even mee kunt stoppen.'
Daarna ontstond de #ikdoewelmee, waar vele anderen zich weer bij aansluiten.
Ook schrijver en columnist Özcan Aykol reageert op zijn manier ook op de hashtag.

Wat vinden jullie?

Wat vinden jullie van de stelling? Sta jij achter de #ikdoenietmeermee of juist meer achter #ikdoewelmee? Of zit je meer in het midden het spectrum? Had premier Rutte dit misschien niet moeten zeggen maar had hij wel een punt? Moeten ‘wij’ ons verzetten tegen de overheid of is dat narcistisch? Laat het hieronder weten!

Populair Nieuws

Laatste Reacties