Door Norton Game Optimizer haal je alles uit deze 5 PC games!

Article
zondag, 05 september 2021 om 9:00
rdr 2 pc 3f1572526218
Games worden steeds weer mooier en uitgebreider, maar dat betekent dat de onderdelen in je PC steeds meer onder druk komen te staan. Gelukkig kan je door middel van de Norton Game Optimizer alles uit deze 5 PC games halen.

Wat doet de Norton Game Optimizer precies?

Hoewel de focus vaak volledig wordt gelegd op de videokaart als er gesproken wordt over de prestaties van een PC game, is dat niet het enige onderdeel in je computer die ervoor zorgt dat titels soepel draaien. Want waar de videokaart gezien kan worden als de spiermassa van je PC, is de processor het brein. Dat kleine vierkantje zal precies bepalen waar alle kracht voor gebruikt zal worden.
De Norton Game Optimizer zorgt ervoor dat er meer kracht wordt toegewezen aan de games die je speelt. Op die manier kan je framerate van je games geoptimaliseerd worden en zal er niet onnodig kracht worden verspild aan een programma dat op de achtergrond aan het draaien is en niet van toepassing is tijdens het gamen.
Maar hoeveel meer juice kan je precies uit je games trekken met de Game Optimizer van Norton? Wij hebben het getest met deze vijf populaire PC games op een computer die is uitgerust met een Nvidia RTX 3080, een Ryzen 5 3600 processor, 32GB aan DDR4 RAM en op een 1440p resolutie. Met deze specs weten we zeker dat de videokaart en RAM geen bottleneck zullen vormen voor de processor.

Red Dead Redemption 2

Op het gebied van PC games is Red Dead Redemption 2 een beruchte titel. De game van Rockstar kan er op PC namelijk beeldschoon uitzien, zelfs veel beter dan dat de titel er al uitziet op de consoles. Maar daarvoor zal je alleen wel indrukwekkende specificaties nodig hebben en met name op het gebied van je processor.
Red Dead Redemption 2 vraagt namelijk veel van het brein van je computer. Dat komt mede door de grote open wereld, waar constant assets moeten worden ingeladen. Het is dan ook een perfecte titel om de kracht van de Norton Game Optimizer te testen. En de software laat meteen goed zien waar het toe in staat is.
Op de hoogste settings kunnen we zonder de software namelijk een framerate van 75 fps behalen. Zetten de we de Game Optimizer aan, dan merken we meteen dat we minder last hebben van schommelingen in de framerate, maar dat het gemiddelde ook flink stijgt. Namelijk naar 87 frames per seconde. Dat is een verhoging van maar liefst 16 procent, dankzij een slim stukje software van Norton.
the elder scrolls online morrowindf1583334296

The Elder Scrolls Online

We gaan door met een genre dat bekendstaat om het belang van een goede processor, namelijk MMO’s. Die games hebben namelijk niet alleen een grote, open wereld zoals Red Dead Redemption 2, maar ook nog eens honderden spelers tegelijkertijd in dezelfde zone - en bij sommige titels zelfs duizenden. De processor moet dat allemaal bijhouden, waardoor dat kleine onderdeeltje keihard aan het werk is tijdens het spelen van een MMO.
Voor de test hebben wij gebruikgemaakt van The Elder Scrolls Online en een wandeling gemaakt door een drukke stad. Dat zijn de momenten dat de processor echt aan het werk wordt gezet en dus een goede test om te kijken hoeveel invloed de Norton Game Optimizer kan hebben.
En ook bij deze game zien we positieve resultaten met de software. De gemiddelde framerate tijdens de wandeling steeg namelijk van 76 frames per seconde, naar 84 fps. Niet zo’n hoge stijging als in het online Wilde Westen, maar toch een zeer respectabele stijging van 10 procent.
ss b2a6e4461d843a5150131e062dcfd77ea68e5e62f1626781127

F1 2021

Zoals gezegd is de processor er verantwoordelijk voor om aan de videokaart ‘te vertellen’ wat er op het beeldscherm getoond moet worden. In sommige games komt het er al op neer dat er veel nieuwe assets ingeladen moet worden en dat de processor daardoor overrompeld raakt. En dat is natuurlijk zeker het geval bij razendsnelle racegames, waaronder F1 2021.
Maar in hoeverre kan de Norton Game Optimizer daarbij helpen? Om dat uit te vogelen hebben we een Grand Prix gereden over het circuit van Zandvoort, dat dit jaar eindelijk weer terugkeert naar de Formule 1. En net zoals in de voorgaande games zien we weer een duidelijk positief effect op de framerate.
Aan het einde van de rit kwamen we uit op een gemiddelde van 122 frames per seconde. Zonder de Game Optimizer was dat ‘slechts’ 110 fps. Dat is een verbetering van 11 procent. Niet verkeerd voor software uit een compleet pakket van een paar tientjes!
the witcher 3 wild huntf1579116110

The Witcher 3: Wild Hunt

Van razendsnelle racegames gaan we over op een game die een stuk lager tempo heeft, namelijk de razend populaire titel The Witcher 3: Wild Hunt. Net zoals Red Dead Redemption 2 heeft ook deze game een grote, open wereld met veel verschillende gedetailleerde assets die ingeladen moeten worden.
Met de voorgaande resultaten is het dan ook niet gek om een grote verbetering te zien op het gebied van framerate. Maar klopt dat ook? Voordat we de software aanzetten komen we uit op een gemiddelde van 106 fps op hoge settings. Met de Norton Game Optimizer zien we opnieuw een mooie stijging naar 118 frames per seconde. Alweer een indrukwekkende stijging van 11 procent.
total war warhammer 2 artf1630336845

Total War Warhammer 2

We kunnen een test over de CPU in games natuurlijk niet afsluiten zonder een RTS te testen. Real Time Strategy titels staan er namelijk om bekend dat ze veel vragen van de processor, helemaal nu ontwikkelaars alle manschappen onafhankelijk van elkaar willen laten bewegen. Daar is natuurlijk veel rekenkracht voor nodig.
Om te kijken hoeveel effect de Norton Game Optimizer kan hebben, hebben we een beroep gedaan op Total War Warhammer 2, één van de beste RTS titels van het moment. En een game met enorme legers!
Ook hier zien we een patroon waar we ondertussen zeer bekend mee zijn. Met de benchmark tool komen we zonder software namelijk uit op 116 fps, terwijl we met de Norton Game Optimizer uitkomen op maar liefst 125 frames per seconde. Procentueel de minste stijging met 7 procent, maar voor diezelfde stijging met een nieuwe processor zal je een stuk dieper in je portemonnee moeten tasten. Wil je dus voor een zachte prijs een stuk meer uit je PC games halen, dan is de Norton Game Optimizer zeker een aanrader.
Dit artikel is in samenwerking met Norton.