Nioh gameplay - De Japanse invloeden in de game

Article
zaterdag, 18 februari 2017 om 13:56
xgn google image
Nioh ligt in de winkels, een Japanse game over een samoerai die in Japan monsters afslacht. Het kan ook niet anders, dan dat er Japanse invloeden in de Nioh gameplay zitten. Wij werpen een diepere blik op de content in deze special.
Nioh barst van de culturele referenties, uiteraard met een dosis fantasie om alles wat makkelijker in een game te verwerken. Veel van Nioh is wel gebaseerd op gebeurtenissen, mensen en mythologie uit Japan. Het is voor de game niet nodig om hier veel kennis over te hebben, maar voor gamers die geïnteresseerd zijn zetten we hier een aantal zaken op een rij.

Nioh gameplay bevat een vleugje Nederland

We zullen beginnen met hoofdrolspeler William. Dit karakter is gebaseerd op William Adams, een van de weinige westerse samoerai die de historie rijk is. William groeide op in Engeland en studeerde om uiteindelijk een kapitein te worden. Dit lukte na een oorlog met Spanje, waar hij leerde varen onder Sir Francis Drake, wiens fictieve afstammeling we natuurlijk kennen uit de Uncharted games.
William was een goede kapitein en wist zichzelf een baan te bezorgen bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Vanuit het prachtige Texel vertrok hij in 1598 met vijf schepen naar het Verre Oosten. Dat ging iets moeilijker dan gehoopt. Slechts één schip, De Liefde, wist tot Japan te komen. Van de 100-tallige bemanning waren nog maar negen mannen over.
Eenmaal aan land aangekomen werd De Liefde aangezien voor een piratenschip door Portugese missionarissen. De bemanning werd gevangen genomen en in het kasteel van Osaka vastgehouden. Tokugawa Ieyasu, de destijdse heerser van Edo (wat nu Tokio is), kon het wel vinden met William en besloot om van zijn kennis van boten te profiteren. Na enkele jaren had William een behoorlijke status opgebouwd en werd hij uiteindelijk door Ieyasu omgedoopt tot Miura Anjin, de samoerai.
William was een van de meest invloedrijke buitenlanders in die tijd in Japan. Als samoerai had hij meer een politieke functie, dus hij heeft het nooit opgenomen tegen geesten. Daar komt de creatieve vrijheid van een game kijken. Het moet wel leuk blijven om te spelen natuurlijk.
105930

Een game vol BJ'ers (bekende Japanners)

Nioh zit vol met Japanse karakters die ook daadwerkelijk voorkomen in de Japanse geschiedenisboeken. Tokugawa Ieyasu is daar natuurlijk één van, een van de drie verenigers van het oude Japan. Hij was de allereerste shogun van het Tokugawa-shogunaat. Zijn partners Ii Naomasa en Honda Tadakatsu zitten ook in de game. Die laatste staat er om bekend dat hij nooit gewond raakte in zijn gevechten.
Ieyasu's grote rivaal, Ishida Mitsunari, is ook in de game aanwezig. Hij was de commandant van het westerse leger tijdens de Slag bij Sekigahara, de beslissende strijd die het Tokugawa-shogunaat inleidde. Zijn handlangers Shima Sakon en ÅŒtani Yoshitsugu zijn ook op echte personen gebaseerd.
Zo kan de lijst nog wel even doorgaan. Daimyo Kuroda Yoshitaka en zijn zoon Kuroda Nagamasa, Tachibana Ginchiyo, hoofd van de Tachibana clan en haar man Muneshige, en Tenkai, een monnik van de Tiantai Boeddhistische sekte vullen de lijst nog aan met kleinere rollen.
De Japanse historie zit vol met moeilijk uitspreekbare namen, die de hele politieke situatie van Japan overhoop hebben gehaald. Die politieke machtswisselingen zijn niet zo interessant voor een game, maar het geeft wel een onwijs gave setting. Een feodaal Japan met shogun en samoerai, die rondlopen tussen de Japanse en boeddhistische architectuur.
105931

Japanse balzakken en anusbijters

Nioh gameplay bestaat voor een groot deel aan het verslaan van monsters. Ook deze zijn Japanse invloeden in Nioh. Yokai zijn geesten en deze kunnen zowel goed of slecht zijn. Het is voor Japanners heel normaal om met yokai rekening te houden in het dagelijkse leven. Dat is ook een van de redenen waarom de serie Yo-kai Watch zo ontzettend populair is in Japan.
De Wheelmonk is zo'n vijand die in het slechte spectrum van de yokai valt. Zijn echte naam is Wanyudo en het is een groot hoofd op een zwevend wiel. Deze yokai is in legendes een hulpje uit de hel die op Aarde zielen verzamelt en af en toe een baby oppeuzelt. Deze wil je niet in een donker steegje tegenkomen, tenzij je natuurlijk een fantastische samoerai bent.
De Nurikabe is een iets onschuldigere yokai in Japan. Japanners denken dat deze vijand die eruitziet als een muur eigenlijk een Tanuki is. Tanuki hebben magische balzakken die ze in dit geval zo ver uitrekken dat ze op een muur lijken om grapjes uit te halen met niets vermoedende mensen. Denk daar maar aan als Mario zijn Tanuki pakje weer eens uit de kast trekt.
De Kappa is dan weer een yokai die je niet tegen wilt komen. Deze yokai lijken een beetje op schildpadden, maar zijn een stuk gemener. Hun favoriete voedsel is rauwe mensenanus en komkommer. Kappa leven rond het water en zijn dan ook excellente zwemmers, een skill die ze gebruiken om mensen te verdrinken.
Een wat minder gevaarlijke yokai in de Japanse folklore die je in Nioh tegenkomt, is de Karakasa Kozo, ofwel de Paraplu jongen. Zij verschijnen uit het niets om mensen onder de olie te smeren met een lekkere lik van hun lange tong. In Nioh zijn ze iets dodelijker. Bijna alle vijanden hebben zo wel een oorsprong in de Japanse mythologie.
105932

Een konijntje op de maan en een haai met haken

Er zijn ook goedaardige geesten in de Japanse mythologie. Deze kun je in Nioh inzetten als je Guardian Spirit. Door deze skill te gebruiken word je in de game even onweerstaanbaar en komt een yokai je helpen om een vijand te verslaan. Er zitten een stuk of twintig van deze Guardian Spirits in de game, waarvan er enkele ook weer op Japanse geesten zijn gebaseerd.
Isonade bijvoorbeeld, een van de drie Guardian Spirits waar je in het begin uit kunt kiezen. Isonade is een gigantisch zeemonster dat zo groot is dat zijn hele lichaam nog nooit in één keer gezien is. Het is een haai met haken op zijn vinnen. Wanneer ze boven water komen om te ademen creëren ze hevige stormen die schepen tot zinken doen brengen.
Yatagarasu is een driepotige kraai en het teken van goddelijke interventie. Als je Yatagarasu aan je zijde hebt, zul je nooit meer verdwalen. Het is een symbool van begeleiding die alles kan zien op aarde en in de hemel. In het Japanse Shinto geloof is Yatagarasu ook een teken van wedergeboorte.
In Nederland zeggen we wel eens dat er een mannetje op de maan zit. In Japan denken ze dat het een konijn is. Gyokuto is de naam van het maankonijntje. Dit konijntje was zo dapper in zijn leven dat goden heb na zijn dood op de maan hebben gezet om als voorbeeld te dienen voor iedereen die naar de maan kijkt.
Dan is er bijvoorbeeld nog Genbu, de schildpad die verstrengeld is met een slang. De schildpad is ontstaan toen een god zijn maag uit zijn lichaam had gesneden en in een rivier ging wassen. De slang is ontstaan uit zijn darmen. In Japan is Genbu een van de vier guardian spirits die de stad Kioto beschermen. Je vindt in Kioto dan ook afbeeldingen terug van Genbu in een tempel vlakbij het keizerlijk paleis.
105935

Nioh gameplay vol met Japanse invloeden

Zo zie je maar weer dat je een hoop cultuur kunt leren uit een game. Natuurlijk komt er ook een hoop fantasie bij kijken om alles net even wat spannender te maken. Met verhalen gebaseerd op echte mensen en karakters gebaseerd op mythologie kun je een heel interessant verhaal in elkaar draaien.
In onze Nioh review waren wij dan ook zeker te spreken over het verhaal. Hoewel we het hier en daar nog een beetje verwarrend vonden om alles te volgen. Na het lezen van deze special hoef je je daar geen zorgen meer over te maken. Met wat extra kennis in je zak kun je tot op de laatste seconde genieten van Nioh.
Denk nou trouwens niet dat Nioh een lesje Japanse cultuur is. De game staat stijf van de magie, geesten, monsters en speciale krachten. Naast wat Japanse invloeden in Nioh is het voornamelijk een fantasierijke game waarbij je hoogstwaarschijnlijk regelmatig het loodje zal leggen. De game wordt niet voor niets vaak vergeleken met Dark Souls en Bloodborne.
Nioh is 9 februari exclusief op de PlayStation 4 uitgekomen.

Populair Nieuws