5 dingen die je moet weten over DuckDuckGo - anonieme zoekmachine

Article
zaterdag, 18 februari 2017 om 13:10
xgn google image
Anonimiteit op het internet wordt voor veel mensen steeds belangrijker. Met namelijk informatie over wat mensen eten, drinken of interessant vinden wordt steeds gevoeliger. De anonieme zoekmachine DuckDuckGo helpt je daarbij. Hier zijn 5 dingen die je moet weten over DuckDuckGo.
Onlangs bereikte de anonieme zoekmachine DuckDuckGo een bijzondere mijlpaal. De site was namelijk 10 miljard keer gebruikt om iets te zoeken op het internet. DuckDuckGo doet dit anders dan de meeste andere zoekmachines, namelijk geheel anoniem.
DuckDuckGo is een volledig anonieme zoekmachine en wil direct de strijd aangaan met Google door totaal andere gebruikersvoorwaarden te stellen en de nadruk te leggen op het niet opslaan van gegevens van de gebruiker. Dit heeft een aantal gevolgen voor het gebruik.

Dingen die je moet weten over DuckDuckGo

Maar wat zijn nou een aantal belangrijke dingen over DuckDuckGo die je nog niet kent, maar wel goed zijn om te weten of het gebruik van DuckDuckGo een stuk makkelijker maken.

5. Privacy staat erg hoog in het vaandel bij DuckDuckGo

DuckDuckGo is ontwikkeld met anonimiteit in als belangrijkste speerpunt. De zoekmachine vindt het belangrijk dat je zoekgeschiedenis niet bewaard blijft en dat er ook geen zoekinformatie wordt gelekt of doorgespeeld naar andere partijen.
105459

4. Advertenties kunnen uitgeschakeld worden

Hoe erg het bedrijf ook gericht is op anonimiteit, moeten wel gewoon de rekeningen betaald worden bij het bedrijf. Dit doet ze voornamelijk door middel van advertenties, maar ze dwingt je niet om hieraan ondervonden te worden. In de instelling van DuckDuckGo is het ook mogelijk om de advertenties uit te schakelen. Nu vallen de advertenties bij DuckDuckGo van zichzelf al mee, maar de echte reclame-hater zal hier bijzonder gelukkig van worden.
Schakel je advertenties uit, maar maak je wel veel gebruik van DuckDuckGo? Wees dan in ieder geval vriendelijk om het bedrijf te voorzien van een kleine (of grote, afhankelijk van je beurs) donatie. Op die manier weet je zeker dat het licht bij DuckDuckGo aanblijft en jij ook in de toekomst nog steeds geheel anoniem zoekopdrachten uit kan voeren.
105460 1

3. DuckDuckGo heeft handige functies ingebouwd

Google heeft een aantal handige features, maar DuckDuckGo heeft die net zo goed. Met een aantal dat wel erg handig in gebruik is. DuckDuckGo helpt namelijk met makkelijk zoeken. Als je bijvoorbeeld een liedje en artiest invult, krijg je direct de mogelijkheid om de songteksten te zien, kan je een cd aanschaffen of kan je zelfs direct het lied beluisteren.
Of misschien ben je op zoek naar een lekker recept voor spaghetti carbonara? DuckDuckGo heeft gelijk een aantal lekkere recepten voor je klaar staan. Zo heb je dus eenvoudig toegang tot wat handige informatie.
Maar de handigste feature van DuckDuckGo zijn toch wel de !bangs. Door simpelweg een uitroepteken met een keyword toe te voegen in je zoekopdracht word je direct doorgelinkt naar de desbetreffende website. Zoek bijvoorbeeld naar '!W Manchester United' en je komt zonder te klikken op de Wikipedia pagina van de Engelse voetbalclub. Op die manier kan je efficiënter en handiger te werk gaan met je zoekopdrachten.
105461

2. Maak gebruik van Zero Click Info/Instant Answers

DuckDuckGo maakt gebruik van Zero Click Info, ofwel Instant Answers. Als je een vraag stelt aan DuckDuckGo, heeft de site vaak zelf antwoorden voor je. Vraag simpelweg of het regent in Amsterdam en je krijgt direct antwoord op je vraag met een simpele ja of nee.
Twijfel je of een website offline is, dan vraag je simpelweg: 'Is www.xgn.nl down?' en DuckDuckGo zal voor je testen of de site werkende is of niet. Er zijn tientallen vragen die je DuckDuckGo kan stellen en er blijven maar vragen bijkomen. Vooralsnog werkt Instant Answers alleen nog in het Engels.
105462

1. DuckDuckGo is aan het groeien, dus gebruiksgemak zal toenemen

Veel van deze functies werken nog met een aantal beperking, omdat er nog geen tijd of ruimte is genomen door DuckDuckGo om deze functionaliteiten uit te breiden. Maar naarmate DuckDuckGo zal blijven groeien, hoe beter deze diensten zullen worden en makkelijker zullen werken.
Ook zullen er nog meer functionaliteiten worden toegevoegd aan de anonieme zoekmachine. De groei van de website gaat nog niet zo snel, maar de vraag naar anonimiteit online neemt wel toe, dus dat kan alleen maar beter worden. Tot die tijd kunnen we in ieder geval veilig zoeken, zonder dat iedereen weet waar we nou eigenlijk geïnteresseerd in zijn.