Nintendo World Championships op E3 2015 - Wat kunnen we verwachten?

Article
vrijdag, 12 juni 2015 om 17:00
xgn google image
Aanstaande zondag is het zover: niet alleen trapt Bethesda dan de E3 af, ook wordt de finale van de Nintendo World Championships 2015 gehouden. Maar wat weten we eigenlijk van dit gametoernooi? In deze special kijken we naar de geschiedenis van de competitie en wat we tijdens de finale kunnen verwachten!
De Nintendo World Championships werden voor het eerst (en laatst) gehouden in 1990. Voor dit evenement werd een speciale NES-cassette uitgegeven met daarop de games Super Mario Bros., Rad Racer en Tetris.
Nintendo World Championships special

Munten, punten en tijd

Deelnemers moesten eerst vijftig muntjes in Super Mario Bros. verzamelen, vervolgens een speciaal parcours in Rad Racer afleggen en vervolgens zoveel mogelijk punten scoren in Tetris. Iedere speler kreeg voor dat alles 6 minuten en 21 seconden de tijd.
Wanneer de tijd verstreken was, werden de scores van de drie games met een vaste formule opgeteld tot een eindscore. De spelers met de hoogste eindscores namen het in diverse rondes tegen elkaar op, tot er uiteindelijk een winnaar overbleef.
Nintendo World Championships special

Nintendo World Championships niet wereldwijd

Omdat er drie leeftijdscategorieën waren (11 jaar en jonger, 12 tot en met 17 jaar, 18 jaar en ouder), werden er uiteindelijk drie winnaars tot kampioen uitgeroepen: respectievelijk waren dit Jeff Hansen, Thor Aackerlund en Robert Whiteman.
Overigens is de term ‘World Championships’ niet helemaal op zijn plaats: alleen spelers die meededen aan kwalificatierondes in Amerikaanse steden konden deelnemen aan het toernooi. Ook dit jaar is dat het geval.
De Nintendo World Championships zijn dus eigenlijk de ‘Nintendo United States Championships’.
Nintendo World Championships special

Kleinschaligere kwalificaties

Voor de 25e verjaardagseditie van de Nintendo World Championships zijn er een stuk minder kwalificatierondes georganiseerd. Vonden er in 1990 nog kwalificatietoernooien plaats in dertig steden, dit jaar (op 30 mei) werden ze in slechts acht steden in de VS gehouden.
Spelers moesten zich dit jaar kwalificeren door de hoogste score te behalen in de Championship Mode van de 3DS-game Ultimate NES Remix. Het principe is hetzelfde als in de originele NES-toernooigame, alleen ging het hierbij om iets andere games dan in 1990.
Spelers speelden namelijk Super Mario Bros., Super Mario Bros. 3 en Dr. Mario (in plaats van Rad Racer en Tetris).
Verder heeft Nintendo acht andere spelers uitgenodigd voor de finale, waaronder een aantal speedrunners. Daarmee komt het totale aantal finalisten uit op zestien.
Nintendo World Championships special

De finale

Hoewel de kwalificatierondes zijn afgerond, zijn de winnaars nog niet bekendgemaakt door Nintendo. Het bedrijf houdt veel details rond de finale, zoals welke games er worden gespeeld, angstvallig geheim, om het zo toernooi zo verrassend mogelijk te maken.
Wel bekend is dat de zestien finalisten het tegen elkaar zullen opnemen in acht games, zowel klassieke als nieuwe spellen. Eén van die games is inmiddels onthuld (in de video boven dit artikel): Splatoon.
Nintendo World Championships special

Bekende gamers

Daarnaast weten we ook dat de finale gepresenteerd zal worden door Kevin Pereira. Zoals eerder gezegd doen bekende, door Nintendo uitgenodigde, gamers mee, waaronder Jovenshire van Smosh Games en Arin van Game Grumps.
De finale van de Nintendo World Championships vindt plaats om middernacht Nederlandse tijd, in de nacht van zondag op maandag. De wedstrijd kan live worden bekeken via YouTube, Twitch of de E3-site van Nintendo.