Nieuwe AMD GPU’s moeten strijd aangaan met én winnen van Nvidia

Article
zondag, 08 november 2020 om 11:00
amd 1f1603968371
Met de officiële aankondiging van de nieuwe reeks Radeon 6000-videokaarten, hoopt AMD niet alleen op het gebied van CPU’s een flinke tik uit te delen maar ook als het gaat om GPU’s. Drie nieuwe grafische kaarten van Team Rood zullen nog dit jaar in de schappen moeten liggen en alle drie moeten de strijd kunnen aangaan met de nieuwe kaarten van Nvidia. En zelfs nog nét even wat meer.

Big Navi, big gains

Tijdens de presentatie van de nieuwe Big Navi-kaarten werd bekend wat de specificaties zullen zijn, welk prijskaartje de GPU’s meekrijgen en wanneer ze beschikbaar moeten zijn. Stuk voor stuk belangrijke zaken, maar gezien het fiasco van Nvidia bij de release van de RTX 3080 (veel te weinig kaarten beschikbaar in verhouding met de gigantische vraag) kan AMD daar ontzettend veel winnen. Zeker als je kijkt naar de benchmarks die AMD presenteerde. Goed, dergelijke vergelijkingen moet je altijd met een korreltje zout nemen (‘Wij van WC-eend’), maar dan nog.
De instapkaart in de 6000-series krijgt de naam Radeon 6800 mee en heeft een prijskaartje van 579 dollar. Qua performance vergeleek AMD deze kaart met de 2080Ti van de vorige generatie Nvidia-producten, wat weer te vergelijken is met de nieuwe 3070. Aangezien die pas nét voor de AMD-presentatie werd gelanceerd, kon die niet in de vergelijking worden opgenomen.
Opmerkelijk is dat AMD met de 3070-concurrent boven de prijs van Nvidia gaat zitten. Voor die extra tachtig dollar krijg je wel 8 gigabyte extra grafisch geheugen en ligt de boostclock (daarover straks meer) nét even wat hoger.
Het grotere broertje van de 6800 krijgt de naam 6800XT mee en is over de gehele breedte een stap omhoog in vergelijking met de 6800. Ook deze kaart krijgt (het topmodel trouwens ook) 16gb grafisch geheugen mee, net als een opgekrikt TDP. Met een TDP van 300W blijft de 3080-concurrent alleen wel aanzienlijk onder dat van het Nvidia-model wat toch een puike prestatie is. Beide modellen zullen op 18 november verkrijgbaar moeten zijn
Tot slot voert vlaggenschip 6900XT de line-up aan met eveneens een TDP van ‘slechts’ 300 Watt. De kaart zou het, zeker in bepaalde games, volgens AMD kunnen opnemen tegen de topkaart van Nvidia: de RTX 3090. Laatstgenoemde zal voor grafisch-zware workloads nog wel kunnen rekenen op 8gb extra geheugen, maar daar betaal je een aanzienlijk bedrag meer voor: de 3090 kost 1500 dollar, de concurrent van AMD duikt daar vijfhonderd dollar onder.
amd 3f1603968579

Boostclock, gameboost, SAM en Rage Mode

Drie kaarten die de drie concurrenten van Team Groen het dus lastig moeten maken, mits AMD niet in dezelfde valkuil trapt als Nvidia. Geen van de 3000-series GPU’s is behoorlijk te verkrijgen, waardoor AMD dé kans heeft om daar op in te haken. Vorig jaar liet Team Rood zien in dezelfde problemen te geraken met de lancering van de nieuwste CPU’s, dus het is nog even afwachten of men daar van heeft geleerd.
Afgezien van de drie nieuwe kaarten liet AMD ook weten wat speciale features beschikbaar te zullen maken. Rage Mode en Smart Access Memory zijn de interessantste om het over te hebben, aangezien die voor nét dat beetje extra performance moeten zorgen.
Rage Mode wordt neergezet als een simpele 1-click overclock. De modus krikt het voltage iets op waardoor ook de clockspeed (als de thermals het toelaten tenminste) toe zou moeten kunnen nemen. Volgens AMD zou de modus goed zijn voor 1-2 procent extra performance.
Belangrijk is wel om hierbij een duidelijk onderscheid te maken tussen de termen waarmee AMD rondstrooit. De Gameclock moet je zien als de standaard boost die je kan verwachten als de kaart niet te warm wordt. De Boostclock is de momentopname onder perfecte omstandigheden die misschien voor een luttele seconde kan worden bereikt.
Afgezien van Rage Mode onthulde AMD ook dat PC-users die binnenkort zullen upgraden naar een 5000-CPU, met een 6000-serie GPU een performance boost kunnen verwachten (mits gepaard met een 500-serie moederbord). Die combinatie van AMD-producten (Smart Access Memory) zou, net als met Rage Mode, goed zijn voor een paar procent extra performance. In de benchmark van de 6900XT (t.o.v de RTX 3090) bij bepaalde games nét voor de overwinning zorgen.
amd 2f1603968627

Team Red versus Team Green zoals vroeger?

Het is even geleden dat AMD het Nvidia serieus lastig kon maken door een krachtig alternatief te bieden op de grafische kaarten van Team Groen. Met de release van de 6000-series lijkt het antwoord van Team Rood wel duidelijk: wij doen weer mee en kunnen jullie zelfs verslaan. En ook als je kijkt naar de prijzen van de GPU’s van beide fabrikanten, is het Nvidia dat zich zorgen moet gaan maken.
De goedkoopste modellen van beide fabrikanten verschillen tachtig euro in het voordeel van Nvidia, maar in het midden wint AMD vooralsnog. Met een prijskaartje van vijftig euro minder dan de 3080 en (volgens AMD) soortgelijke performance in games, zou Nvidia nu al moeten kijken naar een vermindering. Dat terwijl het nog lang niet aan de vraag naar de kaarten kan voldoen. Mocht AMD wél aan de vraag kunnen voldoen bij launch (over zo’n twee weken), dan zal Team Groen zich toch achter de oren moeten krabben.
Op het gebied van flagships lijkt Nvidia toch nog de interessantste keuze, puur kijkend naar prijs-performance. De 3090 bleek in gamebenchmarks in verhouding niet de verdubbeling in prijs waar te zijn, maar was wél interessant voor users (zoals 3D-artists) die geregeld een beroep doen op grote hoeveelheden grafisch geheugen. Daar steekt de 3090 met 24 gigabyte nog met kop en schouders boven AMD’s alternatief uit, zij het met een prijskaartje van 500 euro meer.
Voor gamers wordt het uitermate interessant om te zien of de claims die AMD maakt ten opzichte van de 3080 met de eigen 6800XT waar kan maken. Lukt het Team Rood dan ook nog eens om aan de vraag naar kaarten te voldoen, dan wordt 2020 opeens tóch nog een beetje leuk!