NFF begonnen - Opsomming interessante feiten

Article
vrijdag, 23 september 2016 om 15:55
xgn google image
In Utrecht is het Nederlandse Film Festival (NFF) gestart. Een gebeuren dat in 36 edities is uitgegroeid tot een waar fenomeen. Van 21 september tot aan 30 september kan men hier terecht voor alles rondom (Nederlandse) film. Het is de hoogste tijd voor een opsomming van NFF feiten, gebeurtenissen en verrassingen.
2013 en 2015 waren daarbij de succesvolste jaren tot nu toe wat betreft 'gouden' films. In beide jaren bereikten 18 films de grens van 100.000 bezoekers, terwijl 2006 het magerste jaar was: maar vijf stuks. Dat blijkt uit een inventarisatie van NU.nl en cijfers van NFF.

Nederlandse films doen het goed: 28% bereikt gouden status (>100.000 bezoekers) in eigen land

De toename in het aantal bezoekers geeft NFF nog geen reden om de grens voor gouden status te verhogen. Volgens de organisatie is het publieksbereik binnen Nederland aansluitend op de vastgestelde grens.

Grootse Nederlandse acteur en ere-gast bij NFF zou schipper worden

Elk jaar kent het festival een 'gast van het jaar'. Zo was de Hollywood acteur Rutger Hauer in 1994 te gast. De Nederlander is één van de meest succesvolle acteurs die dit land gekend heeft. Opmerkelijk? Wellicht.
Op 15-jarige leeftijd ging Rutger voor een jaar varen op zee, zijn jongensdroom om kapitein te worden moest echter plaatsmaken voor de realiteit: hij bleek kleurenblind en kon daarom geen kapitein worden.
Gelukkig is Rutger alsnog een uitstekende acteur geworden die veel bijgedragen heeft aan de Nederlandse én buitenlandse cinema.

Naast de Gouden Kalveren worden of werden er uiteenlopende prijzen uitgereikt tijdens NFF:

  • Prijs van de Nederlandse Filmkritiek
Jaarlijks worden door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten twee prijzen uitgereikt. De ene (International Film Festival Rotterdam), gaat naar de beste buitenlandse film zonder Nederlandse distributeur. De andere prijs, uitgereikt tijdens de NFF, gaat naar de beste Nederlandse lange speelfilm, lange documentaire of televisiedrama.
  • Filmprijs van de Stad Utrecht
De burgemeester van Utrecht reikt tijdens het Nederlands Film Festival namens zijn stad de prijs uit voor de beste debuutfilm van het festival. Een vakjury kiest de winnaar. De geldprijs komt gepaard met een beeld van kunstenaar Joost van den Toorn.
Deze prijs wordt sinds 1984 uitgereikt, tot aan 1990 heette deze prijs nog de Cannon City Prijs. De Tuchinski Award wordt jaarlijks toegekend aan de reggiseur met het beste eindexamenwerkstuk van de Nederlandse Film en Televisie Academie. De winnaar wordt gekozen door de leden van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten. Een geldprijs van 5000 euro is ook een onderdeel van de award.

Daarnaast komt er nog een aantal prijzen voorbij tijdens NFF:

  • Talent&Pro Student Award
  • Kodak NPP Ontwikkelingsprijs
  • KPN NOFF jury- en publieksprijs
  • NPS Prijs voor de Korte Film
  • MovieSquad Award en de MovieSquad Junior Award
  • Cinema.nl Afficheprijs (voorheen Skrien Afficheprijs)

Nietsvermoedende voorbijganger speelt hoofdrol in NFF commercial

Vooraf aan de 2011 editie van NFF, werd een commercial opgenomen (zie boven) waarbij een nietsvermoedende voetganger de hoofdrol speelde! Een grote cast aan Nederlandse acteurs verzamelde zich op straat om een ontvoering in scene te zetten.
De betreffende voorbijganger moest vervolgens de ontvoerder (Tygo Gernandt) van het rijke meisje (Bracha van Doesburgh) van het dak zien te praten. De scene werd helemaal compleet gemaakt door de aanwezige (geacteerde) en gewapende politiecorps, evenals een volwaardige politiehond die al helemaal in z'n rol op ging natuurlijk.

In totaal ruim 321 titels te zien, maar ook een hondertal videoclips, games en interactieve projecten

Voor ieder wat wils dus. Daarnaast krijgt het 'gewone publiek' meer toegang dan voorheen: veel premières âzijn voor iedereen toegankelijk, terwijl cast en crew ook meekijken. Hierboven een korte trailer van NFF in relatie tot games. Als centraal thema: "van het grote doek vertaald naar videogame."
Qua games is er genoeg interessants te beleven: denk aan een Digital Storytelling competitie, Digital Storytelling Pitches, Worldbuilding for Games and Movies, en de Dutch Game Awards.
Voor de precieze tijden, prijzen en details kan je het beste naar de website van NFF gaan.
Benieuwd naar welke grote films op Nederlandse locaties zijn gefilmd? Een overzicht door ons is hier te vinden.

Populair Nieuws