Next Gen game trends die je kunt verwachten de komende jaren

  Gamen is altijd leuk, maar dat wist iedereen al. Wat je misschien nog niet wist is dat het landschap binnen de game-industrie continu verandert en nu dat de volgende generatie voor de deur staat is het tijd om te kijken naar de toekomst. Wij zetten de next gen game trends die je de komende jaren kunt verwachten op een rijtje!

  Met de volgende generatie consoles in zicht zijn er steeds meer geruchten die opduiken over hoe gaming de komende jaren gaat veranderen. Denk bijvoorbeeld aan Google die van plan is om de game-industrie te betreden en VR. Je leest er alles over in deze lijst met Next Gen game trends die je kunt verwachten in de komende jaren.

  Weg met fysieke exemplaren

  Laten we maar beginnen met één van de minder leuke next gen game trends die we kunnen verwachten in de komende jaren, namelijk het verdwijnen van fysieke exemplaren van games. Digitale exemplaren zijn inmiddels al de nieuwe standaard en dat is niet zo gek aangezien het allemaal een stukje sneller, gemakkelijker en goedkoper is om digitaal je game te kopen. Zo heb je bij digitale games geen extra kosten voor het hoesje, de gebruiksaanwijzing en natuurlijk de game zelf.

  Daarnaast gaat ook nog eens het gerucht dat Microsoft van plan is om een Xbox One uit te brengen waar je geen eens meer disks in kunt stoppen. Het kan alleen maar gezien worden als een spijker in de doodskist van fysieke exemplaren. Er zijn al meerdere spreekwoordelijke spijkers naast het eerdergenoemde gerucht en over één van die spijkers lees je op de volgende pagina.

  Streamen is de toekomst

  Het streamen van games is de volgende next gen game trend die je kunt verwachten de komende jaren en het is tevens een spijker in de doodskist van fysieke exemplaren. Wanneer je digitaal games koopt, kun je deze namelijk gewoon streamen zoals bijvoorbeeld mogelijk is in Japan met Assassin’s Creed Odyssey op de Switch. De game is in het Westen nooit uitgebracht op de hybride van Nintendo, maar in Japan kun je de game gewoon naar je Switch streamen.

  Streamen zien we ook al op de PlayStation 4 en Xbox One, waarbij het nog wel mogelijk is om fysieke exemplaren te streamen, maar daar komt mogelijk binnenkort veranderingen in. Microsoft is immers bezig met de ontwikkeling van Project xCloud die voor veel verandering moet gaan zorgen als het om streaming draait. Zo zou het project ervoor moeten zorgen dat je kunt streamen naar je smartphone bijvoorbeeld, zodat je overal onderweg kunt gamen. Het is slechts één van de manieren waarop we streaming terug gaan zien in gaming en zeker een interessante trend om in de gaten te houden.

  Google mengt zich in de strijd

  Het is een interessante periode als je van games houdt, want er staat een groot bedrijf klaar om zich in de “console war” te mengen. Het bedrijf in kwestie is niemand minder dan Google, het bedrijf achter de meest bekende zoekbalk ter wereld. Het bedrijf is vandaag de dag niet meer weg te denken uit het dagelijks leven en nu wil de gigant zich ook mengen in de game-industrie.

  Op 19 maart zou Google haar plannen moeten onthullen als het op gaming aankomt in de vorm van een eigen streamingdienst voor games genaamd Project Stream. Daar blijft het niet bij, want Google zou ook haar eigen console onthullen die dag. Deze zou dan wel minder krachtig zijn dan die van Sony, Microsoft en Nintendo, maar dat heeft te maken met de richting die Google op wil gaan. Voor Google draait het namelijk om streaming.

  Prijs van games omhoog

  Dat Google zich meldt als nieuw gameplatform mag toch wel gezien worden als een positieve trend, maar helaas is de volgende in ons lijstje met next gen game trends die je kunt verwachten dat niet. De verwachting is namelijk dat de prijs van games zal stijgen wanneer de volgende generatie consoles op de markt verschijnt en dat is meer dan logisch.

  De prijs van games is de laatste twee generaties namelijk 60 euro gebleven en dat is al best opmerkelijk. Als we inflatie meerekenen zijn games namelijk goedkoper dan ooit en dat terwijl PS2 games slechts 50 euro kostten destijds. Omgerekend zou dat nu ongeveer 65 euro kosten en voor een N64 zou je vandaag de dag mits je inflatie meerekent bijna 110 euro betalen.

  Games kosten nu slechts 60 euro en dat heeft ook een beetje te maken met de opkomst van microtransacties. Deze zorgen ervoor dat de prijs van games nog stabiel 60 euro kan zijn, maar de vraag is maar hoe dat bij de volgende generatie consoles zit. Aangezien games maken steeds duurder wordt, is het best logisch dat de prijs met een tientje omhoog gaat. Het is misschien iets waar gamers niet op zitten te wachten, maar het is een realiteit die misschien dichterbij komt dan je denkt.

  XGN

  Cross-platform spelen

  De volgende next gen game trends is de voortzetting van cross-platform play die nu eindelijk begint op te komen. Met dank aan Fortnite doet nu ook Sony mee aan het samenspel tussen de verschillende consoles en de verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar naar meer games komt. Epic Games is hier immers al mee bezig.

  Naast de opkomst van samen spelen met vrienden op andere platformen zou de volgende stap cross-platform progressie zijn. Hierdoor zou je als platform agnostische speler op elke console of handheld door kunnen spelen zonder dat je progressie verliest. Door middel van streaming zou dit een stukje gemakkelijker gaan en aangezien de verwachting is dat die trend ook doorzet mogen we dit in de toekomst best verwachten.

  VR en AR breken door

  Technisch gezien spelen we een beetje vals door VR en AR aan de lijst met next gen game trends toe te voegen. Beide zijn nu namelijk al beschikbaar voor het grote publiek, maar staan nog wel in de kinderschoenen. De verwachting is dat de techniek alleen maar verbetert en daarom nemen we de twee toch mee in deze lijst.

  AR is volgens experts namelijk de toekomst voor de volgende generatie smartphones die je standaard op je arm zou kunnen projecteren bijvoorbeeld. Dit zou in de komende tien jaar al moeten gebeuren en ook VR moet steeds beter worden. Denk je een scenario in waarin je net als in Ready Player One kunt gamen in een digitale wereld met een klein draadloos brilletje. We zijn daar nog lang niet, maar de basis is hier en met de volgende generatie consoles kan het alleen maar beter worden.

  Wel is het steeds duidelijker dat VR en AR groeiende zijn voor een breder publiek. Zo worden er in Nederland bijvoorbeeld al meerdere locaties geopend waar je een aantal uur volledig ondergedompeld kunt worden in VR. Denk aan VR Lasergamen dat je twee tegen twee of zelfs vier tegen vier kunt spelen, maar je kunt het nog breder trekken. Binnen eSports wordt VR ook steeds groter dankzij games als Onward, waarin je als soldaat het opneemt tegen andere strijders en dus kunnen we wel stellen dat VR en AR een trend is die alleen maar groter wordt.

  Droombanen voor kinderen

  Een andere next gen game trend die we mogen verwachten neemt de woorden volgende generatie wel erg letterlijk. Deze trend heeft namelijk te maken met kleine kinderen die realistisch de banenmarkt willen betreden om e-Sporter, YouTuber of streamer te worden. De game YouTubers Life, OMG liet eerder al zien dat kinderen graag met hun gezicht op YouTube willen en ook is het steeds realistischer om een carrière als streamer na te jagen.

  De game-industrie groeit en biedt constant nieuwe mogelijkheden. Als je er op vroege leeftijd achterkomt dat je goed bent in FIFA of Rainbow Six Siege kun je daar best goed aan verdienen. Zo verdien je als je de Rainbow Six Siege Invitational finale wint maar liefst 800.000 dollar. Professioneel gamer worden is dus realistischer dan je denkt en het is dan ook niet vreemd dat we steeds meer jongeren zien die hun hobby willen omtoveren tot beroep.

  Minder uitbreidingen, meer ‘live’-games

  Als we het hebben over next gen game trends kunnen we ‘live’-games natuurlijk niet vergeten. Vandaag de dag zie je het steeds vaker terug in grote releases. Kijk maar naar Destiny, The Division en Anthem. Alle drie grote AAA-games die spelers meerdere jaren willen laten spelen door constant nieuwe content toe te voegen die ervoor zorgen dat spelers de game blijven spelen.

  Door middel van ‘live’-games kunnen ontwikkelaars op een betere manier geld verdienen, doordat de investering in het maken van een game gemakkelijker is. Wanneer je een verhaal van tien uur speelt en de game vervolgens nooit meer aanraakt, verdient de maker slechts één keer. Met een ‘live’-game kunnen de makers steeds geld blijven vragen voor een game, zonder dat er flink geïnvesteerd moet worden in een volledig nieuwe game.

  Als gevolg van meer ‘live’-games wordt er verwacht dat het aantal uitbreidingen voor games zal afnemen. Dat is vrij logisch, aangezien uitbreidingen hetzelfde doel hebben als de ‘live’-games, namelijk om spelers terug te laten keren naar een game. Het één vervangt het ander, maar wanneer we dat precies gaat gebeuren moet de tijd ons nog leren.

  Next Gen game trends: De volgende grote hype?

  We sluiten deze lijst met next gen game trends af met een game die de mogelijkheid heeft om op te blazen a la Pokémon GO en Fortnite. We hebben het natuurlijk over Harry Potter: Wizards Unite, de nieuwe game van de makers van Pokémon GO. Harry Potter is misschien nog wel bekender dan de kleine broekzakmonsters uit Japan en wanneer de game later dit jaar verschijnt, kan het maar zo een nieuw fenomeen worden.

  De game geeft je de mogelijkheid om als tovenaar de wereld te verkennen via AR-technologie. Hierdoor kun je het in hartje Amsterdam bijvoorbeeld vechten tegen toverelfjes en andere bekende wezens uit Harry Potter. Wanneer de game precies uitkomt is nog niet bekend, maar als we Pokémon GO als indicatie nemen zou het maar zo begin juni kunnen zijn dus zet je toverhoed op en pak je toverstafje en bereid je voor op Harry Potter: Wizards Unite!

  Harry Potter: Wizards Unite

  Verkijgbaar vanaf unknown

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.