Next-gen consoles: De keuze van de redactie

Article
donderdag, 28 november 2013 om 15:00
xgn google image
Het is bijna zover. De nachtjes kunnen al worden afgeteld, mocht je dat nog niet aan het doen zijn. Vrijdag 29 november komt dan eindelijk de PlayStation 4 uit in Nederland. Jammer genoeg moet er op de Xbox One gewacht worden tot het voorjaar. Op de redactie heeft iedereen ondertussen een keuze kunnen maken tussen beide consoles. Welke harten zijn er door Sony veroverd en welke door Microsoft? Of misschien houdt iemand het wel bij Nintendo's Wii U? Tijd om enkele meningen te verkondigen!
Ik denk dat ik toch maar voor de PlayStation 4 ga. Echter, wanneer ik hem ga halen? Geen flauw idee! Dit komt ten eerste doordat de launchgames van Sony's console mij niet op een dusdanige manier aanspreken dat ik van plan ben naar de winkel te vliegen. Ten tweede is de console op het moment uitverkocht als je hem niet allang besteld hebt. En ten derde heb ik in de maanden maart en april van 2014 een tripje naar Miami en het Ultra Music Festival op de planning staan. Maar waarom dan eigenlijk de PlayStation 4? Hij is 100 euro goedkoper dan de Xbox One en bovendien is het merendeel van mijn vrienden van plan om Sony's console in huis te halen. Simpel zat!
Ik haal ze zeker weten allebei. Ten eerste omdat ik gameschrijver en- fan ben en ten tweede omdat mijn vriend dat ook is. Hierdoor kunnen we lekker de kosten splitten en dan wordt het volgend jaar maar een iets minder luxe of verre vakantie. Als Kinect niet bestond, dan zou ik niet eens een specifieke voorkeur hebben voor een van de twee consoles. De PlayStation 4 schijnt grafischer sterker te zijn, maar ik word waarschijnlijk blijer van het menu en de opzet van accounts op de Xbox One. Ik hoop in ieder geval dat die updates niet meer zo irritant zijn, zoals is beloofd. Verder gaat mijn voorkeur dankzij de Kinect dus iets meer uit naar Xbox One. Ik vind dat geweldige tech waar nog veel te weinig mee is gedaan. Ik haal de consoles dus niet voor specifieke games. Wel ben ik heel nieuwsgierig naar Killzone: Shadow Fall op de PlayStation 4 en hoop ik dat Fantasia op de Xbox One magisch wordt.
Een paar maanden terug heb ik een pre-order geplaats op de PlayStation 4. Ik ben normaal niet iemand die een console op de releasedag koopt, maar in dit geval heeft de hype mij toch weten te raken. Het zal waarschijnlijk komen door alle sociale aspecten eromheen. Het kunnen delen van gameplay en het meekijken met andere spelers bijvoorbeeld. En dan verschijnen er rond de release ook nog eens van die toffe multiplayertitels als War Thunder, PlanetSide 2 en Warframe! Ik weet dat die games ook op de PC beschikbaar zijn, maar ik heb daar niet echt een goede installatie voor. Nu kan ik tenminste lekker lui op de bank met een groot scherm van die spellen genieten!
Vorig jaar heb ik bij de release meteen een Wii U in huis gehaald. Mij next-gen avontuur begon dus al vroeg, maar voor Mario- en Zelda games heb ik dat wel over. Om de exclusieve franchises van Microsoft en Sony geef ik een stuk minder. Veel haast heb ik dan ook niet om een van de consoles in huis te halen. Uiteindelijk komen ze er toch wel, maar ik wacht in ieder geval tot er een prijsverlaging is geweest. De PlayStation 4 krijgt op dat moment voorrang van mij, zodat ik met PlayStation Plus meteen kan teren op enkele gratis games. Ik weet dat Microsoft hetzelfde probeert te doen op de Xbox, maar dat faalt voor mij nog te hard om het serieus te nemen.
Na eerst een PlayStation 1 en 2 te hebben gehad, kocht ik een Xbox 360. Simpelweg omdat die veel goedkoper was. Voor de volgende generatie is mijn keuze echter weer gevallen op Sony's console. Niet alleen omdat deze goedkoper is, maar ook omdat ik het gevoel heb dat de PlayStation 4 meer op gamen is gericht. Sony lijkt dichter bij de gamer te staan. Hoewel de Xbox One natuurlijk ook is gemaakt om te gamen, richt deze zich ook op social media en heel het gebeuren eromheen. Dat trekt mij niet zo aan. Kom maar op met die PlayStation 4!
Ik ga voor de PlayStation 4, een keuze waar ik niet heel lang over na hoef te denken. Ten eerste is die 100 euro goedkoper dan de Xbox One, iets dat voor een arme student zoals ik, erg fijn is. Daarnaast gaan al mijn vrienden ook voor Sony's console en heb ik geen zin om straks 'in mijn eentje' online te spelen. Als laatste hoor ik van iedereen, ik heb het zelf nog niet mee mogen maken, dat de DualShock 4 controller goddelijk is om vast te houden. Voor mij dus een simpele keuze. Bye bye Xbox en Microsoft, kom maar binnen PlayStation en Sony!
De launchtitels van beide consoles spreken mij niet echt aan. Waarschijnlijk wacht ik dan ook nog even met het halen van een next-gen console. Wel is zeker dat mijn voorkeur momenteel uitgaat naar de PlayStation 4. Ik heb simpelweg geen interesse in de Kinect, dus daar ga ik geen 100 euro extra voor betalen. Daarnaast vind ik dat Microsoft op de Xbox 360 vrij slap is geweest met exclusieve games. Ik heb deze generatie een hoop geweldige exclusives van Sony moeten missen en dat gebeurt mij geen tweede keer!
Met de volgende generatie ga ik een PlayStation 4 halen. Grappig, want op die manier ben ik alle grote consolebedrijven afgegaan de laatste drie generaties. Eerst de GameCube van Nintendo, toen de Xbox 360 van Microsoft en straks Sony's nieuwe console. Daar viel de keuze niet alleen op omdat de console 100 euro goedkoper is, maar vooral omdat Sony zich haast volledig focust op games. Terwijl Microsoft juist een machine af wil leveren die ook nog allerlei andere dingen kan. Een console koop ik om te gamen en aan dat criterium voldoet de PlayStation 4 het beste.
Ik haal waarschijnlijk allebei de consoles. Waarom? Omdat de keuze tussen de Xbox One en PlayStation 4 voor mij erg lastig is. Zelf hint ik vooral naar Microsofts paradepaardje, vooral omdat ik al een kleine zes jaar een Xbox 360 heb - diens voorganger was ook in mijn bezit. Met de PlayStation heb ik altijd bijzonder weinig gehad, maar de laatste jaren begin ik het steeds meer te waarderen. Lekkere exclusieve titels als The Last of Us, God of War, Uncharted en Killzone en een prima service met PlayStation Network. Daarnaast hoor ik veel positieve geluiden over Sony's nieuwe controller, iets dat ik zeker wil proberen. Toch ben ik té trots om mijn Gamerscore, 73.000 inmiddels, weg te laten rotten. Daarom wil ik verdergaan op de Xbox One. Ik wacht nog wel een jaartje voor ik beide consoles koop.
Als ik geld had dan zou ik de Wii U, Xbox One en de PlayStation 4 kopen! Als... Jammer genoeg zit er door de herfst geen enkel biljet meer aan mijn geldboom in de achtertuin. Ik zal een keuze moeten maken en dan komt toch de Sony fanboy in mij naar boven. De controller, de exclusieve games en de betere specificaties. Het ligt mij allemaal dicht bij het hart. Ondertussen ben ik keihard aan het balen dat ik geen PlayStation 4 vooruit heb besteld en ben ik jaloers op iedereen die dat wel heeft gedaan. Wanneer Sony's nieuwe console eindelijk naast mijn televisie staat, durf ik dus nog niet te zeggen, maar laten we hopen zo snel mogelijk! En als het even kan daarna de Wii U en de Xbox One! Tot die tijd wordt het kijken op YouTube hoe jullie allemaal op die next-gen consoles aan het gamen zijn...

Populair Nieuws

Laatste Reacties