Zorgen nieuwe Netflix releases van 2019 en daarna voor ondergang Netflix?

  Het wordt steeds drukker in het videostreaminglandschap en Netflix kan het nog zwaar gaan krijgen. Zeker nu de markt steeds meer versplinterd en de concurrentie moordender wordt. In dit artikel nemen we onder de loep of de nieuwe Netflix releases van 2019 en later bestaansrecht hebben. Het wordt een spannende periode!

  Aanbod loopt terug

  Netflix wordt nog steeds maandelijks van de nodige content voorzien, maar wanneer je de overzichten van de laatste Netflix releases van de afgelopen maanden erbij pakt, ontstaat het gevoel dat de lijst met releases steeds korter wordt. Er komen nog steeds toptitels uit, zoals de film Ted 2, Mindhunters en de serie Sintonia die veel potentie heeft. Er verdwijnen meer titels, terwijl het lijkt alsof er minder nieuwe series en films verschijnen. Netflix kan door licentiebeperkingen niet meer elk product wereldwijd aanbieden.

  Mogelijk gaat Netflix het in de toekomst nog zwaarder krijgen om genoeg nieuwe content naar haar streamingsdienst te krijgen. Wanneer Disney Plus in Nederland verschijnt, is de kans groot dat verlopen contracten voor licenties niet meer worden verlengd. Dit betekent dat Netflix steeds meer uit de kast moet halen om haar eigen kop boven water te houden. Zonder de komst van nieuwe content, zou Netflix verdrinken in een zee aan streamingdiensten. Welk soort geweld moet Netflix inzetten om dit recht te zetten?

  Unieke Europese content

  Een manier waarop Netflix boven de rest probeert uit te steken is door zich te onderscheiden met Netflix Originals. Die content wordt overal ter wereld gemaakt en verschilt erg in kwaliteit. Vaak worden Europese series en films ook in andere Europese landen aangeboden. Dit zorgt ervoor dat Netflix toch nog maandelijks een handje vol aan ondertitelde nieuwe content kan blijven aanbieden.

  Dit betekent dat Netflix steeds meer lijntjes probeert uit te zetten om unieke, lokale content te krijgen. Naast de Nederlandse content zoals Undercover, richt Netflix zich ook meer op andere Europese content zoals het Duitse Dark en de Spaanse serie La Casa de Papel. Er zijn veel films en series die goed worden ontvangen, zoals je in onze overzichten met de beste Nederlandse films op Netflix, de beste Spaanse series op Netflix of de top 5 Scandinavische series op Netflix kunt zien. De hoeveelheid Europese keuze wordt reuze!

  Netflix

  Meer Nederlandse films

  Netflix lijkt in Nederland meer content te willen creëren door samen te werken met distributeur Dutch Filmworks. Zo is na de serie Undercover een samenwerkingsverband gesloten waardoor Nederlandse films sneller na bioscooprelease op de streamingdienst kunnen verschijnen. De vraag is hoeveel mensen er daadwerkelijk op die films zitten te wachten. Heel veel Nederlandse films hebben een slecht imago en bezoeken voor Nederlandse bioscoopfilms vallen al jaren meer en meer tegen. Hoewel er uitzonderingen zijn, trekken Amerikaanse films over het algemeen de aandacht.

  Nederlandse films worden vaak enkel een hit wanneer ze voldoende BN’ers bevatten om mensen naar de bioscopen te trekken. In bijna alle gevallen wordt een film vaker bezocht wanneer er een bekend kopje inzit. Mogelijk werkt dat ook voor Netflix: dat mensen door die bekende gezichten sneller gaan kijken. Daarnaast is er nog een ander probleem, want je vindt veel Nederlandse content ook al op Videoland. Netflix moet alles uit de kast trekken om dat te overtreffen en dat kan nog best een flinke opdracht worden.

  Netflix

  Grote namen aan boord

  Verder doet Netflix op het moment veel moeite om bekende namen aan boord te krijgen, om unieke content te maken die andere streamingdiensten niet kunnen bieden. Netflix heeft wat dit betreft mogelijk nog een vette vis weten binnen te halen: Game of Thrones-schrijvers D.B. Weiss en David Benioff hebben een contract getekend om bij Netflix aan de slag te gaan. Ondertussen wordt er door Netflix hard aan een serie gebaseerd op The Witcher gewerkt. De eerste The Witcher serie beelden zijn al vrijgegeven. Deze werd gemengd ontvangen.

  Netflix heeft meer grote namen aan boord gehaald. Zo werd een deal gemaakt met Millarworld van Mark Millar. Deze man is de schrijver achter grote comics als Wanted, Kick-Ass en Kingsman. De Obama’s kregen hun eigen serie (al heeft dat ook weer abonnees gekost omdat Amerikanen die anti-Obama waren in protest kwamen) en namen als Shonda Rhimes (Grey's Anatomy, How To Get Away With Murder en Scandal) en Ryan Murphy (American Horror Story, Pose, American Crime Story) sluiten zich ook bij Netflix aan.

  Netflix

  Concurrentie is moordend

  Ondertussen versplinterd de markt en komen er steeds meer verschillende streamingdiensten. Dit kan ervoor zorgen dat Netflix de nodige kijkers gaat verliezen. Er zijn al verschillende Disney-fans die hebben aangegeven hun Netflix-account op te zeggen wanneer Disney Plus uitkomt. Niet alleen Netflix gaat het op dit gebied mogelijk zwaar krijgen. Alle streamingdiensten hebben er last van. Mensen hebben namelijk geen geldboom in de tuin. Dit is immers geen fantasie, maar het echte leven en daarom moeten er keuzes worden gemaakt!

  In de meeste gevallen kan dit voor onzekerheid gaan zorgen betreffende het aantal abonnees. Mogelijk hoppen mensen van het éne naar het andere abonnement, afhankelijk wie de beste deals en het leukste aanbod van dat moment biedt. Disney is er één die al met aanbiedingen om de hoek komt kijken. Zo wil ze in Amerika een bundel aanbieden waarbij je Hulu, ESPN en Disney Plus voor een gereduceerde prijs. Interessant is dat die bundel 13 dollar gaat kosten. Amerikanen betalen hetzelfde voor een los Netflixabonnement.

  Hebben nieuwe Netflix releases van 2019 en daarna bestaansrecht?

  Dit is moeilijk te zeggen. Netflix krijgt het moeilijk, maar het is wel duidelijk dat het bedrijf veel moeite doet om alsnog zoveel mogelijk abonnees te behouden. Regelmatig vangen wij op dat mensen het aanbod van Netflix minder vinden dan hoe het vroeger was. Ondertussen worden Netflix Originals gemengd ontvangen: de ene serie of film is heel tof en de ander is helemaal niks aan. De vraag is of Netflix de komende tijd haar aanbod voldoende weet aan te scherpen om interessant te blijven. Disney Plus is mogelijk nog een moordlustige sluipschutter.

  We moeten verder niet vergeten dat Disney niet de enige is die kijkers bij Netflix weg gaat proberen te kapen. Zo wil Apple haar eigen dienst, Apple TV plus, opzetten. Ook ziet het er naar uit dat Warner Bros. content van Netflix af gaat halen als haar plannen voor een eigen streamingdienst doorgaan. Netflix moet non stop populaire series en films blijven produceren om interessant te blijven voor het steeds meer verwende en kritische publiek.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.