Nepaccount vragen door Dotan-gate en trollenlegers? - Dit moet je weten

Article
vrijdag, 20 april 2018 om 14:16
vijf belangrijke nepaccount vragen beantwoord 130238 3
Het is afgelopen week gebleken dat nepaccounts voor veel ophef kunnen zorgen. Voor wie het nog niet wist, is het goed om te weten dat de Volkskrant bekend maakte dat Nederlandse zanger Dotan tientallen nepaccounts had. Daarom beantwoorden wij de meest prangende nepaccount vragen.
De Dotan nepaccounts hebben veel teweeg gebracht in Nederland. Deze gebruikte hij namelijk om zijn populariteit te verbeteren. Het is dan misschien ook handig dat nepaccount vragen beantwoord worden en daarom beantwoorden wij de vijf belangrijkste nepaccount vragen.

Wat is een nepaccount?

Eén van de eerste nepaccount vragen die een antwoord verdient, is toch wel wat een nepaccount nou eigenlijk is. Het is een account dat iemand aanmaakt of aan gemaakt heeft onder een andere naam dan zijn of haar eigen naam. Dit kan een socialmedia-account zoals Facebook of Twitter zijn, maar ook bijvoorbeeld een e-mailadres. Wanneer je een nepaccount voor Social Media wilt maken, is dan ook handig om een nep mailadres te hebben.
Neem bijvoorbeeld het artikel van de Volkskrant over het trollenleger van Dotan, waarin wordt gesproken over Karel Leegwater die een verhaal deelt over zijn zieke broertje Aron, die Dotan wilde ontmoeten. Na een concert zou hij de 'populaire' zanger hebben ontmoet. Dit verhaal bleek echter verzonnen te zijn, want Karel Leegwater en zijn zieke broertje Aron bestaan helemaal niet. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat volgers gekocht kunnen worden en ondanks dat het niet bekend is of Dotan dit gedaan heeft, zijn er wel andere artiesten die dit doen.
130239

Wat kunnen ze veroorzaken?

Afhankelijk van wat je doel is met een nepaccount kan deze voor veel schade zorgen. Het gebeurt namelijk wel vaker dat iemand zich onder een valse naam voordoet. Het is bijvoorbeeld schadelijk wanneer iemand met een nepaccount met opzet via een datingsite in aanraking komt met een ander persoon. Wanneer de nepaccount-gebruiker niet vertelt wie hij/zij echt is en contact blijft houden met de andere persoon heet dit catfishing.
Het meest bekende geval in de recente geschiedenis is natuurlijk het incident van de Nederlandse zanger Dotan. De 31-jarige zanger gaf toe dat hij zijn carrière een boost gaf door middel van nepaccounts. Zo zijn er verzonnen verhalen de wereld in gebracht door de nepaccounts die hem in een positief daglicht hebben gezet. De nepaccounts hebben zelfs ook negatieve berichten geplaatst over andere artiesten en dat is gevaarlijk en bovendien volgens het wetboek nog net geen smaad.
130240

Zijn ze gemakkelijk op te zetten?

Een nepaccount is helemaal niet zo moeilijk om op te zetten, want door middel van het maken een nieuw e-mailadres kom je al een heel eind. Met een nieuw e-mailadres kun je vervolgens op alle social media een nieuw account aanmaken. Je kunt dan ook als je een beetje je best doet in een half uur meerdere nepaccounts hebben opgezet.
Het wordt alleen moeilijker als je meerdere nepaccounts op wil zetten. Het wordt namelijk een enorme onderneming om alles overzichtelijk te houden. Je moet namelijk goed onthouden welke gebruikersnamen en wachtwoorden bij welke e-mailadressen horen.
130241

Hoe herken je nepaccounts?

Er zijn gelukkig wel een aantal manieren waarop je een nepaccount kunt herkennen. Je kunt beginnen door te kijken naar de vriendenlijst. Iemand die niet echt bestaat, kan namelijk geen vrienden hebben en dus is het slim om te kijken naar de vriendenlijst. Als er namelijk weinig tot geen vrienden in de vriendenlijst staan, is de kans groot dat je met een nepaccount te maken hebt.
Het is ook verstandig om de foto’s van het potentiële nepaccount na te gaan. Dit kun je het beste doen door gebruik te maken van de website TinEye. Dit is een handige website waarmee je kunt zien of foto’s ergens anders op het internet ook online staan. Wanneer er een andere naam bij de foto’s staan die je hebt gecheckt, is de kans groot dat je met een nepaccount te maken hebt.

Zijn nepaccounts strafbaar?

Het is afhankelijk van wat je met een nepaccount van plan bent. Er zijn namelijk gevallen wanneer een nepaccount strafbaar is. Wanneer je door middel van een valse naam oftewel een nepaccount iemand anders wil benadelen ben je strafbaar. Met benadelen wordt volgens artikel 326 van het Wetboek van Strafrecht bedoeld dat je dan iemand anders geld of producten aftroggelt.
Het is ook strafbaar om een bestaande naam te gebruiken en het is al helemaal uit den boze om dit te doen met andermans foto. Die handeling kan namelijk gezien worden als smaad. Een nepaccount is niet strafbaar wanneer je het account opzet als het alleen gaat om met iemand te praten. Juridisch gezien zul je voor een praatje onder een nepnaam niet in de problemen komen.

Vijf belangrijke nepaccount vragen beantwoord

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel wat meer duidelijkheid en een antwoord op de nepaccount vragen zoals wat het nou daadwerkelijk is, wat ze kunnen doen en nog veel meer. Heb je nog meer nepaccount vragen? Laat ze dan vooral weten in de reacties.
Heb je nu behoefte aan wat luchtigere informatie over muziek? Lees dan vooral over de top 5 beste muziekdocumantaires op Netflix. Voor de Spotify-gebruikers hebben we ook een artikel over 10 leuke en handige Spotify tips waardoor je meer uit je muziek kunt halen.

Populair Nieuws