In gesprek met de stem; Thor a.k.a. Travis Willingham

Article
zaterdag, 29 augustus 2020 om 11:00
marvels avengers 4f1598295445
Travis Willingham heeft de laatste decennia flink aan de weg getimmerd op het gebied van (voice) acting in de wat meer geeky segmenten van popculture. Zo heeft hij onder andere de rol van Roy Mustang vervuld in de Engelse dub van animerserie Full Metal Alchemist Brotherhood, is hij al enkele jaren dé stem van Thor in verschillende Marvel animatieprojecten en is hij ook gewaardeerd lid van de online Dungeons & Dragons serie Critical Role. Met een grote Marvel’s Avengers videogame in aantocht, en dus ook een nieuwe vertolking van Thor vers achter de rug, spraken wij met Travis om wat meer te leren over hem, zijn rol en de game in aantocht.
Leuk je te ontmoeten Travis, laten we er meteen induiken. Hoe ben je eigenlijk stemacteur geworden?
“Ik begon met acteren in 2003, toen ik net van de universiteit af kwam. Ondanks alle hooghartige ambities die ik had om een televisie- of filmster te worden, zoals velen hebben, realiseerde ik me al snel dat het er om ging dat ik kon leven van mijn werk als acteur. In Dallas kon ik voice-over werk gaan doen voor Funimation. Zij verzorgden veel Engelse dubs van Japanse anime. Daar leerde ik het vak van de stemacteur.
Mensen zeggen dat als je anime kan dubben, je eigenlijk alles wel kan doen als stemacteur. De gedachte dat ik snel een filmacteur zou worden veranderde snel in de realisatie dat ik wou doen wat ik leuk vond en goed kon. Vanuit het anime dubben, kwam ik terecht in Los Angeles. Daar deden ze veel met videogames dus ik hoopte meteen daar ook iets mee te kunnen doen. Na enkele jaren van hard werken heb ik mezelf een plek weten te verwerven in de wereld van animatie en videogames en dat doe ik sindsdien met veel plezier.”
travis willinghamf1598294845
Je kruipt nu al vele jaren in de rol van Thor, een iconisch personage dat de laatste jaren nog veel bekender is geworden. Hoe voelt dat?
Ik kan niet anders zeggen dan een geweldige ervaring. Van jongs af aan was ik al fan van comics. Dat begon bij de DC strips en daarna ging ik ook Marvel lezen. Dan moet ik wel eerlijk toegeven dat Thor nooit echt een focus was voor me. De X-men en Avengers waren meer mijn ding. Thor was toentertijd erg klassiek en ook de manier waarop hij sprak was zo anders. De echte sprong voorwaarts voor het personage kwam toen Chris Hemsworth zijn iconische vertolking begon in de MCU.
Als ik nu terugkijk op ruim tien jaar Thor mogen spelen, terwijl ik ooit dat jochie was dat gek was op superheldenseries en animatie, is het soms onwerkelijk. Terwijl ik opgroeide keek ik naar acteurs die superhelden mochten spelen en het was altijd een droom voor me om dat ook te doen. Daarom probeer ik de vertolking van Chris Hemsworth ook zo veel mogelijk eer aan te doen. Hij snapte ook dat er met Thor veel ruimte is voor humor, zeker in de manier van praten en doen. Om nu niet alleen de stem te mogen doen, maar ook met een motion capture suit als superheld te acteren, met een replica van Mjölnir in mijn hand, was geweldig.”
marvels avengers 3f1598294977
Zijn er bepaalde scènes die je beter afgaan of lastiger vindt dan anderen? Bijvoorbeeld drama of juist actie?
“Voor mij was echt heerlijk om nu met de motion capture suit ook wat meer te moeten bewegen en dat ik ook mijn lichaam kon gebruiken om te acteren. Ik ben altijd een vrij fysieke acteur geweest en bij het inspreken van voice-overs krijg je die kans meestal niet. Als ik de kans krijg om mijn eigen stunts en vechtscènes te doen sta ik altijd te popelen van enthousiasme. Een motion capture stage is wat dat betreft echt een heel bijzondere plek om in te mogen acteren, al komt het ook met zijn eigen gebruiksaanwijzing.
Er is bijvoorbeeld weinig aan de gang op gebied van sets, kostuums, make-up, noem maar op. Het meest realistische dat ik had voor het filmen van Marvel’s Avengers was een echte replica van Mjölnir. Dat was fantastisch, want het zou me ook niet verrast hebben als ze PVC buis hadden gegeven met wat ducttape aan het einde. Er was ook geen tuigage aanwezig op de set, dus als één van onze personages opsteeg om te gaan vliegen, moesten we soort van opveren, op onze tenen blijven staan en doen alsof we door de lucht vlogen. Dan zie je er dus echt heel stom uit, hoe erg je op dat moment ook de superheld acteert. Het zorgde voor veel gelach om ons heen.”
marvels avengers 2f1598295165
Heb je al een kans gehad om het spel zelf te spelen?
“Ik heb nog geen kans gehad helaas om mee te doen met de open bèta. Mijn vrouw, die Black Widow speelt, en ik hebben momenteel een twee jaar oude peuter rondrennen thuis, dus videogame tijd is vrij gelimiteerd in ons huishouden op het moment. We hebben wel een kans gehad om het intro stuk te spelen vorig jaar op Comic Con in New York. Man, dat was leuk! Ze moesten ons echt fysiek wegslepen bij het apparaat om wat promotie te doen. Voor zover ik het heb kunnen spelen, is het echt een aanrader.”

Populair Nieuws