Mowgli op Netflix vanaf morgen te zien - Alles wat je moet weten

  Mowgli is vanaf morgen, 7 december, te bekijken op streamingservice Netflix. De Netflix film laat een andere kant achter het originele verhaal van Jungle Book zien. In de film staat het personage Mowgli en hoe hij in de jungle opgroeit centraal.

  Netflix

  In 2016 verscheen de remake van Jungle Book in de bioscoop en die viel goed in de smaak bij het publiek. Mowgli komt twee jaar later en heeft een ander verhaal. Een verhaal dat voorafging aan Jungle Book. De trailer kwam dit jaar in mei al uit, bekijk die hierboven.

  Alle bekende dierenvrienden uit de klassieke Jungle Book films komen terug in Mowgli, maar zullen andere motieven hebben. De film zal je gaan laten nadenken over wie het bij het rechte eind heeft. De mens, of het dier.

  In de trailer zien we hoe een mensenkind, Mowgli, opgroeit in de jungle samen met beer Baloo en panter Bagheera. Mowgli wordt alleen niet door alle dieren gerespecteerd omdat hij helemaal geen dier is. De trailer laat zien dat het leven in de Indiaanse jungle niet makkelijk is. Lees in deze special over alles wat we je moet weten voordat je de film gaat kijken.

  Netflix

  Mowgli in een split tussen dier en mens

  In de Netflix-film zal Mowgli na het opgroeien in de jungle gaan terugkeren onder de mensen, zijn ‘echte’ soort. Hij leert over mensen en hun manier van leven. Wel vindt hij het lastig om te kiezen bij wie hij hoort.

  Mowgli komt vast te zitten tussen dier en mens. Al snel wordt in de trailer het thema van de film duidelijk. De mensen willen het regenwoud kappen en exploiteren, maar Mowgli is de enige die tussen mens en dier in kan gaan staan. Hij kan aan de mensheid duidelijk maken wat het regenwoud waard is en welke dieren er allemaal de dupe van zullen worden.

  De mens maakt Mowgli duidelijk dat hij bij hun hoort en geen dier is. Panter Bagheera, beschermer en vriend van Mowgli, vertelt hem wat de mens kapotmaakt zodra de boskappingen doorgaan. Mowgli zit dus in een lastig parket. Des te spannender dat de film maakt. Regisseur Andy Serkis wilde met de film het verhaal van Mowgli anders insteken. Namelijk: 'van kind tot krijger'.

  Netflix

  De Mowgli cast en crew

  De cast van Mowgli is van hoge kwaliteit. De film wordt geregisseerd door Andy Serkis. Serkis speelde voorheen in The Lord of the Rings als Gollum en daarna nog eens de hoofdrol in de Planet of the Apes films als Ceaser. Serkis is naast regisseur ook een personage in Mowgli, namelijk de beer Baloo.

  Andere grote namen die in Mowgli een rol hebben zijn Christian Bale (Bagheera), Cate Blanchett (Kaa), Benedict Cumberbatch (Shere Khan), Naomie Harris (Nisha) en Peter Mullan (Akela). Mowgli zelf wordt vertolkt door Rohan Chand. Je zou hem misschien kunnen kennen uit Jack and Jill waarin hij de geadopteerde zoon van Adam Sandler speelt.

  Het filmen vond deels plaats in Zuid-Afrika. Er zal dus een afwisseling te zien zijn tussen de echte jungle in Zuid-Afrika en virtuele realiteit. In tegenstelling tot de film Jungle Book van Disney, want voor die film werd er niet buiten de studio in California geschoten.

  Netflix

  Meningen verschillen

  De film kreeg veel kritiek van recensenten en krijgt (op moment van schrijven, 6 december) een teleurstellende 5,9 op Rotten Tomatoes. De film krijgt voorafgaand al wel een 7,8 op IMDB, maar dat gaat maar om een klein aantal stemmen.

  Recensiesite The Wrap: “Serkis gooit er teveel nieuwe elementen in laat daarbij de bekendheid van het verhaal en sommige van zijn charmes ontsporen.”

  IndieWire schreef: “Mowgli laat elk gevoel van verwondering varen en kiest voor een duistere aanpak die waarschijnlijk het publiek van alle leeftijden zal uitschakelen, en er tussendoor ook nog een aantal zal wegjagen.”

  Positieve recensies kwamen van onder andere The Los Angeles Times en The New York Times. Zo schreef The New York Times dat de filmmakers duidelijk proberen om met Mowgli de ongewone volwassenheid in de fantasiefilm te stoppen en in vele opzichten slagen.

  De meningen over Mowgli zijn dus verdeeld. Aan de ene kant negeert Mowgli de door Disney gemaakte films van Jungle Book. Aan de andere kant geeft Mowgli een andere kijk op het originele verhaal met een duister randje.

  Netflix

  Mowgli komt op Netflix, niet in de bioscoop

  De film verschijnt niet in de bioscopen, maar op Netflix. Netflix kocht Mowgli namelijk van Warner Bros. Pictures een tijd geleden. Er wordt gesproken over het veranderen van de tijd, grote filmproducenten die door het veranderen van de smaak van het publiek sommige films niet op het witte doek laten verschijnen. De film is dus te zien op Netflix, waar de film volgens Warner Bros. Pictures beter tot zijn recht komt.

  De aanpak van Warner Bros. Pictures om oude, klassieke verhalen te verfilmen werkt soms wel, maar niet altijd. De aanpak werkte bij de remake van Disney-klassieker Tarzan, verfilmd onder de naam The Legend of Tarzan. Dezelfde manier werkte niet bij verfilmingen als King Arthur, Pan en Jack the Giant Slayer.

  Warner Bros. Pictures had op gegeven moment ook het idee voor een remake van The Beauty and the Beast in de pijplijn zitten. Dat ging alleen niet door omdat Disney zelf met de remake aan de slag wilde. Beauty and the Beast kwam op 17 maart 2017 uit in de bioscoop.

  Warner Bros. is niet de enige producent die klassiekers verfilmd. Zo kwam Universal Studios met een sneeuwwitje verfilming, namelijk Snow White & the Huntsman. Daarop volgde The Huntsman: Winter’s War. Niet alle verfilmingen pakken dus goed uit. Mowgli heeft dan ook het ongeluk dat het na de Disney remake van Jungle Book uitkomt. Een film die het wel heel goed deed.

  Mowgli is vanaf 7 december op Netflix te bewonderen. Lees onze Jungle Book review om nog eens een keer terug te blikken op de Jungle Book wereld en daarna helemaal klaar te zijn voor deze andere kijk op het verhaal.

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.