Mortal Kombat 1 singleplayer is groter dan ooit (gespeeld op gamescom)

Article
vrijdag, 25 augustus 2023 om 11:30
mortal kombat 1 headerf1684484788
Mortal Kombat is terug en groter dan ooit met Mortal Kombat 1. Vechten tot de ingewanden van je vijanden eruit vallen kan weer volop door tegen vrienden te matten, maar tijdens gamescom 2023 lag de focus daar niet op. Daar draaide het vooral om de verschillende singleplayer modi en wij gingen hands-on.

Een nieuwe tijdlijn

Mortal Kombat 1 bevat, zoals je misschien wel verwacht, weer een grote verhaalmodus. Het universum van Mortal Kombat is namelijk door Liu Kang voorzien van een reboot, maar hoe de vork in de steel steekt is nog niet precies duidelijk. Daar brengt hoofdstuk 1 van het nieuwe verhaal ook nog geen verandering in. De start van Mortal Kombat 1 draait namelijk om Kung Lao en Raiden.
Het duo lijkt al jarenlang goede vrienden te zijn en daar hoort natuurlijk een robbertje vechten bij om te besluiten wie de rekening betaald voor het eten na een lange werkdag. Wanneer een stel schurken, waaronder Smoke van de Lin Kuei, opduiken om 'protection money' op te halen, breekt de chaos uit en kan het vechten pas echt beginnen.

Vechtinvasie

Aan de andere kant is er ook nog Invasion, een gloednieuwe singleplayer modus in Mortal Kombat 1. Deze modus bouwt verder op de singleplayer-modi van eerdere Mortal Kombat-games, zoals de crypt uit Mortal Kombat 11. In Invasion krijg je te maken met allerlei soorten uitdagingen, minigames of bijvoorbeeld gevechten met bizarre modifiers.
Dat doe je allemaal terwijl je bekende locaties uit de reeks aandoet. In de demo waren we bijvoorbeeld in de villa van Johnny Cage. Tussen het vechten door loop je als het ware over een bordspel-vloer, waarbij je door het verslaan van vijanden en uitdagingen je steeds verder kunt lopen en andere richtingen uit kunt gaan.
fzjc70kwcaqqsh 1f1687939505

RPG-vechter

Wat Invasion bijzonder maakt is dat de modus RPG-elementen introduceert, zoals de Talisman-mechanic. Deze kun je gebruiken om modifiers aan je fighter te geven. Hierdoor sla je bijvoorbeeld met vurige vuisten of kun je sommige klappen juist beter incasseren.
Invasion is ook voorzien van een shop, waarin je onder andere capsules kunt kopen met het geld dat je verdient bij het verslaan van vijanden. Daarmee kan je de volgende strijd bijvoorbeeld in gaan met een resistentie tegen vurige aanvallen of ijzige klappen. Wat je koopt, komt in je inventory waarna je voor gevechten selecteert of je deze wil gebruiken.
Ook level je het personage waarmee je de modus speelt, waarna je statusupgrades krijgt. Deze kun je bij het levelen automatisch laten indelen, maar je kunt ook zelf selecteren wat je wil upgraden. Kies bijvoorbeeld voor meer Health als je slecht bent in verdedigen, of als je helemaal een glass cannon wil zijn voor alleen verhoogde aanvalskracht.

Winnaars worden beloond

Invasion schotelt ook tal van beloningen voor in de vorm van cosmetische upgrades. Denk hierbij aan het vrijspelen van nieuwe Kameo-fighters voor het rooster of nieuwe skins voor je favoriete fighter. Hoe meer je vecht met een personage, hoe meer skins je krijgt.
Fatalities zijn uiteraard weer van de partij in Mortal Kombat 1 en die zijn zo bruut als maar kan. Ondergetekende genoot vooral van de Fatality van Kenshi, waarbij hij zijn katana door iemands mond haalt alsof het een beslagmixer is en vervolgens zijn tegenstander door midden hakt. De scene is van ongekende hoogtes. Het zorgt er alleen maar meer voor dat je bij je favoriete fighter wil blijven.
Invasion krijgt verder ook nog verschillende seizoenen. Elke zes weken komt er een nieuw seizoen en telkens brengt de modus daarmee constant nieuwe uitdagingen en beloningen voor spelers. Het is duidelijk dat dit een nieuwe vorm van live-service wordt voor de populaire vechtreeks. Of dat aan gaat slaan, moet uiteraard nog blijken.
Gelukkig duurt het wachten niet lang meer. Mortal Kombat 1 verschijnt op 19 september op PlayStation 5, Xbox Series X, PC en Nintendo Switch.

Populair Nieuws