Moet ik wachten op de Xbox One?

Article
vrijdag, 22 november 2013 om 11:30
xgn google image
Wij, hier in Nederland, hebben de pech dat wij één van de talrijke landen zijn die nog niet vanaf de lancering van de Xbox One in Europa aan de slag kunnen met de nieuwe console van Microsoft. De vraag is te hoog, en Microsoft kan de bijbehorende productie hier niet van bijhouden. Als gevolg hiervan zijn er nog geen Xbox One consoles ontwikkeld met een Nederlandse spraakfunctie. Wij zullen dus langer moeten wachten op deze next-gen console. Menig gamer vraagt zich nu dus af: Moet ik wachten op de Xbox One, of ga ik dan toch maar voor een PlayStation 4?
Het antwoord hierop ligt in eerste instantie natuurlijk helemaal bij jezelf. Het is aan jou of je de latere release van de Xbox One als een factor ziet in je keuze. Feit blijft dat de concurrentie tussen Microsoft en Sony zo sterk is dat zulke details toch echt uitmaken. Voor sommige mensen zijn de twee zelfs perfecte substituten - kiezen net zo makkelijk voor de één als de ander - en is een factor als de releasedatum bepalend. Wij helpen jou bij het maken van jouw keuze.

Je neus is langer dan hij lijkt

Allereerst lijkt het ons niet slim om alleen naar de releasedatum te kijken als je iets groots en duurs als een next-gen console gaat kopen. De precieze datum is nog niet bekend, maar wij verwachten dat de Xbox One uitkomt in het eerste kwartaal van 2014. Er spelen andere en belangrijkere factoren mee die jouw keuze kunnen beïnvloeden. De twee consoles zijn echt niet hetzelfde, en de één zal beter bij jou passen dan de ander. Kijk dus allereerst verder dan je neus lang is!
Kijken vanuit het standpunt van Sony en de eerdere releasedatum van de PlayStation 4 geeft ook geen goed beeld. De PlayStation 4 mag dan wel eerder verschijnen in Nederland, de console kampt ook met problemen. De vraag is namelijk velen malen hoger dan het aanbod. Sony kiest er echter voor om alles wat binnen haar mogelijkheden ligt te doen en dus zoveel mogelijk consoles aan te bieden aan de consumenten. Er is echter allesbehalve een garantie dat je de PlayStation 4 op de releasdatum binnen hebt, of zelfs eerder binnen hebt dan de Xbox One. Eigenlijk een beetje een rare reden om te kiezen voor de PlayStation 4 over de Xbox One.

Geduld loont

Waar Sony ook in de fout lijkt te gaan, zijn alle fouten die nog in de PlayStation 4 zitten en problemen die daaruit volgen. Sony heeft misschien wel een té groot risico genomen en een console die eigenlijk nog niet klaar was al uit te brengen. Natuurlijk zijn er altijd problemen bij lanceringen van grote games en consoles die later opgelost worden. Daarnaast heb je natuurlijk ook garantie.
Maar wij nemen aan dat jullie niet zitten te wachten op een console met firmware problemen, frame rate problemen en een Blue Light of Death. De Xbox One is natuurlijk nu ook uit in Amerika, maar door de vertraging die wij hebben, kan Microsoft de fouten uit de Amerikaanse Xbox One halen en zorgen dat wij hier geen problemen meer mee hebben. Je kan de vertraging dus ook zien als een extra tijd, waarin Microsoft ons beloond met een betere versie van de Xbox One. Laat die Amerikanen maar lekker een bèta test doen voor onze consoles!

Jaloezie en verlangen

Het is wel zeer vervelend dat je vrienden allemaal al op hun nieuwe PlayStation 4 kunnen spelen en jij je nog aan het vermaken bent met een Xbox 360, PlayStation 3 of een ander 'minderwaardig' stukje technologie. Buitenlandse vrienden zitten misschien zelfs al wel op een Xbox One te spelen en sturen jou berichtjes met de vraag waar je blijft. Dit is natuurlijk niet leuk en simpel op te lossen met het kopen van een next-gen console in de vorm van de PlayStation 4.
Ook alle nieuwe next-gen exclusieve games moet je aan je voorbij laten gaan, en dan ook nog eens games als Assassin's Creed IV: Black Flag en Battlefield 4 die er op de next-gen consoles veel beter uitzien. Voor sommigen is dit ook een reden om de Xbox One links te laten liggen en jezelf op korte termijn te verblijden met de nieuwe technologie en games door de aankoop van een PlayStation 4. Maar is dat slim?

De keuze voor de toekomst

Wij gebruiken hier expres het woord korte termijn, want misschien krijg je later wel spijt van je keuze. Verblind door ongeduldigheid kun je er volgend jaar achterkomen dat je toch wel heel veel zin hebt in die Xbox One-exclusives of in een nieuwe feauture die de Xbox One wel en de PlayStation 4 niet heeft. Wie geef je dan de schuld? Wat doe je nu? Toch maar weer een Xbox One kopen en de PlayStation 4 op Marktplaats?

Wat te doen?

Misschien is het dus beter om even de situatie even aan te zien voordat je te snelle, domme en irrationele beslissingen gaat maken, en dus beter even kunt wachten op de Xbox One. Fouten kunnen verholpen worden voordat jij er last van kan krijgen. Het bestellen van een PlayStation 4 is ook geen garantie voor succes en je kunt later spijt krijgen van de gemiste kansen, omdat je geen goed en volledig overzicht had van de pro's en con's van beide consoles. Toch kan ongeduldigheid de overmacht nemen en dan zal de keuze best eens kunnen vallen op het niet wachten op de Xbox One en het halen van een PlayStation 4, niet omdat hij beter is, maar simpelweg omdat hij er eerder is.

Populair Nieuws