Moet ik nu al een next-gen console kopen?

Article
zondag, 24 november 2013 om 11:00
xgn google image
De nieuwe consoles komen eraan en veel mensen staan op het punt een flinke bak geld uit te geven voor de aanschaf van de nieuwste telg van Sony of Microsoft. Is het echter wel verstandig om nu al een nieuwe console aan te schaffen, of kun je nog prima vooruit met de console die je nu hebt staan?
In deze special duiken we even in een aantal beredeneringen om een console nu al te kopen of nog even te wachten. Laten we beginnen bij het begin. Als je op dit moment nog geen nieuwe console hebt gepre-ordered, heb je bij voorbaat al geen keuze. De eerste leveringen van de consoles zijn namelijk al uitverkocht, en de eerste kans dat je een console zult kunnen kopen, is pas op zijn vroegst in de derde levering - wat pas rond januari is - als je een beetje geluk hebt.
De strekking van de vraag in deze special ligt echter een stukje verder. De echte vraag is of je nu al een nieuwe console moet kopen of dat je bijvoorbeeld nog een jaar moet wachten. En het antwoord daarop is moeilijk te geven. Er is namelijk voor allebei wel wat te zeggen.

Het kost wat

Als je al een console besteld hebt, dan ben je een zogeheten 'early adopter'. Dat wil zeggen dat jij één van de eersten bent die met de nieuwe console aan de haal gaat. Je kunt dus sneller genieten van de nieuwste games op het nieuwste platform met de beste kwaliteit die op dat moment beschikbaar is. Daarnaast kun je er lekker over opscheppen tegen je vrienden die de console nog niet hebben. Hoe vaak steken jouw vrienden je de ogen niet uit met iets nieuws dat zij hebben en jij (nog) niet? Dat kun jij dan dus mooi bij hun doen.
Aan de andere kant betaal je wel de hoofdprijs voor de console. De mensen die een tijdje wachten krijgen vaak een ander voordeel, namelijk een bundel met een game erbij of simpelweg een lagere prijs. Het is al jaren zo dat de consolefabrikanten bij de release een flinke prijs hanteren en deze geleidelijk laten zakken om de overige mensen over te halen tot kopen. Degenen die wachten worden dus ook beloond.

Op het eerste oog

Natuurlijk is er daarbij nog het feit dat momenteel veel titels op zowel de huidige als de nieuwe platformen uitkomen. Denk aan Call of Duty Ghosts en Assassin's Creed IV: Black Flag. Hoe lang dit zo blijft, is niet bekend. Degenen die nog geen next-gen console aanschaffen, hoeven zich voorlopig nog niet druk te maken om die titels, maar je kunt er natuurlijk op rekenen dat de vervolgen op deze games alleen voor de next-gen consoles gaan verschijnen. Veel van deze games hebben dan ook alleen een leuker frontje, zodat alles next-gen oogt. Maar is de game daarmee dan ook echt next-gen? Dat kun je jezelf dus afvragen.
Als jij je dus zorgen maakt om de kwaliteit van deze games, is dat onterecht. Zo groot zal het verschil in deze gevallen niet zijn, tenzij we het puur grafisch gaan bekijken. Daarop winnen de next-gen consoles het natuurlijk, aangezien deze een stuk krachtiger zijn. Als je het om het grafische aspect doet, kun je dus gerust direct een nieuwe console aanschaffen.

Nieuwe snufjes

Als je echter verder kijkt dan alleen het grafische aspect en let op de nieuwe mogelijkheden van de consoles, valt het ergens wel mee. De huidige generatie consoles biedt ook al streaming media zoals videoclips en je kunt je console gewoon in je netwerk zetten om vanuit je PC te streamen. Dat is dus absoluut niet nieuw en daarvoor hoef je het al niet te doen. Wat bij de Xbox One bijvoorbeeld wel nieuw is, is dat je naadloos tussen media kunt schakelen. De PlayStation 4 heeft dan weer een Touchpad in de controller verwerkt, waardoor de bediening van games weer anders wordt.
Zit je op dergelijke functies te wachten, dan is het tijd om een nieuwe console te kopen. Ben je op zich tevreden met de huidige snufjes als de huidige Kinect of de PS Move, dan kun je nog even vooruit met de huidige console. Zoals al eerder gezegd: de consoles blijven namelijk nog wel even ondersteund.

Technische problemen

De ondersteuning van een 'oude' console is misschien wel erg fijn, maar je kunt dus niet verwachten dat je een dikke grafische update gaat krijgen. Die zit er voor de huidige generatie waarschijnlijk niet meer in. De nieuwe consoles zijn dé nieuwe paradepaardjes van Microsoft en Sony en de updates die er komen zullen dus voor deze consoles verschijnen.
Dat is dan ook wel hoognodig, want zoals je wellicht al in het nieuws hebt kunnen lezen zijn de early adopters van de PlayStation 4 in Amerika al flink op hun neus gevallen. ZIj hebben de hoofdprijs betaald en zijn vol verwachting naar huis gegaan met hun nieuwste aanwinst. Daar eenmaal aangekomen sloten ze het apparaat aan en trokken de Day One update via PlayStation Netwerk naar binnen. Dat ging niet zonder slag of stoot, want het was stervensdruk. Toen de update klaar was, kreeg een flink percentage van de gebruikers ook nog een de Blue Light of Death te zien, wat de console dus onbruikbaar maakte.
Daarnaast is ook al bekend dat de gebruikers van de Xbox One niet meteen alle functies zullen kunnen gebruiken. Het gros zal meteen beschikbaar zijn, maar als je bedenkt dat er nog een aantal functies alleen voor Amerika uit zullen komen, is het ergens toch wel weer jammer.
Het is dus niet allemaal zonneschijn voor de vroege vogels. De vroege versies van de Xbox 360 hadden ook een dergelijk probleem, namelijk de Red Ring of Death, die door oververhitting ontstond. Fijne dingen.

Wat jij wil

Zoals je in dit artikel kunt lezen, kunnen wij je er ook geen definitieve conclusie over geven. Het blijft tenslotte jouw keuze of je een console meteen koopt of niet. Als je de console koopt, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je te maken gaat krijgen met de genoemde problemen zoals de Blue Light of Death. Ja, je betaalt de hoofdprijs, maar nee, je hoeft niet te wachten. Je kunt direct van de (meeste) nieuwste snufjes genieten en natuurlijk de nieuwste games spelen op de hoogst mogelijk haalbare kwaliteit die er is. Besluit je nog even te wachten, dan is er ook geen wolkje aan de lucht. Je weet intussen wat je van een console kunt verwachten en de games die er nog aan komen zijn ook niet mis.

Populair Nieuws

Laatste Reacties