Miiverse: Wat heb je er nou eigenlijk aan?

Article
donderdag, 15 november 2012 om 18:00
xgn google image
Eind deze maand verschijnt dan eindelijk de Wii U. Onderdeel van deze nieuwe console is Miiverse. Overal zien wij reacties verschijnen waaruit blijkt dat het voor een groot aantal gamers nog niet duidelijk is wat Miiverse nu precies inhoudt. Speciaal voor hen hebben we de feitjes even op een rijtje gezet in een mooie samenvatting.
Wat is Miiverse nu precies? Miiverse is het eerste dat je te zien krijgt wanneer je de Wii U aanzet. Je zou het in dat opzicht kunnen vergelijken met het Dashboard op de Xbox 360. De Wii U gaat echter een stapje verder door alle sociale netwerken hier meteen in te voegen zonder extra software op te hoeven starten. Het is dan ook geen applicatie voor de Wii U. Het is volledig geïntegreerd en maakt standaard deel uit van de ultieme Wii U-ervaring. Miiverse is de motor die het sociale netwerk van de Wii U aandrijft. Het verbindt je met je console, het verbindt je met je games en het verbindt je met gamers wereldwijd.
WaraWara Plaza
Dit laatste wordt weergegeven door massa’s Mii’s die op je scherm verschijnen zodra je de Wii U opstart. De grote open ruimte met alle Mii’s samen heet WaraWara Plaza. De Mii’s op je scherm zijn niet compleet willekeurig gegenereerd. Al jouw vrienden, je eigen Mii’s en mensen die dezelfde taal spreken als jij vind je hier terug. Op WaraWara Plaza zie je pictogrammen van games die momenteel het meest gespeeld worden. Dit kunnen dus ook games zijn die jij zelf niet in je bezit hebt. De Mii’s verzamelen zich rondom de games die zij als laatste aan het spelen waren. In een oogopslag zie je dus meteen welke games er populair zijn op het moment.
Wereldwijde hulpbank
Gamers kunnen bij hun favoriete games reacties plaatsen. Dit kan heel simpel met een berichtje dat je het spel leuk vindt, maar je kunt hier ook om hulp vragen. Interactie tussen de spelers is een belangrijk punt – dat door middel van een 'spoilerknop' voor iedereen leuk blijft. In plaats van online te gaan zoeken kun je je medegamers bijvoorbeeld vragen hoe zij langs een lastig punt zijn gekomen in New Super Mario Bros. U (NSMBU) of waar de tofste wapens zijn te vinden in ZombiU. Miiverse is een groot sociaal medium waar spelers met elkaar kunnen communiceren.
Doordat er altijd veel Mii’s paraat staan bij een game kun je veel makkelijker met elkaar samen spelen. Als je vrienden weigeren een co-op game in huis te halen, dan vraag je gewoon even aan het wereldwijde netwerk of iemand met jou wil spelen en je bent klaar. Hiervoor hoef je geen fora meer af te struinen op zoek naar een gewillige speler.
Terwijl je op je televisiescherm WaraWara Plaza voor je hebt, zie je op de GamePad een klassiek menu dat lijkt op het menu van de 3DS. Hier kun je al je overige applicaties vinden. De twee schermen kunnen met elkaar gewisseld worden. Als je bijvoorbeeld de reacties aan het lezen bent op een bepaalde game is dat makkelijker om dat op de GamePad te doen. De controller wordt dan gewoon een tablet. Wanneer je zelf een reactie plaatst, krijg je een volledig toetsenbord in beeld. Je kunt er echter ook voor kiezen om met de stylus te schrijven of om te tekenen wat je bedoelt. Ook kun je screenshots maken en deze posten. Vraag je je bijvoorbeeld af hoe je bij een gouden munt in NSMBU komt, dan is het handig een screenshot erbij te plaatsen zodat meteen duidelijk is waar je over praat.
Geïmplementeerd in games
Uit het bovenstaande wordt al duidelijk dat Miiverse goed van toepassing kan komen bij een hoop games, maar dit kan nog verder uitgebreid worden. Alle games die op de Wii U zullen verschijnen, maken gebruik van de basisfunctie zoals je ze hierboven ziet. Ontwikkelaars kunnen er echter voor kiezen om de software verder in hun game te implementeren. Ontwikkelaar 5th Cell, die nu aan Scribblenauts Unlimited werkt, heeft Miiverse zo gebruikt dat je heel gemakkelijk je creaties in de game kunt delen met het hele netwerk in de trant van LittleBIGPlanet.
Ontwikkelaar en uitgever Ubisoft heeft Miiverse onder andere gebruikt voor ZombiU. Wanneer je in deze game doodgaat, verander je in een zombie. Je speelt dan verder met een nieuw personage. Je kunt je oude karakter opsporen, neerschieten en je oude spullen terugnemen. Dankzij Miiverse krijgen al je vrienden ook te horen wanneer jij doodgaat, en jouw zombieversie zal ook in hun game opduiken. Als zij jouw oude karakter eerder vinden dan jij, kunnen zij de jouw spullen afnemen. Zelfs de singleplayer van games kan door Miiverse op deze manier toch met elkaar verbonden worden.
Miiverse brengt gamers samen
En die verbintenis is waar de kracht van Miiverse ligt. Nintendo heeft met deze software het idee iedereen met elkaar in contact te brengen. Of je nu in je eentje speelt, of met de hele familie, een singleplayer game of een online multiplayer potje Call of Duty: Black Ops II aan het doen bent, door middel van Miiverse komt iedereen samen. Miiverse is geen verzameling applicaties, maar is meteen in de Wii U verwerkt. Het is altijd en overal beschikbaar. Nintendo wil dit later ook uitbreiden naar mobiele apparaten zoals de 3DS en mobiele telefoons, zodat je straks werkelijk altijd verbonden kunt zijn met je Wii U.

Populair Nieuws