Welke Metroid games moet je spelen voor Metroid Dread?

Article
zaterdag, 07 augustus 2021 om 14:00
2021 08 06 metroid dread samusf1628255037
De aankondiging van Metroid Dread was natuurlijk groot nieuws voor bestaande fans, maar ook onder nieuwkomers deed de game wat stof opwaaien. Dat is mooi voor de franchise, maar Metroid Dread is ook Metroid 5. Moeten nieuwkomers nog eerdere games spelen voor ze aan een vijfde deel kunnen beginnen?
In principe kun je Metroid Dread gewoon als eerste game oppakken. Metroid-games hebben voor gewoonte om belangrijke voorgeschiedenis aan het begin van de game even samen te vatten. De ontwikkelaars hebben ook al een aantal keer gezegd dat dat dit keer niet anders is en je gewoon bij Metroid Dread kunt beginnen.
Maar wat als je het hele verhaal van het begin af aan wil beleven, of gewoon even kennis wil maken met de franchise voor je in de nieuwe game duikt? Het goede nieuws is dat Metroid, in tegenstelling tot andere klassieke Nintendo-franchises, een coherente tijdlijn heeft. Maar daarmee is niet gezegd dat je gewoon alle games op volgorde van release moet spelen. Laten we dus even nalopen.
2021 08 06 metroid zero missionf1628256180

Metroid (NES)/Zero Mission

De eerste Metroid-game is ook de eerste in de tijdlijn, maar dat maakt het niet per se een goed beginpunt. De game kan frustrerend, verwarrend en moeilijk zijn en heeft een archaïsch save-systeem gebaseerd op passwords. Het goede nieuws is dat je de game op vrijwel elk Nintendo-platform met een Virtual Console kunt spelen, inclusief Switch Online. Maar het is niet bepaald ‘s werelds beste eerste indruk.
Gelukkig is er de remake Metroid Zero Mission. Deze game is een wat modernere versie van het originele avontuur die vrijwel alle problemen met de NES-game aanpakt. Het is een goede introductie voor Metroid, maar helaas is hij minder goed beschikbaar. Je opties zijn om een Gameboy Advance cartridge op te sporen (wat duur kan zijn), of om de game te kopen via de Wii U Virtual Console. Maar ja, dan moet je wel een Wii U hebben.
h2x1 3ds metroidsamusreturns image1600wf1576528503

Metroid II/Samus Returns

De volgende game die relevant is voor Dread is Metroid II: Return of Samus. De game is minder frustrerend dan NES-Metroid en over het geheel genomen best speelbaar, al zul je evengoed één en ander tegenkomen dat wat onhandig is. Je kunt de game spelen op de Gameboy of 3DS Virtual Console.
Als je liever iets moderners hebt kun je ook Samus Returns spelen. Dit is de nieuwste game in de franchise en is een remake van Metroid II. Samus Returns is in grote lijnen dezelfde game, maar speelt soepeler en is een stuk groter. De game (die beschikbaar is op 3DS) is bovendien gemaakt door hetzelfde team dat Dread maakt, dus als je vooraf een idee wil hebben van hoe Metroid Dread waarschijnlijk gaat voelen qua besturing en Samus’ moves is dit de beste game die je kunt spelen.
super metroid kraidf1614500515

Super Metroid

Metroid 3, beter bekend als Super Metroid, gaat direct verder waar Metroid II gebleven was. De game wordt vaak gezien als mesterwerk — als Metroid-game, maar ook als game in het algemeen. Dat wil niet zeggen dat je niet iets tegen kan komen dat een beetje tegenvalt, maar de game is over het geheel genomen goed oud geworden. Super Metroid wordt bovendien vaak aangehaald als het ultieme voorbeeld van wat een Metroid game moet zijn.
De wereld is als het ware een groot doolhof waarin je steeds verder komt met nieuwe upgrades en vaardigheden, al kun je ook sneller door het spel bewegen door alternatieve routes te zoeken. Net als Metroid 1 is Super op veel recente Nintendo-platformen te spelen: Wii U, New 3DS en Nintendo Switch Online. Die laatste maakt het een heel geschikte game om voor Metroid Dread nog te spelen, aangezien het een goede game is die je op Switch in veel gevallen zonder extra kosten kunt spelen.
2021 08 06 metroid fusion shipf1628257149

Metroid Fusion

De laatste game in de tijdlijn is Metroid Fusion, die zichzelf bij het opstarten ook Metroid 4 noemt. Dit is de game waar Dread een direct vervolg op is. Van alle 2D-games bevat Fusion dan ook waarschijnlijk de meeste context voor het verhaal van Metroid Dread. In dat opzicht is it wederom een goede kandidaat om desnoods als enige te spelen voor je aan Dread begint.
Wat gameplay betreft neigt Fusion wat meer naar één lineaire route door het spel dan andere games. Metroid Dread zet volgens de ontwikkelaars juist meer in op een wereld met wat meer vrijheden, dus in dat opzicht is het misschien juist niet de beste game om als eerste mee kennis te maken.
Ook de beschikbaarheid staat wat in de weg. Net als Zero Mission kun je Fusion alleen spelen met een dure tweedehands GBA cartridge, of op Wii U. Als je deelnemer was aan het 3DS Ambassador programma is het mogelijk dat je de game op dat systeem hebt, maar hij is daar niet voor iedereen te downloaden.
metroid game by game reviews metroid prime 3 corruptionf1598007413

De Prime-games

Als je het bij de 2D games wil houden staat hierboven een volledige tijdlijn, maar er zijn nog meer games in de franchise. De meeste daarvan zijn Metroid Prime-games. Deze spelen zich allemaal af tussen Metroid 1 en 2, maar hebben geen directe gevolgen voor de plot van de 2D-games. Misschien kun je ze daarom beter bewaren tot we wat dichter bij de release van Metroid Prime 4 zitten.
Als je ze toch voor Dread wil spelen kun je terecht op de Wii U of bij fysieke exemplaren van de games, zij het los of de Trilogy-bundel voor Wii. Er zijn ook games voor DS en 3DS (Prime Hunters en Prime Federation Force), maar deze zijn ontworpen als multiplayer games. Uit die titels zul je dus waarschijnlijk niet per se een optimale ervaring halen als je ze nu speelt.
2021 08 06 metroid other m titlef1628256523

Other M

Er is nog één laatste game in de Metroid-franchise waar we het over moeten hebben: Other M. Deze game speelt zich af tussen Super Metroid en Fusion en heeft een hoofdrol voor een personage dat ook in Metroid Dread te zien zal zijn. Het probleem is dat deze game berucht is. In de eerste plaats is dat om het verhaal, maar ook de gameplay komt er niet altijd goed vanaf.
Als je de game wil spelen kun je hem halen voor de Wii (soms ongeopend) of downloaden op Wii U. Maar ergens verwachten we niet dat deze hoog op je prioriteitenlijst hoeft te staan. Nintendo heeft het al een tijdje niet meer zo erg over de game en ook in de marketing voor Dread is hij nog niet naar voren gekomen. Dat betekent niet dat Other M niet meer canon is, maar uitgebreide verwijzingen naar de game hoef je in Dread waarschijnlijk niet te verwachten.

Wat te spelen voor Metroid Dread?

We zeggen het nog een keer: je kunt in principe zonder enige voorbereiding aan Metroid Dread beginnen. Maar wie er met context in wil kan op dit moment het beste focussen op de 2D Metroid-games. Als je het hele verhaal wil zul je waarschijnlijk een Wii U nodig hebben, maar als je alleen een indruk van de franchise zoekt kun je terecht bij systemen waarvan het wat waarschijnlijker is dat je ze in huis hebt.