Met deze WhatsApp 'hacks' en andere verborgen features app je als een pro

  Het is iets dat we met zijn allen massaal tig keren per dag doen: even een appje sturen. Toch kent bijna niemand de geheimen die de app heeft. Met deze tien WhatsApp trucs en 'hacks' maak je je digitale leven net wat makkelijker. Ken jij ze al?

  Niet storen

  Soms blijft je telefoon maar rinkelen. Het ene na het andere appje komt binnen. Vooral als je lid bent van een paar groepschats zal dit je bekend in de oren klinken. We kunnen ons voorstellen dat je niet altijd zin hebt in dat constante gerinkel of getril van je telefoon. Dan kun je je Android of iOS toestel natuurlijk op stil zetten of de niet storen functie van je smartphone inschakelen, maar dan mis je alles.

  In WhatsApp is er een makkelijkere manier om die stroom aan berichten de mond te snoeren. De app zelf heeft namelijk ook een niet storen functie waarmee je je chats kunt dempen. Dit kun je zelfs per chat doen. Hoe? Ga naar de chat die je wil dempen en open de informatie rechts bovenin (bij de drie puntjes). Daar vind je de optie voor stille meldingen. Als je dit aantikt kun je vervolgens kiezen om de chat acht uur, een week of een jaar op niet storen te zetten. De berichten komen dan nog wel binnen, maar de meldingen hoor je niet meer.

  Undercover gaan

  In WhatsApp is het mogelijk om een profielfoto in te stellen, je eigen naam te veranderen en een kleine tekst in te stellen als profielinfo. Leuke features, maar iedereen met jouw nummer kan dit zien. Tenminste, als je de standaardinstellingen gebruikt. Dit betekent dus ook dat iedereen die jouw nummer willekeurig in zijn telefoon zet kan zien bij wie dat nummer hoort.

  Heb je daar, geen zin in? Ga dan undercover. Je kan in WhatsApp een heleboel privacy instellingen aanpassen in het menu account, instellingen, privacy. Zo kun je hier bijvoorbeeld kiezen wie je profielfoto, je info en je online status mag zien. Ook vind je hier de optie om leesbewijzen (blauwe vinkjes) in of uit te schakelen. Deze laatste werkt wel twee kanten op,dus als je het verzenden van deze notificaties uitzet, zul je ze ook niet meer ontvangen van anderen.

  WhatsApp op je startscherm

  Als je een Android telefoon gebruikt ken je het gebruik van Widgets wel. Het zijn snelkoppelingen van apps die je op je bureaublad kunt zetten. Voor WhatsApp kun je ook een widget maken en die in je menubalk zetten, maar als je een echte pro bent en veel chats hebt is dit misschien een goede tip. Je kunt namelijk ook afzonderlijke chats op je bureaublad zetten. Heb jij veel appcontact met je liefje of je vriendengroep? Maak dan een widget aan zodat je in één druk de chat in kunt.

  Als je een chats aantikt en je vinger dan op het scherm houdt, selecteert WhatsApp deze chat. Als je vervolgens rechts bovenin het scherm op de drie puntjes drukt kun je een snelkoppeling kiezen die dan op je startscherm verschijnt. Vanaf dat moment kun je simpelweg op de profielfoto tikken om direct naar de chat te gaan.

  Massaberichten verzenden

  Tijdens de afgelopen jaarwisseling heb je ongetwijfeld via WhatsApp een hele berg berichten verstuurd. Als je dit chat voor chat gedaan hebt ben je wel even bezig geweest. Dat had sneller gekund met een massabericht. Hoe je dit doet?

  In WhatsApp zie je rechts bovenin het scherm de drie puntjes staan. Als je daarop tikt kun je een nieuwe groep aanmaken of een nieuwe verzendlijst kiezen. Kies voor dat laatste als je een massabericht wil verzenden. Je kunt dan een lijst maken met contactpersonen die het bericht moeten ontvangen zonder dat ze in een groep gegooid worden. Iedereen krijgt dan wel exact hetzelfde bericht, dus een persoonlijke touch is er niet bij. Maar geloof ons, het scheelt een heleboel tikwerk.

  Custom beltonen

  Als je veel contacten hebt waarmee je praat, dan is het volgende misschien wat voor je. Je kunt in WhatsApp namelijk custom beltonen instellen voor je contacten. Zo kun je je liefje een vrolijk deuntje geven en je schoonmoeder (als je haar niet mag) The Imperial March uit Star Wars.

  Het toewijzen van beltonen werkt niet alleen voor individuele chats, maar ook in groepschats. Als je de chat opent waarvan je de beltoon wil aanpassen, kun je in de instellingen de beltoon veranderen. Als je niets verandert, blijft de standaard beltoon actief.

  Databesparing

  Een berg appjes op een dag verzenden is handig, want het gaat niet uit je SMS-bundel. Daarnaast kun je met WhatsApp foto's, geluid en video's verzenden én bellen. allemaal leuk en aardig, maar als je een prepaid kaart hebt of een beperkte databundel ben je hiermee zo door je kostbare MB's heen. WhatsApp biedt de oplossing.

  In de instellingen kun je namelijk op veel vlakken data besparen. Zet bijvoorbeeld bij opslaggebruik in het menu aan dat WhatsApp alleen bestanden via WiFi downloadt. Daarnaast kun je ervoor kiezen om bestanden alleen handmatig te downloaden, waarna je niet meer vanzelf een berg plaatjes of video's binnenhaalt. Ook voor het bellen via WhatsApp is een mogelijkheid voor databesparing. Deze vind je in het menu Gegevens- en opslaggebruik. Als je kiest voor Laag gegevensverbruik zal de kwaliteit van je gesprek iets minder worden, maar de besparing op je databundel flink verhoogd worden.

  Berichten markeren

  Deze WhatsApp truc is vooral handig als je veel berichten krijgt. In een groepsapp bijvoorbeeld. In de zee van informatie die in een groepsapp aangeleverd wordt raken belangrijke berichten vaak ondergesneeuwd. Het gevolg: je mist een afspraak of weet niet meer waar je afgesproken had. Dat is iets dat met deze truc nooit meer voor hoeft te komen.

  In WhatsApp kun je namelijk berichten markeren door deze vast te houden. Als je vervolgens op de ster in de bovenste menubalk drukt kun je het bericht binnen no-time terugvinden. Let wel op dat je niet alles markeert, want dan is het einde zoek.

  Afspraken in WhatsApp

  De volgende WhatsApp truc is wel erg handig. In de app kun je namelijk afspraken plannen. Althans, de app herkent data en tijden en onderstreept deze. Als iemand je dus een voorstel voor een afspraak stuurt kun je makkelijk op de tijd tikken en zo een afspraak in je agenda zetten.

  Deze truc gaat nog een stapje verder, want naast data herkent WhatsApp ook termen als 'vandaag', 'morgen', 'volgende maand' en 'volgende week'. Ook hiermee kun je een afspraak in je agenda zetten.

  Berichten op ‘ongelezen’ zetten

  Ben jij iemand die tussendoor even snel op zijn telefoon kijkt? Dan is de kans groot dat je veel gelezen berichten hebt die je vergeet te beantwoorden. Deze berichten kun je makkelijk weer ongelezen maken waardoor je precies weet wat je nog moet beantwoorden. Hoe dit werkt?

  Als je het betreffende bericht ingedrukt houdt kun je in de menubalk kiezen voor de optie 'als ongelezen markeren'. Als je je telefoon de volgende keer erbij pakt zie je in de chat dit bericht dik gedrukt staan en weet je dus precies wat je nog moet beantwoorden. Handig!

  Whatsapp opmaak

  We hebben het beste voor het laatst bewaard. Deze WhatsApp truc kent waarschijnlijk bijna niemand. Je kunt in de berichtenapp namelijk je opmaak aanpassen. Als je een bericht tikt en de tekst in je bericht selecteert kun je met je toetsenbord een opmaak als cursief, vet of doorgestreept kiezen. Dit is de makkelijke manier om het te doen, maar het kan nog anders als je liever niet steeds tekst selecteert.

  In WhatsApp kun je namelijk met opmaaktekens werken. Voor cursief begin je je tekst met een _ en daarmee eindig je na het teken dat schuingedukt moet zijn. Wil je dikgedrukte tekst? Dan die je hetzelfde met '*' en als tekst doorgehaald moet zijn kies je voor '~' voor en na je tekst. Op die manier heb jij de mooiste berichten van allemaal!

  Whatsapp hacks en trucs - nog veel meer 'verborgen' opties

  Dat waren tien 'geheime' WhatsApp trucs en hacks die jouw appleven een stuk makkelijker moeten maken. Er zijn zo nog veel meer trucs die je sneller en makkelijker laten appen. Kende jij ze al allemaal? Of heb je zelf nog tips en trucs? Deel ze hieronder in de reacties met ons!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.