Top 5 beste gangsta games naast Mafia

Article
vrijdag, 14 oktober 2016 om 12:08
xgn google image
Mafia 3 is nog maar net uit. Misschien is het je ding, misschien niet... Gelukkig bestaan er ook andere interessante gangsta games! Hier een mooi overzicht van de bekendste en grootste andere criminele franchises.
Je kent ze vast wel. Die criminele games waar je vroeger tussen de eeuwige strijd van goed en kwaad baande. Hoewel er veel van deze games op de markt zijn, kennen we enkel maar een paar criminele franchises. Kijk verder voor een mooi overzicht van de meest bekende en geliefde criminele franchises!

99124

5. True Crime

Een commerciële flop - tweemaal, want beide releases van de True Crime franchise verkochten in de eerste twee weken per stuk maar ongeveer 70.000 exemplaren in Noord-Amerika. Desondanks kan menig gamer zich de reeks nog herinneren.
De game kwam pas uit toen GTA3 al z'n handtekening onder het free roaming genre had gezet, en vistte daardoor ongetwijfeld achter het net. Ondanks dat het spel op bepaalde vlakken toch iets meer ambities toonde, want de speelbare steden zaten vol met details.
Niet één van de rasechte gangsta games, maar wel één waarbij je (goedschiks of kwaadschiks) de hand van de wet opereert en constant met min of meer georganiseerde boeven stoeit.
Kenmerken van deze game: open world action-adventure, aan de slag met steden als L.A. en New York, politie spelen, werd destijds gezien als grote GTA-kloon.
99125

4. Saints Row

Wie enkele minuten van maar één deel van Saints Row meegemaakt heeft, beseft al vrij snel dat de makers knettergek moeten zijn. De ene na de andere absurde en vaak onrealistische situatie doet zich voor. Toch is dit één van de gangsta games die 13 miljoen keer verkocht wereldwijd. Saints Row weet zichzelf voldoende te onderscheiden met al die gekke fratsen (denk aan een kruising tussen een Austin Powers film en Reservoir Dogs) en kapitaliseert daarmee op de zogeheten 'Bling Bling' cultuur van de Amerikaanse hiphop. Leuk detail: de eerste game voor de PS2 zou dus 'Bling Bling' heten.
Kenmerken van deze game: open world sandbox-adventure, minst serieuze game in het lijstje, neemt zichzelf totaal niet serieus als game, staat helemaal los van werkelijkheid: over-de-top fun en een tikkeltje stoer.
99126

3. Driver

Het eerste deel, dat typerend begon met een tutorial in een parkeergarage, was een ambitieus project. Driver was innovatief op het gebied van grootschaligheid binnenin het genre van op racen gerichte gangsta games, maar kende in z'n tijd ook sterke en vooral uitdagende missies en gameplay.
Driver 2 bouwde verder aan de formule, en voegde de iets wat knullige functionaliteit toe van uit de auto stappen. Desalniettemin een onvergetelijke periode. De game had namelijk veel sfeer, authenticiteit en karakter. Daarna ging het spijtig genoeg niet veel beter met Driver, maar ah!
Kenmerken van deze game: eerst vooral racen en 'chasen', later ook uit de auto stappen, bij eerste delen z'n tijd ver vooruit door immense replica's van echte steden, rijden voelde fijn; niet gemakkelijk, maar lonend, zelf replays in elkaar bouwen met filmische camera hoeken. En laten wij eerlijk zijn: een undercover getaway driver spelen is toch best gangster!
99127

2. Yakuza

De oorspronkelijke naam 'Like a Dragon / Als een Draak' was blijkbaar te vaag voor de Europese en Amerikaanse markt. Daarom kwam deze game uit als 'Yakuza', halverwege 2006 voor de PS2. Hoewel het succes in Japan veel groter was dan daarbuiten; Yakuza (van Sega) vond daarbuiten alsnog een stevige marktpositie en kent inmiddels meer dan vijf delen en zelfs enkele spin-offs (Yakuza + zombies vermoorden bijvoorbeeld). Gangsta games met een oosters tintje doen het dus goed.
Kenmerken van deze game: een open-world beat-em-up met Japanse gangers, meer dan 7 miljoen verkochte games wereldwijd (2015), goed ontvangen door de pers en gamers, veel vrijheid in de speelwereld.
99128

1. Grand Theft Auto

Qua gangsta games is dit toch de grote koning. De roots van GTA gaan ongeveer 20 jaar terug - een 'helicopter' perspectief maakte de eerste delen uniek. Evenals een flinke dosis aan zwarte humor, verschillende (en vaak bizarre) wapens, evenals het ouderwetse 'ome agentje pesten'.
De grote omschakeling naar 3D-graphics bij GTA3, bracht de franchise naar de frontlinie van uiterst succesvolle gangsta games, en cementeerde daarbij de voorbeeldrol, waarbij GTA als een ware benchmark van ijzersterke storytelling, en van sandbox-games wordt gezien.
Kenmerken van deze game: trendsetter op vlak van free-roaming games, heel erg uitgebreide mogelijkheden, controversieel, leent slim (en vooral grappig) van de werkelijkheid en echte merken.
Nog in de criminele sferen? Deze politieagenten hebben in elk geval baat bij nieuwe technologie. Nog meer geweld, want Hatred deed destijds best veel stof opwaaien. En ja, er worden zelfs bepaalde misdaden aan het spelen van video games gekoppeld...