Mass Effect Andromeda Combat - Alle feiten op een rijtje

Article
maandag, 20 maart 2017 om 9:27
xgn google image
Na jaren wachten is het eindelijk zover. Het nieuwste science-fiction avontuur van ontwikkelaar BioWare ligt bijna in de winkels. Deze keer verken je het Andromeda-stelsel, op zoek naar een nieuwe thuisplaneet. Dat gaat helaas niet zonder slag of stoot. In deze special bespreken we alle details over de Mass Effect Andromeda combat, zodat jij optimaal aan het gevecht kunt beginnen.
In Mass Effect Andromeda verken je het Andromeda-stelsel als een van de Ryders; Scott of Sara. Zoals het een Mass Effect-game beaamt gaat dat niet allemaal volgens plan. Je raakt dan ook al snel in gevecht verwikkeld met allerlei andere partijen. Om dit soort aanvaringen te overleven moet je natuurlijk weten wat je doet. Daarom bespreken we hier de belangrijkste details van de Mass Effect Andromeda combat.

5. Nieuwe snufjes om mee te spelen

Waar kun je dan beter beginnen, als bij de nieuwe speeltjes die je als speler aangereikt krijgt tijdens jouw avontuur in Andromeda? Zo heb je voor het eerste in de franchise de beschikking over een jetpack, waardoor er plots veel meer verticaliteit in de gameplay wordt gemixt.
Tijdens gevechten kun je vijanden met gemak van bovenaf bestoken met kogels of explosieven, maar ook tijdens het verkennen is de nieuwe uitrusting ideaal. Je zal namelijk vaak genoeg grote afstanden moeten overbruggen, die zonder zo'n jetpack niet te doen zijn. Je bent daardoor een stuk mobieler in Mass Effect Andromeda.
107800

4. Kies vaardigheden zonder restricties

Een ander front waar ontwikkelaar BioWare flink aan heeft zitten sleutelen, is de lijst met krachten die je kunt toekennen aan jouw Pathfinder. Veel bekende krachten en wapens uit de vorige games maken opnieuw hun opwachting in Mass Effect Andromeda, maar er is wel het een en ander veranderd. Zo heb je nu toegang tot alle krachten en zit dus niet de helft weggestopt achter de klassen uit de oude games.
De Mass Effect Andromeda combat geeft je veel meer vrijheid om te kiezen welke vaardigheden jij het liefst wilt gebruiken. Combineer dus met hartelust biotische krachten als Pull en Charge met vaardigheden als Concussive Shot en Trip Mines. De enige limitatie die je door de Mass Effect Andromeda combat wordt opgelegd, is dat je de krachten eerst middels punten moet vrijspelen. Level je karakter dus vooral zo veel mogelijk, want daarmee verdien je deze punten!
107801

3. Profielen vervangen traditionele klassen

Naast de extra vrijheid qua gebruik van vaardigheden, heeft BioWare ook de traditionele klassen zelf binnen de Mass Effect Andromeda combat wat aangepast. Zo zijn de traditionele klassen met al hun restricties opgeheven en kun je nu kiezen uit profielen met dezelfde naam. Je kunt nog steeds een Engineer of Vanguard zijn, maar de titels doen nu wat anders met jouw karakter dan voorheen.
Waar je in oudere Mass Effect-games nog restricties had per klasse, is dit in Mass Effect Andromeda compleet overboord gegooid. In eerdere delen kon een Vanguard bijvoorbeeld alleen kleine wapens gebruiken, en moest je het doen met veelal uitsluitend biotische krachten. Bij de Mass Effect Andromeda combat ligt de focus van de Vanguard hier nog steeds, maar krijg je nu enkel bonussen voor bepaalde krachten en wapens.
Kies je een bepaald profiel, dan is het wel aan te raden om de speelstijl aan te nemen die wordt ondersteund door de bonussen die je krijgt vanuit dat profiel. Als je extra schade uitdeelt met een shotgun, is het natuurlijk niet logisch om rond te rennen met een sniper. Door de opheffing van alle limitaties kun je jouw soldaat nu dus nog beter naar eigen smaak invullen.
107802

2. Schakel razendsnel tussen favoriete uitrustingen

Vind je het lastig om te kiezen welke krachten binnen de Mass Effect Andromeda combat het beste bij jou passen, dan hoef je wederom niet bang te zijn. BioWare heeft ook aan deze mensen gedacht. Het is in Mass Effect Andromeda mogelijk gemaakt om meerdere profielen en de daarbij geselecteerde krachten te koppelen aan een favorieten-slot. De game laat je tot maximaal drie verschillende uitrustingen selecteren.
Het mooie van deze favoriete uitrustingen is het feit dat je ze tijdens het spelen met een druk op de knop kunt veranderen. Vecht je tegen mechanische vijanden, dan kun je als Engineer meer schade toebrengen. Loop je vervolgens vijandige Kett-soldaten tegen het lijf, dan is bijvoorbeeld de Soldier-uitrusting een betere optie. Zonder enige moeite verander je van profiel en kun je vechten met weer andere krachten. Op die manier ben je klaar voor elke strijd die Andromeda je voorschotelt.
107803

1. Kies uit bestaande en nieuwe wapens

Al dat gepraat over krachten en vaardigheden is natuurlijk leuk, maar de wapens spelen in Mass Effect Andromeda ook een grote rol. Wederom is vrijheid het grote toverwoord. Doordat eerdergenoemde limitaties helemaal zijn weggewerkt in de Mass Effect Andromeda combat, is ook het aantal wapens dat je kunt gebruiken flink toegenomen. De game hanteert een soortgelijk systeem dat al in Mass Effect 3 werd geïntroduceerd. Alle wapens zijn voor iedereen vrij te gebruiken.
Wat wel belangrijk is om te weten, is dat de hoeveelheid wapens die je meeneemt invloed heeft op andere aspecten van jouw karakter. Als je teveel wapens meeneemt wordt jouw uitrusting zwaarder, en daalt de mate waarin krachten opnieuw gebruikt kunnen worden. Vraag dus aan jezelf, neem je liever die sniper mee op reis, of vertrouw je liever op de krachten die je bezit en laat je de zwaarste schietijzers thuis? De Mass Effect Andromeda combat geeft je alle vrijheid. Jij bepaalt hoe je overleeft in het Andromeda-stelsel!
Mass Effect Andromeda is vanaf 23 maart beschikbaar voor de Xbox One, PlayStation 4 en PC. Wij doken al het avontuur in met de familie Ryder, en het eindoordeel daarover is terug te vinden in de Mass Effect Andromeda review.