Deze Mario-games zouden wij op Switch willen zien!

  Als we recente geruchten mogen geloven wordt het een goed jaar om van Mario te houden. Nintendo zou namelijk een enorme lading van zijn games in 2020 naar de Switch willen brengen. Het klinkt absurd, maar je weet het nooit met Nintendo. Laten we daarom eens kijken welke games we het liefst zouden zien als dit waar is.

  Super Mario Galaxy 1 en 2

  Eén van de weinige games die bij naam genoemd wordt in de geruchten is Super Mario Galaxy. Het is misschien niet de eerste titel waar je aan denkt bij games die remaster kunnen gebruiken, maar toch zeggen wij geen nee tegen een HD-versie van dit avontuur. Galaxy wordt dit jaar dertien en Galaxy 2 nadert de tien.

  Beide games beginnen oud te worden en met elk jaar dat verstrijkt wordt het lastiger om alle hardware die je voor dit duo nodig hebt bij elkaar te schrapen en aan te sluiten op je moderne televisie. Reden te meer dus voor nieuwe versies. HD resolutie, 60 fps, die fantastische soundtracks geremastered en we zijn klaar voor release op de Switch. Het enige bezwaar dat we kunnen bedenken is dat beide games de infrarood-pointer van de Wii gebruiken, maar daar valt vast wel omheen te werken.

  Super Mario 3D World

  Een andere game waarvan de titel wordt genoemd in de geruchten is Super Mario 3D World. Deze zou als Deluxe-editie naar de Switch komen. Een inkoppertje, gelet op het scala aan Wii U games dat die stap al heeft gemaakt. Er hoeft maar weinig aan 3D World te gebeuren. De graphics kunnen een klein beetje worden opgepoetst — de switch is toch net iets krachtiger dan de Wii U — en er moet iets gebeuren om het GamePad overbodig te maken.

  3D World is, zoals zoveel Wii U games, zeker het spelen waard. De desastreuze verkoop van de Wii U heeft de game ervan weerhouden om optimaal gewaardeerd te worden. Dat heb je vast al honderd keer gehoord als excuus voor de zoveelste Wii U port voor Switch. Maar bedenk het volgende: Als we aan het einde van het leven van de Switch alle goede Wii U games draagbaar kunnen spelen, maar voor uitgerekend Mario de Wii U af moeten stoffen, leven we in een hele rare tijdlijn.

  De Super Mario Land reeks

  Als we de geruchten mogen geloven heeft Nintendo vooral grootse plannen met 3D-games. Maar er zijn nog andere Mario-titels waar we even bij stil willen staan: de Super Mario Land games. Deze drie games zijn onder andere verantwoordelijk voor het debuut van Prinses Daisy, het debuut van Wario en de eerste Wario Land game. Die personages zijn niet meer weg te denken uit de Mario cast, maar toch heeft Nintendo deze titels precies één keer heruitgegeven, op 3DS Virtual Console.

  Dat kan zo niet langer. Alle oude 2D-Mario’s worden te pas en te onpas heruitgegeven, behalve deze Gameboy games. De drie Super Mario Land games zijn op zijn minst vermakelijk en op zijn best vrij goed. Misschien dat een remake wat veel gevraagd is als Nintendo inderdaad veel tijd in de 3D-platformers aan het steken is, maar er zijn andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld als onderdeel van een Gameboy-service voor Nintendo Switch Online — iets dat sowieso al welkom zou zijn.

  Paper Mario: The Thousand Year Door

  Een laatste interessant detail in deze geruchten is dat Nintendo zou werken aan een nieuwe Paper Mario. Niet zomaar een nieuwe Paper Mario, maar één die terug zou keren naar de roots van de serie. Als dat waar is zou het al heel wat zijn en verwachten we zeker geen Paper Mario remasters meer in 2020. Toch zouden ze een gepaste tijd later alsnog welkom zijn.

  Met name The Thousand Year Door is ernstig achtergebleven in beschikbaarheid. Voor velen piekte Paper Mario met dit deel, maar helaas is het nooit heruitgegeven. Het origineel hebben we nog gezien op Virtual Console voor Wii en Wii U, maar wie TTYD wil spelen moet een GameCube disc van de game zien te bemachtigen. Die kunnen behoorlijk in prijs oplopen, dus als Nintendo inderdaad bereid is om Paper Mario volgens oud recept naar de Switch te brengen, zouden we op termijn ook graag The Thousand Year Door verwelkomen.

  Super Mario Sunshine

  Net als The Thousand Year Door is Super Mario Sunshine alleen beschikbaar voor GameCube. Gelukkig is een exemplaar van Sunshine meestal een stuk betaalbaarder dan TTYD. Beschikbaarheid is dan ook niet de belangrijkste reden waarom we Sunshine graag op de Switch zouden zien. Voor deze Mario-game zou een Switch-versie een mooie kans zijn om de game een beetje aan te passen.

  Mario Sunshine is misschien geen slechte game, maar Mario doet vaak op cruciale momenten net niet wat je verwacht. Dat heeft in de loop der jaren heel wat mensen ervan weerhouden om echt te kunnen genieten van Sunshine. Inmiddels heeft Nintendo heel goed onder controle hoe Mario in een 3D-platformer moet bewegen en reageren op de input van de speler. Wellicht kan een remaster iets van de kennis van nu meegeven aan de besturing.

  Super Mario 64

  Als Nintendo inderdaad werkt aan remasters van alle 3D-Mario games zou dat fantastisch zijn. Maar stel dat dat niet het geval is, dan nog is er één Mario game die we voor het 35-jarig jubileum van Super Mario Bros. willen zien: een remake van Super Mario 64. Die is er al eerder geweest op Nintendo DS, maar dat is ook alweer enige tijd geleden. Bovendien valt erover te twisten of het een goed idee was om Mario 64 naar een systeem zonder analog stick te brengen.

  Hoet het ook zij, Mario 64 kan een remaster of remake goed gebruiken. Net als in Sunshine zijn er wat eigenaardigheden met de besturing (vooral van de camera en van wall jumps) die gladgestreken kunnen worden. Maar reden nummer één is natuurlijk dat de game met het moderne oog geen schoonheidsprijzen verdient. Moderne graphics en een nieuw opgenomen soundtrack kunnen deze klassieker nieuw leven inblazen.

  Zijn er Mario-games die jij graag op Switch zou willen zien? Zijn we een belangrijke game uit de hoofdserie vergeten, of is er juist een spin-off die je graag in een nieuw jasje wil zien? Laat het weten in de reacties!

  Super Mario Galaxy

  Verkijgbaar vanaf 16 november 2007

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.