Maffe Maandag - Week 4

Article
maandag, 24 januari 2011 om 18:00
xgn google image
Maandag. Maandagen. Als ze iets van mij mogen afschaffen is het de maandag wel. Wat bereik je met maandag? Ja, dat je weer mag aftellen tot het weer weekend is. En wat nog meer? Na een lange dag op school of werk een bord karbonade met aardappelen voor je neus zien. Dat is maandag. Maar jullie vergeten iets. Op maandag is het namelijk altijd tijd voor de Maffe Maandag, de rubriek die je maandag toch een beetje beter maakt.
Maar misschien word je niet zo blij als de naam Jack Thompson wordt genoemd. Deze advocaat haat namelijk gewelddadige spellen en is erg vaak in het nieuws gekomen vanwege zijn rechtszaken. Een rechtszaak tegen Rockstar Games vanwege Grand Theft Auto, Manhunt, et cetera. En nog meer andere bedrijven hebben Jack Thompson tegenover zich gehad. Maar het leuke is dat Thompson al deze rechtszaken heeft verloren. Een aantal maanden eerder kwam de advocaat nog in het nieuws vanwege het feit dat hij Medal of Honor uit de schappen wilde halen, omdat het spel naar zijn mening te gevaarlijk is voor de Amerikaanse eenheden. Maar op het moment van schrijven is de game nog steeds niet uit de schappen gehaald. Gefaald dus.
Je ziet de bui waarschijnlijk al hangen, er komt weer een nieuwe rechtszaak. Na regen komt zonneschijn, en ik moet melden dat de regen allang is geweest. Er is namelijk wat leuk nieuws over Jack Thompson. De beste man wordt namelijk de stem van God. Nou ja, hij probeert dat te worden. Door zich aan te sluiten bij de online organisatie ‘Reformed Technological Seminary’ probeert hij met name rust te vinden, maar ook de juistheid van de wereld weer boven water te laten komen. 31 jaar lang heeft hij tegen de entertainment industrie (dus niet alleen games) gevochten om spellen als Doom en Quake te voorkomen. Daar is hij vooralsnog niet in geslaagd, maar met de hulp van God moet dat wel goedkomen, aldus Thompson.
De stem van God worden is niet het enige wat Jack Thompson wil doen. Hij is namelijk ook een boek aan het schrijven, genaamd ‘Activism 101’. Dat doet hij samen met een docent aan de University of Miami School of Education. De inhoud van het boek is vooralsnog niet bekend, maar er zal ongetwijfeld iets staan over de gewelddadige games van nu. En met de hulp van God, moet de boek een bestseller worden. Ik geloof daar heilig in.
Online spel redt gehandicapte man in nood
En dan is het tijd voor iets leuks. Het kan wellicht niet echt maf zijn, maar naar mijn mening is het zeker een vermelding waard. Misschien ken je de strategy game Evony wel. Deze online game staat al een lange tijd op het internet, maar sinds kort is het spel ook via Facebook te spelen. Voor mensen die even toe zijn aan een half uurtje ontspanning is het een hele vermakelijke game. Dus ook voor de 51-jarige gamer Robert Chambers. Robert geniet van zijn leven en zijn vrouw, maar hij lijdt aan een spierziekte. Hij is dus niet in staat om zomaar door het huis te rennen. Gamen op de computer is voor hem één van de weinige manier om lekker te ontspannen.
Daarom was Chambers ook aan het spelen toen er ineens in zijn huis brand ontstond. Het broodrooster stond in brand, maar Chambers kon zich niet bewegen om de brand te blussen. Hij kon ook niet bij de telefoon en zijn vrouw was niet thuis, dus hij zat eigenlijk gevangen in zijn eigen stoel. Maar de beste man was slim, hij vroeg in de chatroom van Evony om hulp en al snel belde een medespeler naar het noodnummer. Tien minuten later stond de brandweer er al, en het vuur werd geblust.
Achteraf was de kans klein dat het huis helemaal in de fik ging, maar dat er überhaupt een kans was betekent dat je geen risico's moet nemen. Robert’s vrouw moest toegeven dat het spel haar man’s leven gered, ook al was ze niet echt blij met het feit dat Robert vaak achter de computer zat. Voorlopig houdt ze haar mond maar, want online games kunnen naast verslavend ook levensreddend zijn.