Maffe Maandag - Week 16

Article
maandag, 18 april 2011 om 19:00
xgn google image
Ha allemaal! De nieuwe site is er, oh oh oh, wat een groot feest! Wellicht zijn jullie nog steeds bezig met het uitproberen van alle nieuwe functies van XGN versie drie, want oi oi oi, wat een mooie website is het geworden zeg. Ben ik hier objectief? Jazeker. Geef nou zelf eens toe, joh. XGN is perfect. Dat komt door maar één ding: de Maffe Maandag natuurlijk! Ja, ik vind het ook aardig van mezelf om zo’n groot compliment te geven. Maar het is gewoon waar.
Maar ja, dan moet je niet naast je schoenen gaan lopen. Zo’n groot succes, daar moet je goed mee omgaan. Daar weten Martin Verkerk en Jochem Uytdehaage alles van. Wie? Ja, dat bedoel ik. Daarom wordt er aan iedere Maffe Maandag weer ongelofelijk kei en keihard gewerkt, om jullie lezers zoveel mogelijk te vermaken. Wel moet ik deze keer jullie teleurstellen! Er zijn deze keer geen specifieke filmpjes. Of nou ja, bij het tweede onderwerp is er misschien een filmpje ter ondersteuning. Omdat het kan.
Deze keer ga ik het over Pokémon hebben. Niet de spellen, niet de televisieserie. Alhoewel, ik verlang nog steeds naar die tijd. Dat je ’s ochtends opstond met Pokémon op Fox Kids, naar school ging met Pokémon kaarten, dat je thuiskwam en vervolgens met je GameBoy Color eens Pokémon Red ging spelen, en dat je ’s avonds naar de allereerste Pokémon film ging. Met Mew en Mewtwo in die film. Dat waren mooie tijden, maar die zijn helaas voorbij.
Weinig aan te doen, maar gelukkig blijven er Pokémon spellen uitkomen. Een beetje nostalgie mag van mij altijd terugkomen. Maar zoals ik het al zei; het gaat deze keer niet over een specifiek spel. Het gaat om een accessoire voor een spel. Ken je de Pokéwalker, de pedometer (ja, dat is echt de naam voor zo’n apparaat) van Pokémon HeartGold en SoulSilver? Dit apparaat telt namelijk hoeveel voetstappen je neemt. Nauwkeurig.
Heel erg nauwkeurig zelfs. Dat heeft een onderzoeker bij Iowa State University uitgezocht. Lorraine Lanningham-Foster was de persoon die dacht: “Hey, werkt zo’n Pokéwalker eigenlijk wel goed?” Verdomd ja. Vergeleken met andere, geavanceerde pedometers is de Pokéwalker namelijk de meest nauwkeurige op het gebied van stappen tellen. Zelfs op de loopband doet ‘ie het uitstekend. En nee, dit onderzoek is niet gesubsidieerd door Nintendo zelf.
Eigenlijk een hilarische én geweldige uitkomst van het onderzoek. Tevens heeft het onderzoek ook uitgewezen dat accessoires als de Pokéwalker kinderen toejuichen om fysiek meer actief te zijn. Ook hartstikke mooi natuurlijk. Dat bewijst maar weer dat games niet altijd voor incidenten als in Alphen aan den Rijn kunnen zorgen, maar ook positieve effecten kunnen hebben. We kunnen weer gelukkig en rustig gaan slapen met dit nieuws.
Hele slechte games jaren negentig simuleren NBA 2011 play-offs
En dan over naar de sport. Ja, sport. Het is geen tijd voor Studio Sport, want dat was gisteren. Gisteren zat je nog met je ene vinger in je neus, je mond open en je andere hand in je broekzak naar De Graafschap – Twente zitten kijken. Ja, Twente heeft punten verloren. Balen, jammer. Maar weten jullie eigenlijk wel dat er nog iets spannenders gaande is? De NBA play-offs.
De Verenigde Staten zijn helemaal in de ban van de play-offs in de hoogste basketbal competitie. Dat zie ik ook bij de website SBNation, een Amerikaanse website die over alle Amerikaanse sporten bericht. En voor de play-offs hebben ze iets geweldigs gedaan. Om wedstrijden te voorspellen, gebruiken ze ongelofelijke slechte games uit de jaren '90.
Denk aan games als Barkley Shut Up And Jam!, ESPN NBA HangTime '95, Bill Laimbeer's Combat Basketball en nog veel meer. Het grappige is dat sommige wedstrijden zelfs goed zijn voorspeld. Geluk? Nee joh. Games uit de jaren negentig weten gewoon eenmaal beter dan wij. Neem dus bijvoorbeeld Barkley Shut Up and Jam!, een game uit 1994 voor de SEGA Genesis.
Deze game heeft de wedstrijd Oklahoma City Thunders tegen de Denver Nuggets gesimuleerd. De Thunders wonnen in het spel met 39-37 van de Nuggets, zoals je in het filmpje hieronder ziet. Op het moment van schrijven moet de wedstrijd nog gespeeld worden. Dus ik ben zéér benieuwd hoe het is geëindigd. Maak me gek! (Hé, tijdens het nakijken zie ik dat de Thunders hebben gewonnen. Er bestaat geen toeval dus. Ik geloof het niet meer).