Maffe Maandag - Over het armzalige lot van Conker

Article
maandag, 16 juni 2014 om 23:35
xgn google image
Vorige Maffe Maandag had Maikel het al over voetbal en inmiddels is het WK in volle glorie losgebarsten. Dat kan maar één ding betekenen…
…Geen voetbal deze keer! Als het aan mij ligt – en dat ligt het – vermijd ik die hele kijken-naar-mannen-die-tegen-een-bal-schoppen hype die de hele wereld over gaat. Ja, ik ben zo’n onpersoon: een rasechte voetbalhater. Waar ik was tijdens de eerste wedstrijd van Nederland? In de trein het geweldige Hannibal aan het kijken op m’n tablet met het geluid op max om niets van mijn feestende medereizigers mee te krijgen.
Geen voetbal in dit artikel dus. Zodra deze zin stopt. Punt. Kan ik eindelijk terug naar de orde van de dag, (de nasleep van) de E3, want ik heb mijn zegje over hét game-evenement van het jaar nog niet kunnen doen. Mijn belangrijkste stelling: de E3 viel flink tegen.

Waar is het gillen van blijdschap gebleven?

Ik weet nog goed hoe ik een paar jaar geleden gilde in blijdschap bij het kijken van de conferenties. Natuurlijk ben ik ouder, wijzer en lurkt het gevaar van een hernia bij een blijdschapssprong altijd om de hoek, maar het is niet enkel mijn mildere staat van zijn. Het zijn ook de games. Of beter gezegd, het gebrek aan bijzondere, innoverende nieuwe IP's en de wederopstanding van langverwachte, mythologische parels in de vorm van gewaagde sequels.
Het ergste was nog wel de ‘terugkomst’ van de heldhaftige Conker, na jaren en jaren van afwezigheid. Alsof Microsoft hun slaafje Rare, al jaren huilend op de grond gekruld met een Kinect in de handen, nog even naschopt. “Conker is terug, maar je mag de game lekker zelf bouwen. Wat denk je wel niet, dat we Rare daadwerkelijk nog leuke games laten maken? Alsof er tegenwoordig nog iemand zit te wachten op creativiteit…”

De Grote Indie-E3

Als hardcore Zelda-fan maakt de Wii U-Zelda mij intens blij. En de nieuwe game van Insomniac zit er ook leuk uit. Maar over het algemeen bleef ik lui in m’n luxe bureaustoel hangen. Meer dan eens dacht ik ‘waarom komt er geen grootse indie-E3?’.
De ironie daargelaten zou ik graag een grote show zien over al die kleine games die nu nog te vaak aan gamers voorbij gaan, games waarbij creativiteit nog op de voorgrond staat. Juist die pareltjes kunnen een beetje extra publiciteit wel gebruiken om terecht te komen bij gamers die het verdienen om weer eens echt versteld te staan. En wat maakt het dan nog uit hoe groot of duur dat spel is?

Windows 8.1 als Ubuntu-advertentie

Goed, tot zover mijn E3-rant. Over naar iets anders, nu ik toch op dreef ben: Windows 8.1. Mijn huisgenoot heeft vandaag een nieuwe laptop gehaald – vrij simpel, standaard en meer dan goed genoeg om Hearthstone op te spelen – met daarop Windows 8.1. En als twee computergebruikers die Windows 7 (en Ubuntu) gewend zijn, is 8.1 een onhandige hel. Het is niet zozeer slecht, als wel minder intuïtief vanaf je eerste oogopslag.
Nu zou je denken dat Microsoft je de optie geeft om gewoon naar een ‘traditioneel’ Windows 7 interface terug te keren. Maar nee. Een snelle Google-search leert ons dat de lay-out alleen verkrijgbaar is via externe programma’s. Die geld kosten. Protip: Ubuntu is lekker wel gratis.