Mads Mikkelsen films maken hem de perfecte Doctor Strange schurk

  Mads Mikkelsen draait inmiddels alweer behoorlijk wat jaartjes mee in de filmindustrie. Een rol die toch steeds terug lijkt te keren is de rol van de schurk, zo ook in de nieuwe Doctor Strange. Daarom gaan we in deze special eens even langs waarom de Mads Mikkelsen films laten zien dat hij een zeer goede schurk is voor Doctor Strange!

  Want we weten dat Mikkelson een behoorlijk goede acteur is. Het is in dit geval vooral de vraag waarom het pak van een schurk hem nou zo goed staat. Waarom geloof je Mads eerder wanneer hij zegt dat hij de wereld wil vernietigen dan wanneer bijvoorbeeld Rowan Atkinson het zegt?

  Natuurlijk is het te kort door de bocht om Mikkelsen alleen als de eeuwige schurk te beschouwen terwijl hij ook andere dingen kan. Dat laatste heeft hij bijvoorbeeld al laten zien in films als Flammen & Citronen. Maar voor deze special gaan we in op de Mads Mikkelsen films waarin hij de schurk speelt.

  Voor deze special werd het tijd om de filmcollectie eens af te stoffen en in films met Mikkelsen te kijken waarom hij zo goed weet de brengen dat hij de villain is. Geen straf natuurlijk, films kijken voor een gedegen onderzoekje. Dit is wat eruit is gekomen. Dit is de reden dat hij de ultieme superschurk is voor Doctor Strange.

  Voorkomen

  Zodra je een van de Mads Mikkelsen films opzet waarin hij de schurk speelt hangt er direct al een bijzonder sfeertje in de film. Eigenlijk hoef je alleen nog maar te weten dat hij in de film speelt om te begrijpen dat je iets bijzonders te wachten staat.

  Als voorbeeld nemen we Casino Royale, een van de bekendste films waarin Mikkelsen de schurk speelt. Hoewel de film het grote debuut van Daniel Craig als James Bond was, zou de film toch enigszins in het water zijn gevallen wanneer de rol van Lechiffre niet voor het conto van Mikkelsen was geweest.

  De flair van de acteur brengt net dat beetje extra in een film wanneer je naar de bioscoop gaat. Maar ook van het witte doek is de acteur op zijn best. Als zieke kannibaal in de serie Hannibal laat hij zien dat hij niet alleen voor de duur van een film als schurk weet te boeien. Waar Anthony Hopkins de rol van Hannibal Lecter al onsterfelijk maakte, deed Mikkelsen dat in de serie over de kannibaal nog eens dunnetjes over.

  In zijn meest recente rol van schurk in de nieuwe Marvel film Doctor Strange laat hij zien dat hij ook met superkrachten wel van wanten weet. Dat kun je ook lezen in de Doctor Strange review voor de film die nu in de bioscoop te zien is. Zo laat hij bijvoorbeeld zien dat de magische krachten hem niet onbekend zijn tijdens de gevechten met Stephen Strange.

  Wanneer er een dialoog is tussen Kaecillius en de Doctor is het duidelijk dat Mikkelsen al wel enige tijd in het acteerwereldje mee gaat. Je gelooft hem wanneer hij zegt dat hij een goede reden heeft om de wereld in duisternis te doen storten.

  Bouw

  Hoewel je in een oogopslag niet zou zeggen dat Mikkelsen de meest atletische man op aarde is, zit er onder dat goedgesneden maatpak toch zeker wel een stevig stel spieren. Dat hij daarmee ook een flink robbertje weet te vechten laat hij bijvoorbeeld in zijn rol als Rochefort in de nieuwste Three Musketeers film zien.

  Hoewel je de vernieuwde uitvoering van het verhaal over de drie musketiers niet om de uitstekende kwaliteit hoeft te kijken, is de vertolking van Rochefort door Mikkelson toch behoorlijk vermakelijk. Ben je even kwijt wie Rochefort ook alweer was in het verhaal? Dat is die enge kerel met dat ooglapje.

  Terugkomend op de fysieke gesteldheid van de 50-jarige acteur. Die is namelijk een stuk beter dan ondergetekende en die is de helft jonger dan de Hollywood acteur. In zijn rol als Kaecillius in de nieuwe Doctor Strange film maakt hij duidelijk dat hij meer is dan een scharminkel dat alleen een beetje kan acteren.

  Gaandeweg de film zal Doctor Stephen Strange namelijk een aantal keer met zijn antagonist in de clinch liggen, en daardoor wordt duidelijk dat je Mikkelsen nog niet hoeft af te schrijven als actieheld. Hoewel zoals gezegd de acteur dit al in eerdere Mads Mikkelsen films heeft bewezen, benadrukt hij dit in de nieuwe superhelden nog eens stevig.

  Want het ligt waarschijnlijk niet alleen aan de choreografie dat de vechtscenes zo goed uit de verf zijn gekomen. Wanneer je bedenkt dat Mikkelsen voor zijn acteercarriére een professioneel danser was, dan snap je wel dat het in de film ook geloofwaardig overkomt wanneer hij in gevecht is.

  Natuurlijk

  Het voornaamste dat in de Mads Mikkelsen films waarin hij de schurk speelt naar voren komt is dat hij je laat geloven. Je vergeet eventjes dat je naar een acteur op het witte doek of op je buis aan het kijken bent en denkt echt dat er een gevaarlijke gek de wereld wil vernietigen, of wat het einddoel in de film dan ook is.

  Dat een schurk niet altijd kwaadaardig hoeft te zijn laat Mikkelsen wel zien in de Deense Pusher trilogie, en dan met name het tweede deel. In deze film speelt de acteur dan wel een crimineel, maar dan eentje die voor een deel eigenlijk wel klaar is met zijn leven in de misdaad. Hoewel we niet al te veel weg willen geven over de films, omdat je deze eigenlijk gewoon gezien moet hebben, geloof je de acteur wanneer hij in de huid van Tonny kruipt.

  Het mag duidelijk zijn dat het acteerwerk dat Mikkelsen vertoont in Doctor Strange niet in mindere mate kan meedoen in vergelijking met zijn voorgaande films. Kaecillius is een man met een missie en dat zal Stephen Strange weten ook! Zoals gezegd geloof je hem wanneer hij een rol vertolkt en dat is voor Kaecillius dan ook niet anders.

  Kaecillius denkt namelijk dat hij de mensheid kan redden door de wereld in duisternis te storten. Hoewel dit in eerste instantie niet echt een nobel streven lijkt, krijg je wel het idee dat hij er zelf wel in gelooft. En dat heeft dan vooral te maken met de manier waarop het door Mikkelsen wordt gebracht. De ijskoude kikker zorgt er bijna voor dat je het wel ziet zitten om de wereld in duisternis te storten.

  Maar deze special over Mads Mikkelsen films is wel erg positief uitgevallen. Het mag duidelijk zijn dat zijn Kaecillius een toffe villain is. Maar voorlopig moeten we weer even wachten op een film met de topacteur. Tot die tijd gaan we Hannibal maar weer eens bingewatchen.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.