Mad Max versus Shadow of Mordor - Veel overeenkomsten!

Article
zondag, 20 september 2015 om 15:05
xgn google image
Mad Max is nu al even uit en wij hebben de game beoordeeld met de 8.0 die hij zeker verdient. We gaven in de recensie al aan dat Mad Max enkele dingen uit andere Shadow of Mordor geleend heeft, maar welke dingen zijn dit precies? In deze Mad Max versus Shadow of Mordor special gaan we daar op in.
Mad Max en Shadow of Mordor zijn beide games van een andere ontwikkelaar. Shadow of Mordor komt van Monolith Productions en Mad Max komt van Avalanche Games. De uitgever is echter dezelfde, namelijk Warner Bros. Interactive Entertainment.
Hoewel Mad Max in op het eerste oog een hele andere game is als Shadow of Mordor, zal iedereen een aantal elementen ontdekken die beide games met elkaar gemeen hebben. We gaan in deze special verder in op deze dingen die Mad Max duidelijk uit Midden Aarde heeft meegenomen naar de woestenij.

Dezelfde opzet qua verhaal en protagonisten

Shadow of Mordor en Mad Max kennen namelijk dezelfde opzet. Dat is wat betreft het verhaal zo, maar ook wat betreft de karakters. In zowel Mad Max als Shadow of Mordor verlies je in het begin van de game alles wat je lief is.
In Shadow of Mordor gebeurt dat terwijl je als Talion speelt. Hij verliest zijn gezin en zelfs zijn leven, maar hij krijgt een kans op wraak door een wraith, de tweede protagonist in de game, die Talion ook zijn krachten geeft. In Mad Max verlies al je bezittingen, wat op dat moment je V8 Interceptor en de inhoud van je zakken is.
In die Mad Max krijg je een kans op wraak door Chumbucket, een gebochelde monteur en tevens de tweede protagonist in de game, die jou voorziet van een nieuwe auto en de nodige upgrades daarop gedurende de game. Als je tussen de regels door leest is dit dus in essentie hetzelfde idee.
Ja, we weten het, flauw. Maar er is een duidelijke overeenkomst tussen deze karakters en de opzet van de game die dus wel zeker een link tussen beide legt, al is het in beide games net even anders.
78640

Totaal andere open werelden, maar met gelijkenissen

Natuurlijk ga je als Mad Max niet op jacht naar orks bij de voordeur van Mordor en kun je ook geen Captains overnemen, wat in The Lord of the Rings game zo’n tof element was. Beide games hebben een duidelijke eigen identiteit en spelwereld.
Maar desondanks dat zijn in beide werelden wel gelijkenissen te vinden. Zo is het een mogelijkheid om alles voor jezelf te ontdekken in de games, maar kun je ook op zoek gaan naar uitkijkposten die een stuk van de map onthullen. Dat scheelt je een heleboel zoekwerk over het algemeen.
In Shadow of Mordor doe je dit in hoge torens die over een deel van de wereld uitkijken, maar in Mad Max zijn het weerballonnen die je zelf omhoog moet laten om met je verrekijker dingen te kunnen spotten. Natuurlijk kenden we de uitkijkposten al uit Assassin’s Creed games.
78641 1

Ook het vechten heeft duidelijke overeenkomsten

Maar Mad Max heeft nog iets wat geleend is uit Shadow of Mordor. En dat is onderdeel van het vechtsysteem. Nu is het natuurlijk zo dat beide games het vechtsysteem lenen uit de Batman: Arkham serie, mits je te voet bent. Denk aan het counteren uit de Batman games.
Alleen draait Mad Max voornamelijk om vechten middels je auto en daarin ligt weer een gelijkenis met Shadow of Mordor. Als je in een The Lord of the Rings game namelijk met je boog aan de bak gaat, krijg je een slow motion moment. En juist dat moment zit ook in Mad Max.
Alleen dan gebruik je natuurlijk geen boog, maar een dikke shotgun of je harpoen. Zodra je in beide games gaat richten, vertraagt het spel zodat je de kans hebt om een goed shot te maken. In Shadow of Mordor is dit een tijdsgebonden systeem, maar in Mad Max niet.
Bovendien is de slow motion in Mad Max wat verfijnder, gezien je deuren en andere onderdelen van auto’s kunt rukken, maar ook een welgemikt schot op de benzinetank kunt uitvoeren. Daarbij kun je ook een War Boy letterlijk uit zijn auto trekken.
Shadow of Mordor is sinds 30 september 2014 te koop, door ons (heel toevallig) ook beoordeeld met een 8.0 en heeft intussen ook een Game of the Year editie gekregen. Mad Max is nog niet zover. Deze game ligt pas sinds 3 september 2015 in de schappen.