Maak je iPhone sneller met deze 7 handige tips!

  Heb jij er ook zo'n last van dat jouw trouwe iPhone op den duur een stuk trager aanvoelt? Apps openen niet meer zo vlot en ook dingen laden duurt langer dan je zou willen. Gelukkig is er een oplossing. Met deze handige tips zorg jij er voor dat jouw iPhone weer een stuk sneller gaat werken!

  Verwijder apps die je niet gebruikt

  Tijdens een gemiddelde dag gebruik je tal van apps om mensen te bereiken of lekker de tijd te doden. Even op YouTube, switchen naar Instagram, snel een berichtje via Whatsapp. Maar vak heb je ook een heleboel apps op je iPhone staan die je eigenlijk nauwelijks meer gebruikt. Een makkelijke manier om je smartphone snel wat vlotter te maken, is door juist al die overbodige apps van je telefoon af te gooien.

  Het zorgt ervoor dat je zeker weet dat er geen overbodige apps op de achtergrond draaien en extra ruimte in beslag genomen wordt. Daarbij wordt je homescherm meteen een stuk minder druk door die vloedgolf aan app-icoontjes die plots verdwenen zijn. Je wordt er dus meteen ook een stuk rustiger van in je hoofd, een bijkomend voordeel!

  Je galerij regelmatig opschonen

  Met alle hoge kwaliteit camera's die tegenwoordig op smartphones zitten, maken we met z'n allen jaarlijks miljoenen kiekjes. Van een mooi plaatje voor op Instagram tot een minder charmante foto die je via Snapchat naar je vrienden of familie stuurt. Een nadeel van al die foto's, je opslag stroomt heel snel vol. Neem eens in de paar maanden daarom even de tijd om jouw galerij kritisch bij langs te gaan.

  Je kunt foto's die je echt wilt houden prima op je telefoon houden, maar je komt er ook snel achter dat genoeg kiekjes makkelijk even overgezet kunnen worden naar een computer of gewoon verwijderd kunnen worden. Denk daarbij ook aan bijvoorbeeld al die Whatsapp foto's die je dagelijks binnenhengelt. Lang niet al die plaatjes zijn even interessant en kunnen makkelijk in de prullenbak gemikt worden.

  Ruim het cache geheugen van je browser op

  Zit je veel op je iPhone te internetten, dan is de kans groot dat jouw browser veel zaken voor jou onthoudt. Lekker makkelijk als je snel een website wilt openen of even snel wilt inloggen op een pagina, maar al die data neemt ook genoeg geheugen in beslag. Dit soort zaken worden namelijk opgeslagen in het cache geheugen van bijvoorbeeld Safari en kan voor vertraging zorgen op jouw iPhone.

  Het loont daarom om bijvoorbeeld eens in de maand je cache van de browser te verwijderen en met een schone lei verder te gaan. Via Instellingen > Safari > Wis geschiedenis & wis cookies en gegevens kun je de cache van Safari makkelijk verwijderen op jouw iPhone.

  App minder laten verversen op de achtergrond

  Dat je niet altijd alle apps open hebt staan op je scherm, betekent niet dat die apps dan verder ook niet draaien. Veel applicaties draaien namelijk rustig door op de achtergrond, bijvoorbeeld om sneller weer geopend te kunnen worden. Handig natuurlijk, maar dit neemt ook onnodig rekenkracht in beslag van jouw dierbare iPhone. Daarom kan het lonen om niet al je applicaties de mogelijkheid te geven om op de achtergrond te draaien.

  Zet daarom alleen automatisch verversen aan voor apps die je het meest gebruikt op een dag. Via Instellingen > Algemeen > Ververs op achtergrond regel je dit heel gemakkelijk. Als je minder apps hebt draaien op je iPhone, geeft dat meer ruimte voor de applicaties die je wél gebruikt.

  Herstel het werkgeheugen

  Het werkgeheugen in jouw iPhone wordt gebruikt om apps op te draaien en alle processen die op de achtergrond plaatsvinden strak uit te voeren. Toch kan dit proces niet altijd helemaal zo gaan als je zou willen. Daarom kan je jouw werkgeheugen herstellen met een handige truc. Hierdoor wordt dit geheugen vrijgemaakt en kan je telefoon alles weer netjes opnieuw indelen.

  Het hele proces is in een paar seconden geregeld en kan met de volgende stappen makkelijk gedaan worden:

  • Ontgrendel je iPhone
  • Bij oudere iPhones hou je de 'power'-knop ingedrukt totdat je het 'zet uit'-menu tevoorschijn ziet komen. Op toestellen met Face ID (iPhone X en nieuwer) druk je de 'volume omhoog' en zijknop tegelijk in tot je het hetzelfde menu tevoorschijn ziet komen.
  • Druk de thuisknop in totdat het menu weer verdwijnt. Gefeliciteerd, je werkgeheugen is helemaal vrijgemaakt!

  Update je iPhone regelmatig

  Apple zorgt ervoor dat iOS regelmatig wordt geüpdatet met nieuwe functies en verbeteringen onder de motorkap. Zorg er daarom voor dat je jouw iPhone altijd regelmatig update naar de nieuwste versie van het besturingsysteem voor jouw iPhone. Dit zorgt ervoor dat jouw telefoon altijd op de meest efficiënte manier draait, zoals Apple dat voor ogen had.

  Een goed voorbeeld was de release van iOS 13 op veel oudere modellen van de iPhone. Door die nieuwe versie werden die telefoons plots een stuk sneller en verbruikten ze minder stroom om dezelfde acties te verrichten. Het loont dus zeker om op de uitkijk te blijven voor nieuwe updates voor jouw iPhone.

  Voer een schone installatie uit

  Wil je het wat grondiger aanpakken, dan kun je ook kiezen voor een schone installatie. Net als met een computer kan de opslag van je iPhone naarmate je je telefoon langer in bezit hebt wat langzamer aan gaan voelen. Je opslaggeheugen raakt langzaam voller en je smartphone krijgt het steeds moeilijker om al die bestanden steeds snel voor je op te zoeken. Zie het als het zoeken van een speld in een hooiberg die steeds groter wordt.

  Om dat probleem tegen te gaan, is het aan te raden om je iPhone eens in de zoveel tijd weer terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Op die manier verwijder je alles van je telefoon en ga je terug naar het moment waarop je jouw iPhone voor het eerst uit zijn doosje haalde. Je krijgt er dus bijna een nieuwe smartphone voor terug! Je zult merken dat je telefoon weer lekker vlot aanvoelt

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.