Lopen we binnenkort allemaal met vouwbare smartphones?

Article
zaterdag, 14 november 2020 om 9:00
samsung foldf1601631789
Alweer ruim een decennium geleden in 2007 bracht Steve Jobs met Apple de iPhone op de markt. Zuiver theoretisch gezien was het niet de eerste smartphone, maar het bracht wel een revolutie te beweeg. Sindsdien is de telefoonmarkt enorm veranderd, maar is alles qua uiterlijk nagenoeg identiek. Maar brengt de ‘klaptelefoon’ hier langzaam verandering in?

Ontwerpers lijken al 10 jaar inspiratieloos

Toen aan het eind van de jaren ’00 de smartphone zijn entrée maakten op het wereldtoneel, verdween de klassieke telefoon grotendeels uit het landschap. De mogelijkheden van de mobiele telefoons van vroeger waren natuurlijk een stuk primitiever, maar de ontwerpen waren wel een stuk uiteenlopender. De smartphones werden door de jaren heen iets groter, de schermranden werden kleiner en het aantal camera’s groeiden. Maar voor de rest bleef het design over het algemeen idem dito.

De toekomst staat voor de deur

Maar we lijken nu weer bij een tweesprong aan te komen. De klaptelefoons staan te trappelen om de smartphone markt te gaan domineren. Samsung bracht haar tweede generatie vouwtelefoon, Motorola kwam recent met een nieuw model. En ook Apple deed vrij recent een patentaanvraag voor een zelf reparerend smartphonescherm.
samsung galaxy z fold 2f1598970918

We staan op een kantelpunt in de geschiedenis

Maar de hamvraag is natuurlijk nu, zet deze ontwikkeling zich door. Momenteel zijn de klaptelefoons simpelweg te duur voor Jan Modaal, maar binnen een paar jaar zou zo’n model best eens de norm kunnen worden. Maar willen we dit wel, wat zijn de voor- en nadelen van de klap-/ vouwtelefoons? Nu hoeven jullie, onze trouwe lezertjes dit natuurlijk niet zelf uit te zoeken. Maar wij van XGN hebben speciaal het speurwerk al gedaan en hebben de belangrijkste punten uitgelicht in dit artikel.

De vele beren op de weg

Hoewel de eerste generaties smartphones met vouwbare-, klapbare- of zelfs uitschuifbare schermen er misschien er mooi uitzien, lijken er ook nog genoeg beren op de weg.
Hoe zit het bijvoorbeeld met de stevigheid? Veel vouwbare smartphones van de eerste generaties hadden hier erg veel problemen mee. Zeker bij bijvoorbeeld de eerste Samsung Galaxy Fold zorgde dit voor relatief veel problemen. Erg slordig voor een telefoon van die prijscategorie. Gelukkig lijkt dit bij de tweede generatie al iets beter te gaan, en ook lijken er oplossingen te ontstaan. Zo deed Apple bijvoorbeeld een patentaanvraag voor een zelf reparerend smartphonevrouwscherm. Het is nog maar de vraag in hoeverre dit idee zich ontwikkelt, maar waar rook is is vuur.
pexels gabriel freytez 341523f1604935534

De mogelijkheden qua design lijken groots

Daarnaast heb je ook het design, de vormgeving, de uitstraling. Over smaak valt te twisten, maar de mogelijkheden lijken wel vele malen groter. De klassieke smartphone was qua vorm elke keer min of meer hetzelfde. Maar met een vouwbaar model kan je veel meer spelen. Of wat als je dit nog doortrekt, ga eens na wat voor mogelijkheden je hebt met een uitschuifbare smartphone.

Wie weet het middensegment te bespelen?

Alhoewel de eerste generaties klapbare smartphones op zich nog geen eens zo slecht uit de recensies komen, lijkt de prijs toch een struikelpunt. Veel van deze nieuwe modellen zitten al snel tegen de 2000 euro en dat is voor Henk en Ingrid gewoon echt te veel. Zeker als je nagaat dat je anno 2020 maar zo’n twee jaar met een smartphone doet. Misschien is het belangrijkste vraag dan ook wel: wanneer komt de vouwbare smartphone voor een betaalbare prijs op de markt? Het hoge segment weet je op deze manier wel al te bespelen, maar als je het grote publiek wilt bereiken zul je als smartphoneontwikkelaar toch echt moeten zakken met je prijs. Wordt dit voor de techbedrijf voor of laat rendabel? Of is er over een paar jaar alweer een hele andere ontwikkeling die de smartphone zoals we die nu kennen helemaal overbodig maakt? De tijd zal het leren.

Populair Nieuws