Looten en craften in Dying Light - Tips!

  In Dying Light kom je als miezerig mensje in een wereld vol zombies terecht. Al snel leer je waar het in de game om gaat: rennen voor je leven! Maar de game gaat ook over andere dingen, waardoor je wellicht niet meer zo hard hoeft te rennen. Looten en craften. Wij geven je een paar tips om dit makkelijker te maken

  In Dying Light krijg je in het begin van de game slechts een buis in je handen gedrukt en daarmee mag je jezelf verweren tegen de bijtgrage zombies. Op dat moment ben je nog helemaal niet fit, sterk en heb je geen enkele blauwdruk in je bezit.

  Ook heb je, op enkele voorwerpen na, nog geen enkel onderdeel om iets te maken bij je. En dat ga je wel nodig hebben in de game. Op het rennen(freerunnen) na ben je in het spel veel bezig met het leeghalen van achtergelaten tassen en kisten/koffers en aan het zoeken naar blauwdrukken.

  Natuurlijk doe je dit terwijl je missies aan het spelen bent, maar zeker in het begin van het spel zou het een stuk makkelijker gaan als je wist waar een en ander te halen is.

  Wie wat bewaart, die heeft wat

  Het looten is heel belangrijk in de game, tenminste, als je je in het begin van het spel alvast wil voorbereiden op wat er later komen gaat. Je kunt tenslotte niet het hele spel met een stalen pijp rond blijven lopen.

  Onze tip is dan ook: Loot alles wat je vinden kunt. Hoe meer je loot, hoe meer je kunt maken in het spel en logischerwijs kun je dan later wat soepeler door een zombiemenigte lopen. Als je inventory dan vol is, kun je natuurlijk altijd een en ander verkopen waar je veel van hebt.

  Op die manier heb je niet snel een tekort aan geld, want ook dat ga je later in het spel nodig hebben. Probeer dus op ieder moment dat je het kunt even te looten. In Dying Light komt eens in de zoveel tijd een airdrop voorbij die altijd waardevolle loot oplevert. Zodra er dus een vliegtuig overvliegt, zet dan koers richting de locatie van het pakket, want het blijft niet voor altijd liggen!

  Pas wel een beetje op als je richting een airdrop beweegt, want je bent niet de enige overlevende die erop af gaat. Voor je het weet, word je overhoop geknald door de andere groepen die op de buit af komen en dan ben je zowel een aantal survivor points kwijt als de airdrop.

  Ter land, ter zee en in (uit) de lucht – overal komt loot vandaan!

  Natuurlijk is een airdrop tracken niet de enige manier om aan flink veel loot te komen in Dying Light. Nee, er zijn ook plekken waar je behoorlijk kunt scoren wat betreft spulletjes in Harran.

  Zo heeft Dying Light een special loot cave, waar allemaal zombies spawnen (die ieder wellicht iets bij hebben). Dit is meer een easter egg en niet het lucratiefste in de game.

  Meer loot vind je bijvoorbeeld op de brug. Daar staan allemaal auto’s en in in sommige van deze auto's is loot te halen. Bijvoorbeeld de politieauto’s of busjes die er staan. In de kofferbak kun je behoorlijk handige spulletjes vinden zoals een pistool of mods voor je wapens.

  Je moet op deze plek wel een beetje oppassen, want juist bij de busjes waar de kostbaarste loot te vinden is, zijn ook behoorlijk veel zombies aanwezig. Het zou slim zijn om dit niet alleen te doen, maar met een vriend in de co-op modus. Je vriend kan dan mooi de zombies afleiden, terwijl jij de busjes leeg jat.

  Een andere plek waar je lekker kunt looten is in een grot die zich onder water bevindt. Als je Shanty Town uit gaat richting het noorden en daar het water oversteekt kom je bij een rotswand. Loop daar nog een poos richting het noorden en spring over een houten constructie een plas water in.

  Onder water kun je een gang zien die naar de grot loopt. In de grot aangekomen moet je nog een klein stukje door het water aan de rechterkant en dan kom je in een open gedeelte terecht. In het midden van deze ruimte staat een schatkist (loot!) en verderop kun je de rotswand nog beklimmen voor een tas.

  Natuurlijk zijn er zo veel plekken waar je ongetwijfeld genoeg kunt looten en dit zijn dan ook slechts voorbeelden. Denk bijvoorbeeld aan de Destiny Loot Cave die eigenlijk maar voor de grap in Dying Light zit. Een easter egg zeg maar.

  Niks is te maken zonder recept

  Een andere easter egg in Dying Light is de EXPcalibur Sword blueprint. Deze steekt in het midden van een grote plas water in een lijk en is een behoorlijk vernuftige aanwinst om te overleven te midden van de hapgrage buurtbewoners in de game.

  Natuurlijk zitten er veel meer blueprints in de game verstopt, waarmee je wapens, maar ook andere handige dingen kunt maken. Denk aan medikits of een pak met rotjes. Voor al deze dingen heb je onderdelen nodig, want anders valt er niets te craften.

  Een blueprint, of blauwdruk, is eigenlijk een ingrediëntenlijst van dingen die je nodig hebt om een bepaald voorwerp te maken of upgraden. Als er een in de buurt is en je gebruikt je Survivor Sense, licht deze groen op. Makkelijk te onderscheiden van de overige dingen dus.

  Blueprints kun je ook bemachtigen door missies te voltooien of, later in de game, bij een wapenwinkel middels een aankoop. Hoe meer blauwdrukken je hebt, hoe meer wapens en spulletjes je kunt maken. En dat is onder aan de streep de sleutel tot overleven.

  Niet als handige Harry geboren

  Maar om al die spullen te kunnen maken moet je dus wel looten. Het een kan niet zonder het ander. Als je eenmaal een flinke voorraad spul hebt verzameld om iets te kunnen maken, doe dit dan zeker ook. Sowieso moet je om te looten en craften op veel plekken ook bepaalde skills hebben.

  Sommige dingen zoals auto's of kasten zitten op slot en dan moet je Lock Picken. Er is een variatie van moeilijkheidsgraden hierin waarmee de uitdaging wordt aangegeven om het slot open te krijgen. Hoe vaker je een slot kraakt, hoe meer skill je erin krijgt en hoe eenvoudiger ze opengaan.

  Een kwestie van doen dus. Datzelfde geldt natuurlijk voor het craften van spullen en eigenlijk voor alles in de game. In het begin kun je geen 500 meter sprinten, maar als je maar vaak genoeg rondrent en klimt, gaat je conditie omhoog.

  Je bent dus zeg maar niet als een Handige Harry geboren en dat betekent dat je overal in moet groeien qua skills. Ons advies is dan ook om dit zo vroeg mogelijk in de game zoveel mogelijk te doen.

  Je merkt dan ook snel genoeg welke wapens het beste bij je speelstijl passen. Je hebt bijvoorbeeld hamers, bijlen en geweren in Dying Light tot je beschikking. Al snel zul je leren dat je met een vuurwapen weinig kan, aangezien er relatief weinig munitie te vinden is.

  Van de mêlee wapens moet je zelf uitzoeken wat fijn speelt. Het ene wapen is langzaam, maar bruut sterk en het andere wapen is snel, maar minder krachtig. Hoe dan ook, je blijft looten en craften gedurende de hele game. Wil je nou weten wat wij van de game vonden? Dat kun je lezen in de recensie.

  Dying Light

  Verkijgbaar vanaf 27 february 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.