Live action Disney films - Wat kunnen we nog verwachten?

Article
zaterdag, 27 mei 2017 om 10:20
xgn google image
Het is smullen geweest de afgelopen jaren voor de Disney-fans. Niet alleen zijn er meerdere remakes uitgekomen van onze favoriete Disney films, er komen nog veel meer mooie jaren aan. Want er zitten veel live action Disney films aan te komen! We hebben ze hier op een rijtje gezet, maar eerst blikken we kort terug op de reeds verschenen remakes!
Al jaren worden er live action Disney films gemaakt van originele verhalen die we allemaal kennen. Veel van deze verhalen zijn bewerkingen die niet door Disney zijn gemaakt, zoals The Red Riding Hood (Roodkapje) en Snowwhite and the Huntsman (Sneeuwwitje). Een paar van onze favoriete Disney films zijn de afgelopen tijd wél getransformeerd in remakes door Disney zelf. We hebben ze op een rijtje voor je gezet - en niet alleen dat, als je doorleest kan je zien wat Disney nog meer voor ons in petto heeft wat betreft live action remakes.

Maar welke remakes zijn er al geweest?

5. Beauty and the Beast (2017)

Het klassieke verhaal van twee wel heel bijzondere geliefden heeft een bijzondere remake gekregen met Emma Watson in de hoofdrol. Ze speelt Belle, een onbevooroordeelde jonge vrouw die gevangen wordt gezet door het Beest. Langzaamaan ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen de twee die uiteindelijk tot meer uitgroeit. De film is geregisseerd door Bill Condon en Dan Stevens speelt met zijn sprankelende blauwe ogen het Beest.

4. Allereerste live action Disney film: Alice in Wonderland (2010)

Dit was de allereerste live action remake van Disney, en Alice was de gelukkige! Onze nieuwsgierige hoofdrolspeelster (Mia Wasikowska), een negentienjarige Alice, viel in de live action remake van 'Alice in Wonderland' in een wel erg diep konijnenhol en de film had een duister, gothic tintje. Dat kan ook niet anders met een befaamde regisseur als Tim Burton! In deze live action Disney film was er extra ruimte voor 'Mad Hatter', ofwel Johnny Depp, en dat deed de film goed.
Trouwens: lees vooral door, want Tim Burton is geliefd bij de Disney remakes... Welke film gaat hij wellicht nog meer regisseren?

3. Maleficent (2014)

Disney sloeg een interessante weg in bij de remake van 'Sleeping Beauty' (Doornroosje). Deze live action Disney film genaamd 'Maleficent' toonde ons een koelbloedige, duistere, cynische Angeline Jolie in de hoofdrol van Maleficent, de 'slechterik' in de film. In plaats van Aurora in de hoofdrol als onschuldig prinsesje dat de halve film lang ligt te tukken, zien we het levensverhaal van Maleficent. Door haar van twee kanten te belichten krijgt de slechterik in de film voor het eerst een hart: ze is niet zomaar zo verbitterd geworden. Disney borduurt verder op dit soort remakes met een modernere invalshoek, en dat is hartstikke logisch.
Maleficent viel in redelijk goede aard bij de critici en deze interessante, realistischere wending van het verhaal werd geapprecieerd door het grote publiek. Plotseling werd duidelijk dat een slechterik niet zomaar op een dag wakker werd en besloot zich zo te gedragen, maar dat daar ook een verhaal achter zit, en dat Disneyverhalen niet alleen maar over prinsessen hoeven te gaan. Sterker nog: Aurora valt een beetje weg in het bijzijn van Maleficent, het prinsesje was niet ijzersterk in de film. Een interessante remake met goed acteerwerk, prachtig decor en doordachte karakters. De blu-ray versie is er zeker eentje om te overwegen, met verwijderde scènes en natuurlijk adembenemend beeld. Een perfecte familiefilm!

2. Cinderella (2015)

De derde live action Disney film die ten tonele verscheen was Cinderella (Assepoester), gespeeld door Lily James, in 2015. Cate Blanchett vertolkte met haar opvallende gelaatstrekken en hoge jukbeenderen een sterke 'evil stepmother'. Helena Bonham Carter, de we normaliter kennen als de slechte Bellatrix in Harry Potter, mocht de rol van de goede fee op zich nemen. Visueel is de film prachtig en de ouderwetse, originele invalshoek is natuurlijk net zo interessant als een wat modernere benadering. Het is aan de kijker wat -ie hiervan vindt!
Oorspronkelijk zou Mark Romanek de film regisseren, maar hij had wat Disney betreft een te duistere invalshoek voor de film. Best gek als je bedenkt dat andere Disney remakes zoals bovengenoemde, ook al een wat donker tintje hadden. Uiteindelijk heeft Kenneth Branagh (bekend van 'Thor' en 'Frankenstein') de regie op zich genomen. Alhoewel de kritiek op de film niet gemiddeld goed was, waren er ook mensen die vonden dat de Disney film te ouderwets was gebleven. Kijk en oordeel zelf, en als je hem al hebt gezien, laat ons gerust weten wat je ervan vond!

1. The Jungle Book (2016)

“Als je van…béééren leren kan, van slimme beren leren kan…!” zo gaat het vrolijke lied dat gezongen wordt door Baloo de beer in The Jungle Book zoals de meesten hem waarschijnlijk kennen. Mowgli, een jongetje dat opgevoed wordt door wolven in de jungle, reist samen met de spirituele, vrijzinnige beer Baloo (gespeeld door Bill Murray) en de strenge, wijze panter Bagheera (Ben Kingsley). Dit Disney-sprookje waarvan in 1967 de eerste film verscheen heeft nu een make-over gekregen.

Een echte live action Disney film: hoe het sprookje opeens duister werd

De film is in Nederland uitgebracht op 14 april 2016 en is wederom van Disney. De jonge acteur, Neel Sethi, is Mowgli in hart en nieren en heeft het dappere en nieuwsgierige dat bij het karakter hoort. De hele film lang hangt er een duistere sfeer om de jungle heen als een mist die maar niet weg wil gaan en Mowgli manoeuvreert er vrolijk tussendoor.
De film begint al met een bloedstollende achtervolging waarin Mowgli door de bomen vliegt om aan iets te ontkomen dat de kijker niet ziet. Maar de film is niet continu spannend. De rustige momentjes voelen aan alsof we met z’n allen in een oase van rust zijn geploft en ons samen met Baloo de beer tegoed doen aan een berg honing. De sfeerwisseling wordt telkens perfect ingeleid.
De animatie is indrukwekkend. Aangezien Mowgli de enige acteur is die in levende lijve in de film verschijnt (op één korte scène na), is er een hoop moeite gestoken in het decor en de verschijningen van de dieren. Elk haartje wappert afzonderlijk in de wind en elke pootafdruk in de modder lijkt aangeraakt te kunnen worden. Het heeft iets duisters en mysterieus.
Daarnaast stoort het niet dat de dieren kunnen praten: het doet niet af aan de realistische animatie. De slang Kaa (Scarlett Johanssons zwoele stem) en de angstaanjagende tijger Shere Khan (de diepe stem van Idris Elba) zijn namelijk ook écht slecht (wel jammer is de minirol van Kaa, die in het oorspronkelijke verhaal veel meer te zien is). Beide karakters zijn niet ‘een beetje eng’ zoals in de andere Jungle Book: ze moorden ook daadwerkelijk en zijn zo behoorlijk confronterend. Geen genade voor de kijker.
Het is duidelijk waarom de film 16 plus is. Desalniettemin is het een familiefilm (voor hen die wat oudere kinderen hebben dan) vol met jeugdsentiment en laat het de kijker ook zeker lachen en misschien zelfs een traantje wegpinken. Een lange beschrijving voor een film die het zeker waard is.
live action disney films wat kunnen we nog verwachten 106503
En daar zijn we dan eindelijk aangebroken bij de Disney films die we de komende tijd kunnen verwachten. Welke films hebben al een releasedatum en van welke films is het nog maar net bekend dat er een live action remake van komt? Je leest het hieronder.

6. Mulan

Voor alle liefhebbers van stoere vechtende dames: onze heldin Mulan krijgt ook een remake (en verdiend, toch?). Het verhaal van de doortastende, dappere Chinese meid Mulan die haar vaders plek inneemt in het leger raakt ons allemaal in onze harten. En nu kunnen we het herbeleven in een live action Disney film!
Er was nogal wat te doen om deze film, omdat er lange tijd geruchten waren dat de hoofdrollen Mulan en Shang vertolkt zouden worden door blanke acteurs. Dat is nu helemaal opgehelderd, want er strijden meerdere Chinese actrices voor de befaamde en gewilde rol van Mulan. Ook voor Shang is Disney momenteel aan het zoeken naar passende Chinese mannen. Wie het zullen worden gaan we zien! Wij wachten er in ieder geval met smart op.
106504

5. The Lion King

Van veel mensen een favoriet: The Lion King. De spectaculaire film met de prachtige muziek van Hans Zimmer, Tim Rice en natuurlijk Elton John: wie kan de nummers niet meezingen? En eindelijk komt er dan nu een live action Disney film van The Lion King.
The Lion King blijft de meest succesvolle geanimeerde film in de geschiedenis en is de inspiratie van de op drie-na langstlopende Broadway musical ooit. Het verhaal van de jonge leeuw Simba is een traditioneel verhaal dat in geen enkel gezin echt ontbroken heeft, of je nou als ouder de film mee moest (wilde) kijken of als klein kind aan de buis gekluisterd zat. Dus natuurlijk krijgt deze film een remake.
Hoe de remake er precies uit gaat zien is nog onbekend en blijft voorlopig een mysterie, gezien het feit dat er nul mensen voorkomen in de film (en terecht) en Disney hoogstwaarschijnlijk geen echte dieren hiervoor zal gebruiken. Het zal dus mogelijk een CGI action remake worden, maar dat blijft nog in het duister. Wat we nu enkel kunnen doen is met onze benen over elkaar nerveus en vol positieve spanning afwachten.
live action disney films wat kunnen we nog verwachten 106505

4. Snow White and the Seven Dwarfs

Naast Snow White and the Huntsman, die overigens niet van Disney was, komt nu de échte live action Disney film over Sneeuwwitje uit! Geruchten doen de ronde dat het wel een musical wordt, al zijn er nog niet veel details bekend. Er zal nieuwe muziek worden geschreven door Benj Pasek en Justin Paul, die ook de teksten hebben geschreven voor het bekende La La Land (met Emma Stone en Ryan Gosling), de film die nu in de bioscoop is.
We wachten op meer details, maar het belooft nu al wat goeds!
live action disney films wat kunnen we nog verwachten 106506

3. Aladdin

Wie hield niet van het stoere straatschoffie, dat zo graag alles wilde bereiken en de koning wilde zijn van een paleis? En zijn grappige sidekick, het aapje? En dan hebben we het nog niet eens over de Genie (Geest) gehad, die misschien het hele verhaal wel maakte. Waarschijnlijk ook omdat de stem gedaan werd door Robin Williams.
Het verhaal wordt nu eindelijk ook een live action Disney film. De geruchten doen de ronde, maar er is nog weinig bekend en ook de acteurs zijn nog onduidelijk. Er zullen waarschijnlijk wel musical-elementen in blijven. Ook zal de film nog meer gericht worden op de Genie - er waren geruchten dat hij een eigen film zou maken, een live action prequel genaamd 'Genies'. Hierover is ook nog niks bekend...Hollywood houdt ons in spanning.
De live action remake van Aladdin zal een ambitieuze en non-traditionele versie worden, zo is er wel losgelaten. Filmmaker Guy Richie is momenteel in gesprek om mogelijk te regisseren.
live action disney films wat kunnen we nog verwachten 106507

2. 101 Dalmatians (101 Dalmatiërs)

Emma Stone wordt een slechterik. Jawel, je hoort het goed: Emma Stone zal Cruella de Vil gaan vertolken in de live action Disney film 101 Dalmatians! Er is al een eerdere live action remake uit 1996, maar Disney gaat voor een tweede.
Geruchten doen de ronde dat later dit jaar opnames voor de film beginnen, maar voorlopig moeten we het doen met het vooruitzicht dat de kleine hondjes achterna gezeten zullen worden door een kwaadaardige Emma Stone die jassen van hun wil maken. We zijn benieuwd naar haar evil-laugh.
live action disney films wat kunnen we nog verwachten 106508

1. Dumbo

Een zielig maar prachtig verhaal met een energieke en enthousiaste olifant in de hoofdrol: Dumbo (Dombo)! Ook dit wordt een live action Disney film en een remake waar we naar uit kijken. Eentje waar we waarschijnlijk ook nog wat traantjes bij moeten wegpinken, maar dat zijn dan weer zorgen voor later. En weet je nog dat we verwezen naar een nieuwe Tim Burton film? Nou, dat is deze. En wat passen die twee nu al goed bij elkaar.
Dombo is een verdrietig verhaal over een olifantje met hele grote flaporen in het circus. De originele Disney klassieker werd gemaakt als goedmakertje voor de flop 'Fantasia' die ervoor uitkwam. Dombo is een relatief korte film en is gemaakt met een klein budget, maar wordt desondanks wel gezien als een van Disneys hoogtepunten. Niet vreemd dus dat haar reddingsbootje van destijds nu een echte live action remake krijgt.
Veel is er nog niet over de film bekend en het zal nog even duren voordat -ie uitkomt, maar in ieder geval past de verhaallijn nu al goed bij de wat duistere stijl van Tim Burton. Ehren Kruger wordt momenteel aangewezen als schrijver, al is dat nog niet zeker. Hij is bekend van de Transformers-films. Ook deze film zal net als de remake van The Lion King mogelijk gebruikmaken van CGI én live action en zal het unieke familieverhaal en de held Dombo zo tot leven brengen.