Android en iOS verschillen - twee besturingssystemen vergeleken

Article
zaterdag, 27 mei 2017 om 9:18
xgn google image
Op de markt van smartphones zijn twee grote spelers: Android en iOS. Regelmatig krijgen beide besturingssystemen updates. Zo komt er komende maand weer een iOS update aan. In dit artikel vergelijken wij de Android en iOS verschillen.
Android is het meest gebruikte systeem wereldwijd. Aangezien merken als Samsung, HTC en Sony Android gebruiken, is het logisch dat dit besturingssysteem het meest gebruikt is. Dit maakt Android natuurlijk niet gelijk het beste van de twee besturingssystemen, alleen omdat het meer gebruikt wordt.
Tegenhanger iOS is te vinden in de producten van Apple. Deze is te vinden in alle iPhones, iPads en iPods. Het is na Android het meest gebruikte besturingssysteem.
Om een goed beeld te krijgen waar beide besturingssystemen van elkaar afwijken, wordt in dit achtergrondartikel uiteen gezet op welke punten Android en iOS verschillen van elkaar.

Het bronmodel

Het eerste punt waarop de besturingssystemen verschillen is het bronmodel. Dit wil zeggen of het besturingssysteem de exclusieve rechten op de software heeft en anderen toegang tot de code van de software geeft. Beide besturingssystemen verschillen hierin.
Android heeft bijvoorbeeld in de basis een open bronmodel. Hierdoor geven zij anderen het recht om de broncode te bekijken en te verbeteren. In de meeste apparaten heeft Android wel enkele restricties opgelegd. Helemaal open is het bronmodel hierdoor niet.
Apple heeft juist een gesloten bronmodel, dit wil zeggen dat zij anderen de toegang tot de broncode weigeren. Hiermee is Apple de enige die wijzigingen aan de code kan doorvoeren. Anderen kunnen niet de code verbeteren en bekijken, wat het voordeel heeft dat Apple zelf kan bepalen wat er met de code gebeurt. Dit kan ervoor zorgen dat de code minder betrouwbaar is dan wanneer deze open is.
111433

De stores

Een ander punt waarop Android en iOS verschillen is op het gebied van de stores van de besturingssystemen. Android systemen maken gebruik van de Google Play Store. iOS maakt gebruik van de App Store.
De Google Play Store wordt meer gebruikt. Dit komt gedeeltelijk door het grotere marktaandeel van Android. Qua winst heeft de App Store weer een streepje voor. Gebruikers geven gemiddeld vier keer zoveel uit aan de App store dan aan de Google Play Store.
In vergelijking is de Google Play Store socialer dan de App store. Dit komt doordat Google+ aan je account in de Play Store gekoppeld is. Zo kun je snel een reactie achterlaten, wat op je profiel van Google+ weer te zien is.
Om te betalen in de App store heb je een Apple ID nodig. Aan je account voeg je een manier van betalen toe. Hier kun je bijvoorbeeld je creditcard voor gebruiken of een Gift Card die je voor je verjaardag kan vragen. Hetzelfde geldt voor de Google Play Store. Hier gebruik je een Google account voor.
111434 1

Beveiliging

Beveiliging is natuurlijk erg belangrijk voor een apparaat. Beide systemen hebben in het verleden te maken gehad met problemen met de beveiliging. Een groot deel van de verschillen in de beveiliging heeft te maken met het bronmodel zoals eerder besproken.
Doordat Android en open bronmodel heeft, is het gemakkelijker en sneller om een beveiligingslek te dichten mocht deze ontdekt worden. Hierdoor wordt de beveiliging van het systeem in vlug tempo verbeterd. Apple's gesloten bronsysteem zorgt ervoor dat de beveiligingslekken niet zo snel kunnen worden opgelost als die van Android. Daar staat dan weer tegenover dat er waarschijnlijk minder kans is op een beveiligingslek vanwege het gesloten bronsysteem.
Ook in de beveiliging van de twee stores zitten verschillen. De App store houdt beter apps tegen die volzitten met virussen dan de Play Store van Android. Hier moet eerst de app worden gerapporteerd voordat deze verwijderd wordt.
Beide besturingssystemen pakken de beveiliging anders aan, maar de een is niet een stuk beter beveiligd dan de ander. In een wereld zonder virussen zouden beide systemen even veilig zijn.
Verder zijn de privacy instellingen van urgent belang. Dit doet iOS beter dan Android. In de instellingen van iOS kan gemakkelijk worden bekeken welke services de apps gebruiken. Je kunt zo de instellingen per app wijzigen zonder dat je daar, zoals bij Android, tien menu's langs moet.
111435

Aanpassen aan eigen voorkeuren

Het laatste punt in deze special is de mogelijkheid waarmee je het apparaat kan aanpassen aan je eigen voorkeuren. Er zit tussen de twee besturingssystemen hier namelijk enkele verschillen in.
Bij Android kan zelf je toestel helemaal worden aangepast aan eigen voorkeuren. De indeling van alle apps kan worden gewijzigd. Je kunt mappen aanmaken en hier icoontjes aan toevoegen, zodat je gemakkelijk je apps kan terugvinden. Je kunt ook widgets plaatsen op je schermen.
Widgets zijn bijvoorbeeld kleine kalenders of een nieuwsfeedlezer. Bijna elke app die je downloadt heeft wel een widget beschikbaar. Je kunt je schermen helemaal naar eigen voorkeur aanpassen met deze widgets. Zo kun je in een oogopslag belangrijke zaken zien en uitvoeren.
iOS toestellen zijn een stuk minder te personaliseren. Zo zijn er weinig tot geen widgets beschikbaar en je kunt deze ook niet zelf indelen. Ook mappen waar veel apps in zitten worden snel onoverzichtelijk doordat je de map geen eigen icoon kan geven. Bij Android kan dit dan weer wel.
Het is duidelijk dat beide besturingssystemen op bepaalde punten erg van elkaar afwijken. Ze pakken belangrijke zaken anders aan. Toch is er niet echt één van de twee als beste aan te wijzen. Het ligt vooral aan jouw voorkeuren welk systeem het beste bij jou past.