League of Legends EU Spring Finals in Ahoy - Alles wat je moet weten

  eSports zijn enorm in opkomst. Videogame kampioenschappen worden alsmaar beroemder en beschouwt als een vorm van sport. Nederland mag aankomend weekend voor het eerst een evenement van groot formaat hosten, namelijk de League of Legends EU Spring Finals in Ahoy.

  Op zaterdag 16 april en zondag 17 april zal de ontknoping van het zesde Europese League of Legends kampioenschap plaatsvinden. De vier overgebleven teams nemen het tegen elkaar op om de felbegeerde titel van Europees kampioen te veroveren. Maar wat is er zo bijzonder aan dit evenement, en wat kunnen we allemaal verwachten?

  Voor het eerst in Nederland

  Voor het eerst wordt er zo'n groot eSports evenement gehouden in Nederland. Ahoy in Rotterdam is het strijdtoneel waar vier teams bijeenkomen om hun bekwaamheid in het spel te tonen. Hier staan zij niet voor een lege zaal, League of Legends is namelijk erg populair onder de Nederlandse bevolking. Er wordt dan ook verwacht dat alle 15.000 plaatsen gevuld gaan worden met fans en kenners van de game, maar ook meer mainstream publiek dat interesse heeft in een van de snelst opkomende sportevenementen.

  De Nederlandse geest is niet alleen te vinden in de locatie waar de League of Legends EU Spring Finals gehouden wordt. Zo spelen er in de top vier teams een aantal Nederlandse spelers mee. Fabian 'Febiven' Diepstraten, speler van team Fnatic, Glenn 'Hybrid' Doornenbal, speler van G2 Esports en Joey 'YoungBuck' Steltenpool, coach van G2 Esports zijn van de partij. Het is best een prestatie dat Nederland zoveel topposities beslaat.

  Het schema

  Bij een kampioenschap is het natuurlijk wel belangrijk om te weten wie er tegen elkaar speelt. Op zaterdag 16 april om 17.00 zullen twee van de teams, Fnatic en H2K-gaming, strijden om de derde en vierde plek. Dit zal gebeuren in een serie van vijf wedstrijden, waarbij het winnende team drie keer gewonnen zal moeten hebben. Wint een team drie keer achter elkaar, dan zullen de overige twee wedstrijden ook niet meer gespeeld worden.

  Op zondag 17 april vindt het hoogtepunt van de League of Legends EU Spring Finals in Ahoy plaats. Team Origen en team G2 eSports zullen elkaar afmatten om te bepalen wie de Europees kampioen is. Ook deze dag beginnen de wedstrijden om 17.00 waarbij een wedstrijd meestal tussen de 25 en 50 minuten duurt, waartussen steeds een korte pauze gehouden wordt.

  Wat er gaat gebeuren

  De League of Legends finale gaat een waar spektakel worden. Je kunt een hoop verwachten tijdens deze twee dagen aan eSports. Professionele shoutcasters, analisten en presentatoren delen hun kennis en verwachtingen om een niet te vergeten kampioenschap te brengen.

  Voordat elke match begint zullen de analisten brainstormen over het verloop van de aankomende match. Hierbij wordt er gespeculeerd over de winnaar, de verschillende tactieken die er gebruikt gaan worden en de personages die de teams zullen kiezen.

  Vervolgens zullen de teams kiezen met welke personages ze gaan spelen, of juist ervoor kiezen welke er helemaal niet gespeeld kunnen worden. De wedstrijd begint na deze fase en wordt begeleid door het commentaar van de shoutcaster die het publiek opzweept.

  Na elke match zal er een korte pauze zijn waarin de analisten de net gespeelde wedstrijd doornemen en weer vooruitblikken op de komende wedstrijd. Af en toe wordt er ook een interview gehouden, waarna het hele proces weer opnieuw begint.

  Het kampioenschap kan je ook online volgen. Je krijgt dan vanuit je luie stoel precies hetzelfde voorgeschoteld, maar dan met minder sfeer.

  Zo kan je het volgen

  Je kan de League of Legends EU Spring Finals in Ahoy fysiek bijwonen, voor een onvergetelijke ervaring. Enige kanttekening is wel dat er alleen nog maar tickets voor de zaterdag beschikbaar zijn. De prijzen hiervan liggen tussen de 20 en 28 euro. De tickets zijn te bestellen via de officiële site van Ahoy.

  Het kampioenschap is ook te volgen via een aantal mediakanalen. De livestreams zullen worden uitgezonden via de League of Legends eSports website, Twitch en Azubu.

  Onze verwachtingen

  Wij hebben onze League of Legends analisten gevraagd wie ons gaat verrassen en wat de eindscores worden. Dit kunnen wij jullie niet onthouden!

  Zaterdag

  Jordi: "Voor de wedstrijd om de 3e en 4e plaats tussen Fnatic en H2k verwacht ik een hele spannende series. Hoewel H2k het gehele seizoen een duidelijk strijdplan heeft, en daarmee erg succesvol was, lijkt het team het de laatste tijd toch een beetje kwijt. Fnatic daarentegen heeft juist sinds het tussentijdse IEM toernooi de smaak te pakken en lijkt zijn draai gevonden te hebben. Met een extra gemotiveerde Nederlander Febiven in de midlane verwacht ik dat ze aan het langste eind zullen trekken."

  Jimmy: "Zaterdag wordt een verrassende dag. Fnatic heeft het afgelopen seizoen namelijk wisselend gescoord, maar de spelers behoorden afzonderlijk vaak tot de besten van het seizoen. De Nederlandse speler Febiven is meerdere malen uitgeroepen tot een van de beste midlaners. Toch denk ik dat Fnatic niet van H2K-gaming gaat winnen, aangezien H2K de laatste tijd zeer goed presteert en het team al het hele seizoen stabiel gaat. Desalniettemin wordt het een hele spannende dag. Een uiteindelijke score zal lopen op 3-2 in het voordeel van H2K."

  Zondag

  Jordi: "In de finale verwacht ik een iets minder gelijke strijd. G2 heeft het reguliere seizoen gedomineerd en wist vorige week Fnatic ook vrij eenvoudig opzij te zetten. Origen heeft daarentegen een kwakkelend seizoen en wist met 9 winsten en evenveel nederlagen ternauwernood de playoffs te halen. De afgelopen playoffwedstrijd wisten ze ook moeizaam met 3-2 te winnen. Ze lijken met Power of Evil in de midlane nog niet echt de juiste chemie gevonden te hebben. Misschien als ze een hele goede dag hebben en xPeke als gouden wissel beslissend kan zijn dat ze een geduchte tegenstander kunnen zijn zondag."

  Jimmy: "Nederlandse glorie! G2 Esports heeft het ongelofelijk goed gedaan in de Spring Split en verdienen het meer dan ooit om kampioen te worden. Met Trick in de jungle kan dan vrij weinig verkeerd gaan en al helemaal als Glenn 'Hybrid' Doornenbal kansen weet te creëren op de botlane, of tijdens de laneswap in de earlygame. Origen heeft het hele seizoen nog niet echt veel laten zien, maar wisten telkens op het nippertje door te komen. Ergens verwacht ik dat het geluk ze deze keer niet zal redden van een nederlaag. De stand wordt 3-0 voor G2 Esports."

  De prijzen

  Er worden ook een aantal prijzen weggegeven met de League of Leagends EU Spring Finals in Ahoy. De nummer één zal naar het MSI kampioenschap Shanghai gaan, waar de winnaars van de andere werelddelen ook terecht komen. Er worden hiernaast ook geldprijzen gegeven, afhankelijk van de positie waarin het desbetreffende team is geëindigd.

  • De eerste plaats krijgt 50.000 euro
  • De tweede plaats krijgt 25.000 euro
  • De derde plaats krijgt 15.000 euro
  • De vierde plaats krijgt 10.000 euro

  Dit is alle informatie die je nodig hebt over de League of Legends EU Spring Finals in Ahoy. Veel plezier tijdens het kijken en moedig je favoriete team aan!

  League of Legends

  Verkijgbaar vanaf 27 october 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.