Lang leve de rapgame: de leukste voorbeelden van gamende rappers

Article
maandag, 04 november 2013 om 14:00
xgn google image
Hiphop en games zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet per se omdat menig rapper net zo opschepperig is als de gemiddelde gamer en ook niet omdat beide vormen van entertainment mensen gewelddadig zouden maken. Rappers houden van games en andersom. XGN somt de vetste referenties voor je op, yo!
Snoop Dogg (ook bekend als Snoop Lion) wil alleen komen optreden als er een PlayStation op zijn kleedkamer staat, terwijl Lupe Fiasco juist de Xbox 360 als essentiële kleedkamerapparatuur beschouwd. Hij heeft op zijn wensenlijstje zelfs specifieke games staan zoals Call of Duty en Fight Night Round 3. Rappers zijn vaak dol op gamen en dat zorgt voor toffe referenties.
Denk bijvoorbeeld aan songteksten. Je bent eigenlijk geen groot rapper als je nooit iets roept over videogames. Zo heeft Notorious B.I.G. het in 'Juicy' over Super Nintendo en Sega Genesis, gaat Common in 'The Bizness' los over hoe hij iedereen een pak slaag geeft met NBA Live en heeft Mac Miller het over Crash Bandicoot spelen in 'Ride Around'. Nicki Minaj is bekend met Sonic the Hedgehog blijkt uit 'Streets Is Watching' en Wyclef Jean kan er ook wat van in 'Guantanamera': “Pac-Woman, better yet Space Invader if your name was Chun-Li, we'd be playing Street Fighter".
De bloem vinden
Een van onze favorieten is Joe Budden die in '6 Minutes of Death' zegt: “They ain't super or Luigi or Mario, ain't found that power plus they couldn't spit fire if they found that flower.” Dat is niet alleen namen roepen, maar ook echt laten zien dat je de franchise kent. Waka Flocka doet dat ook in 'Karma': “Ran up on his car, had him eating shells like Mario Go-Kart”. Altijd leuk om rappers hun liefde voor games te horen spitten. Zelfs als dat heel opschepperig is, want het blijft rap natuurlijk.
Way of the Dogg
Toch zijn er ook andere gamereferenties in de beats te ontdekken, want regelmatig worden samples gebruikt. Je hoort in Frank Ocean’s intronummer op 'Channel Orange' een PlayStation opstarten, maar er zijn ook hele rapnummers om gamemuziekjes heengebouwd. Lil Flip zit in zijn clip van 'Game Over' niet alleen te gamen, je hoort Pac Man-muziek door het hele nummer. Namco heeft de rapper er trouwens wel voor aangeklaagd, wat gelukkig met een sisser is afgelopen.
Ms. Pac Man
Het is zeker niet hun beste nummer, maar DJ Jazzy Jeff en The Fresh Prince werden in 1988 tijdens het creatieve proces van muziek maken geïnspireerd door Donkey Kong uit 1981, waaruit het nummer 'Human Video Game' voortkwam. Beanie Sigel is niet zo bekend in Nederland, maar zijn nummer 'Mac Man' zou eigenlijk de ringtone moeten zijn van alle hiphop-minnende gamers. Niet alleen zit er een sample achter van Ms. Pac Man, maar Sigel rapt voortdurend over games.
Saigon gebruikt misschien een iets te bekend sample voor zijn nummer 'Get Busy', namelijk dat van Super Mario Bros. Hoewel het ergens ook wel iets aandoenlijks heeft: zo’n stoere gast horen rappen over Luigi met vrolijke chiptunes op de achtergrond, terwijl de clip verder heel stoer zwart-wit is met honden en tanktops.
Def Jam: Icon
Zelfs Kirby inspireert rappers
Nog eentje dan? Wij vinden 'Money, Cash, Hoes' van Jay-Z en DMX erg grappig. De naam doet vermoeden dat we hier een Mario-sample gaan horen, omdat daar ook een soortgelijk t-shirt van is. Dat is niet zo, want je hoort hierin een sample van het Thief’s Theme uit Golden Axe uit 1989. Een wat nieuwere is Wiz Khalifa’s 'One Way' waarin onmiskenbaar het één en ander uit Kirby’s Adventure te horen is.
Tot nu toe hebben we het gehad over rappers die praten over videogames, maar er zijn natuurlijk ook een heleboel games over rappers. Het meest voor de hand liggende als je aan rap denkt zijn natuurlijk karaokegames waarin je moet rappen en dansgames: The Hip Hop Dance Experience, Def Jam Rapstar, DJ Hero en The Black Eyed Peas Experience zijn hier een voorbeeld van.
De reden voor ons om dit artikel te schrijven, is dat we ons afvroegen of de zeer getalenteerde, maar nogal arrogante Kanye West, een videogame heeft. Een zoektocht op Google leverde ons Kanye Quest 3030 op, waarin de rapper croissants op vijanden zou gooien. Wij hadden eerder fishfilet verwacht… Kanye kan letterlijk en figuurlijk soms vreemd uit de hoek komen, maar een Japanse RPG is niet helemaal wat we in gedachten hadden.
Er zijn hiphop-artiesten die het iets beter hebben gedaan. Denk daarbij aan 50 Cent met zijn Bulletproof. Wu-Tang kwam in 2000 voor in Shaolin Style op de PlayStation. Het is een vechtgame waarin je je favo Wu-Tang-rapper kunt spelen. Helaas ziet het er niet al te best uit. Rap heeft schijnbaar veel van doen met sport, want behalve vechten is er ook een worstel-rap-game. In Def Jam Vendetta op de PlayStation 2 en Gamecube kun je Method Man, Joe Budden of DMX in de ring gooien om ze vervolgens te laten worstelen tegen andere rappers. Het was een succesje waaruit zelfs nog twee sequels voortvloeiden.
Het moge duidelijk zijn, de hiphopwereld en de gamewereld weten elkaar maar al te goed te vinden en daar plukken we regelmatig (maar niet altijd) de vruchten van. Of er bij EA echter al nieuwe plannen zijn voor een Def Jam-game, betwijfelen we. Veel fans hopen erop, maar in april gaf een community manager van EA nog aan dat hij niets wist over een nieuwe Def Jam Fight for New York. Hij raadde fans aan de PlayStation 3 in de gaten te houden voor eventuele re-releases. Het lijkt erop dat we het van de gamesindustrie nu even niet veel hoeven te verwachten, tenzij een creatieve rapper ze wellicht op een idee brengt?

Populair Nieuws

Laatste Reacties